Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ECU - E2T33472A - (4G15 8V) Wymiana czy naprawa?
Autor Wiadomość
convertops 
Nowy Forumowicz

Auto: C62A (R.I.P. 2xCA0/CJ0)
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 30-09-2017, 17:28   ECU - E2T33472A - (4G15 8V) Wymiana czy naprawa?

Poniżej zdjęcia pacjenta. Pytanie czy nadaje się to do naprawy? Jeśli tak, komu powierzyć naprawę?
Jeśli nie, kupie taki komputer i/lub zamiennik jeśli taki istnieje.

Objawy:
Wilgotno - silnik nie pracuje
Sucho - silnik pracuje przez jakiś czas wywala następujące błędy i po czasie gaśnie:

5. Throthle position sensor (TPS)
6. Motor position sensor (MPS)
7. Engine coolant temperature sensor
Ostatnio zmieniony przez convertops 01-10-2017, 09:48, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-09-2017, 21:23   

Jeśli jeszcze pracuje to znaczy, że da się zreanimować. Procek nie wygląda na spalony (zewnętrznie) aczkolwiek jak widać po nóżkach zaczyna się coś dziać. O spalonym elemencie nawet nie wspominam, bo widać. Takie ECU nie wolno ci wstawić do auta, bo to kwestia czasu jak procek dostanie 12V zamiast 5 i się spali. Dobry warsztat elektroniczny sobie poradzi, wymiana kondensatorów elektrolitycznych się kłania, C27 z SMD także jak widać.
Te błędy to kwestia problemów ze stabilizatorem 5V, który jest realizowany przez kondensator 47uF.
Ten 100uF co wylał to robi za filtr tętnień do CPU.

telewizoor 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Wysłany: 02-10-2017, 08:02   

Jak mieszkasz gdzieś niedaleko Krakowa to mógłbym Ci to przelutować : )

convertops 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-10-2017, 19:52   

@telewizoor - dzięki za ofertę, najbliżej nie mam ale daleko też nie jest :)

Płytka i podzespoły ECU są po naprawie. Wykonane przez firmę zajmującą się układami przemysłowymi. Po podłączeniu, na dzień dobry wywaliło błędy. Po ponownym uruchomieniu zasilania w stacyjce odpalił... ledwo dyszał ale chodził, pozwoliłem na to. Po czasie praca się ustabilizowała... reagował na gaz i gasł. Raz sam z siebie gasł, a raz w reakcji na gaz.
I co z tym począć? Na żyletki chyba, eutanazja...
Błędy to:
/... Intake Air Temp. Sensor
/.... Throtle Pos. Sensor
/..... Motor Pos. Sensor incl. Idle Pos. switch
//. Engine Coolant Temp. Sensor

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-10-2017, 11:42   

Wszystkie mają zasilanie 5V i to pewnie problem ze stabilizatorem napięcia. To część z kondensatorem 47uF i jednym ze scalaków (w obudowie typu TO-2xx).

convertops 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-06-2019, 08:02   Update

Po prawie dwu letniej przerwie, spowodowanej różnymi przyczynami odkopuje temat :)

Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim którzy zechcieli mi pomóc radą jak i zaoferowali pomoc "fizyczną" :thumbright:

Zalazłem firmę specjalizującą się w tego typu sytuacjach. I zakupiłem odnowione, zregenerowane ECU o odpowiednich numerach OEM. Firma znajduje się w USA, a co za tym idzie jest dodatkowa rozrywka w postaci zabawy z Urzędem Celnym. Gdyby ktoś potrzebował pomocy w takiej sytuacji jak moja służę pomocą.

W tej chwili prowadzę prace związane z przygotowaniem samochodu do odpalenia + doprowadzenie auta do stanu używalności. Rozpędziłem się na tyle że została goła blacha, ale miało to swoje powody....

Dam znać czy silnik zagada czy nie...

Odpowiedz do tematu