Chcę kupić Grandisa. |
Autor |
Wiadomość |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 12-10-2017, 20:00 Chcę kupić Grandisa.
|
|
|
Witam. Od pewnego czasu rozglądam się za Grandisem.
Chciałbym PB lub PB z LPG. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego auta. Czy lepiej kupić w manualu czy automacie, która wersja jest bardziej żywotna? (Czytałem już o łożyskach). Wiem, że są egzemplarze z LPG w których świeci się Ce... Podobno sonda. Czy takie sobie odpuścić czy można to jakoś sprawdzić, zweryfikować. Czy w Grandisie coś rdzewieje? Czy sprawdzać ciśnienie oleju i kompresję przy przebiegu 250 tyś... Jakieś słabe punkty zawieszenia? Co z wyposażenia należy gruntowniej sprawdzić oprócz ogrzewania? Przy jakiej temp dmucha ciepło? Na co jeszcze zwrócić uwagę w komorze silnika? Przyjmę też rady, właścicieli co i kiedy zmieniali o co bym mógł zapytać sprzedającego. Dziękuję i Pozdrawiam |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 13-10-2017, 14:46
|
|
|
Łożyska już znasz, jak nie szumią to zapytaj czy był zmieniany olej w skrzyni albo sam zmień. Check od gazu jednym świeci innym nie, kwestia instalacji i instalatora LPG. Jeżdżę osobiście na LPG ponad 60 tys km grandisem i jest ok. To auto niema jakichś typowych usterek. Solidny motor, rozrząd co 90 kkm. Nie sugeruje się przetartą kierownicą oraz gałką skrzyni biegów, przecierały się już od 50 kkm. Możesz zapytać czy regulowane były zawory, nie każdy wie że tutaj trzeba ręcznie je regulować co 40 kkm. Na szczęście jest to na tzw. Szczelinomierz także regulacja samemu lub za niewielkie pieniążki. Tyle co mi przyszło do głowy. |
_________________ __________________________________
-GRANDIS-
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 13-10-2017, 23:27
|
|
|
ja swojego Grandka kupiłem z przebiegiem około 180kkm teraz dobijam do 260kkm,od siebie dodam żebyś bryknął się gdzieś za miasto jak będziesz testował auto i rozpędził do tych 120km/h żeby sprawdzić czy nie przenosi drgań na budę przy dodawaniu gazu,bo wtedy przegub wewnętrzny w skrzyni,ja tak miałem w swoim.Rudy nie bierze grandisa,ogólnie przez ponad 6 lat posiadania Grandisa tylko naprawy eksploatacyjne tuleje wahacza,łączniki stabilizatora z grubszych wydatków ostatnio łożyska kół nowe |
|
 |
sosa7
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi grandis
|
Wysłany: 17-10-2017, 08:05 Kupno grandisa
|
|
|
Witam ja szukałem długo az wreszcie znajomy sciagnal mi z niemiec zaplacilem troszke wiecej jak w Polsce ale uwazam ze warto było , po 60 tys padlo mi łozysko ale sprzego tez bylo juz liche wiec za jednym zamachem zrobione wszystko co do inst gaz na poczatku palil sie czhec ale po regulacji jest ok zrobione 60 tys na lpg pozdr |
|
|
|
 |
West

|
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 130 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-10-2017, 09:28
|
|
|
Witam
Ten pierwszy coś podejrzanie niska cena?
Drugi wygląda słabo drzwi od strony kierowcy i pasażera wyglądają jak by były w innym odcieniu ale to tylko może być zdjęcie
Trzeci osobiście najbardziej mi się podoba sam mam taką wersje identyczną lecz nie posiadam tajemniczego cięgna koło TLC |
|
 |
West

|
Wysłany: 04-11-2017, 07:13
|
|
|
Jak on wygląda waszym okiem https://www.otomoto.pl/of...html#5bd9a646b0
6 lat na gazie 2 generacji (trzeba by było dolot sprawdzić czy strzałów nie było i czy kiedykolwiek miał regulowane zawory). Coś jeszcze możecie podpowiedzieć gdybym się zdecydował go oglądać ... Gdyby pracował w porządku (jeżeli chodzi o zawory) i przepływka ok. Co jeszcze w silniku sprawdzić? Zapytać czy kiedykolwiek zmieniany był olej w skrzyni biegów... Na co zwrócić uwagę? Dziękuję i pozdrawiam. |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
ApAcHoS
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
|
Wysłany: 12-11-2017, 11:13
|
|
|
Z tymi w benzynie i wogole z grandis jest taki problem ze zwykle sprzedaja je komisy....kupujesz od kogos kto nie wie nic tak naprawde o tym samochodzie bo nim nie jezdzil |
|
|
|
 |
andrzejk1987
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4 MIVEC
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2015 Posty: 130 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 13-11-2017, 20:41
|
|
|
Przede wszystkim sprawdzić ciśnienie na cylindrach .
Po drugie sprawdzić czy wkręca się na czerwone pole do odcinki jeżeli wkręci się tylko do 5 tyś i podczas jazdy będzie mu brakować mocy i będzie towarzyszyć temu głośne zasysanie powietrza Np, BUUU. to nie jest nić strasznego zdarza się że pasek balansujący przeskoczy na rozrządzie wystarczy go nastawić na znaki, Ale można ugrać przy tym dobrą kasę strasząc sprzedającego że silnik trup. Robota jest prosta do zrobienia, Kolejna rzecz to że w kabinie powinno być cicho jeżeli zauważysz że podczas dodawania gazu coś zaczyna huczeć. a po odpuszczeniu gazu przestaje to łożyska w skrzyni biegów. Mogą być też inne objawy, U mnie było tak dwa razy, Jeżeli po przekręceniu stacyjki jest cisza i nie łapie za każdym razem trzeba wymienić kości stacyjki, koszt około 30zł. Sprawdź czy podczas wolniejszej jazdy nie kreci się ciężej kierownicą to też bolączka pompy wspomagania. Silnik powinien jeździć na rzadkim silniku, 5w40 max 10w40 ale to przeginka. I życzyć powodzenia |
|
 |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
|
|
|
 |
SZUGO_GRANDIS
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis 2.4 (121kw) 165 KM
|
Wysłany: 13-12-2017, 02:40
|
|
|
Kupiłem parę dni temu grandisa 2.4 ładnego czarnego ale co miałem
Nerwów przy zakupie to szkoda słów, ale wam opowiem dzień przed zakupem pojechałem go oglądnąć do Berlina a że mam 180 KM to dlaczego nie . Dojechałem oglądam z zewnątrz wszystko ok w miarę ładny widać że szykowany pod sprzedaż zanim wszedłem do środka by odpalić silnik pytam się handlarza który później okazał się Ukraińcem za ile go odda on mi mówi że 2900€ ... Suma sumarum udało mi się stargować na 2500 i mu mówię że jeżeli będzie wszystko ok z motorem to wezmę go a więc odpalam motor silniczek ładnie mruczy pięknie pracuje ale mym oczom ukazuje się zapalona kontrolka SRS czyli poduszki powietrzne no to ja do niego mówię że jest problem poduszki cos świecą to on mówi że za 2400 odda a ja że sorry ale nie wezmę póki nie będę wiedział co z tym nie halo powiedziałem że pojadę do domu poszukam na forum co może być z nimi... I dnia następnego jak będę wiedział mniej więcej tto wrócę po niego a on że ok nie ma problemu... No i pojawił się problem dnia następnego kiedy ja już po auto przyjechałem ten zasrany ciul zaprowadził auto gdzieś i usunął błąd srs i do mnie że to już nie jest cena 2500 tylko 2800 i ani centa nie zejdzie i teraz masz pan dylemat czy walić Ukraińca w mordę czy ładować auto na lawete przelknalem ślinę zagryzlem język i dorzuciłem te 300€ gdyż za podróż laweta 800 zł trzeba zapłacić a wrócić na pusto to trochę lipa bo i właśnie jestem w trakcie opłat tego mego pierwszego Japończyka . Przestroga dla wszystkich jeżeli nie jest to poważna usterka bierzcie fure póki zasrancy cenę opuszczają bo na koniec się okaże że zaraz ją zwinduje ciul jeden i tak poraz kolejny potwierdza się to że ten naród jest mało warty!!! W wielu przypadkach to się potwierdza !!
Edit.
Proszę się stosować do zasad forum.
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem. |
Ostatnio zmieniony przez SZUGO_GRANDIS 13-12-2017, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JarekB
Nowy Forumowicz
Auto: Honda
|
Wysłany: 23-10-2019, 00:20
|
|
|
Cześć, witam wszytkich serdecznie. Żeby nie zaśmiecać napiszę tutaj.
Poważnie zastanawiam się nad zakupem Grandisa i mam rozterke czy wybrac automat czy manual? Przeczytałem wiele postow na tym forum i zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie w automacie jest możliwość ręcznej zmiany biegów ( + - ). Pytanie jest następujące: czy korzystacie z tej możliwości zmiany biegów i czy korzystając ciagle nadal będzie jeździł jak zamulony? |
|
|
|
 |
Adko
Nowy Forumowicz
Auto: 2,4 Grandis PB Automat
|
Wysłany: 08-11-2019, 14:07
|
|
|
nie widzę sensu ręcznej zmiany biegu w automacie, to nie ferrari żeby go wkręcać na obroty, choć bez problem można to zrobić wciskając mocniej pedał gazu, komputer bada w jakiej pozycji jest przepystnica i jaki bieg ma użyć niższy czy wyższy, wiec wszystko opiera sue o umiejętność operowania gazem |
|
|
|
 |
|