jak ustawić czujnik ABS? |
Autor |
Wiadomość |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-03-2007, 10:24 jak ustawić czujnik ABS?
|
|
|
Witam, Przed chwilą przeszukiwałem archiwum forum z nadzieją uzyskania odpowiedzi na pytanie jak w temacie. Poniewaz nie znalazłem pozwalam sobie je zadać. Otóż po wymianie łozyska w przednim prawym kole pojawił się następujący objaw: powyżej 120 km/h zapala się kontrolka ABS. Zacząłem zaglądać do czujnika aby zmienić jego położenie, ale wydaje mi się, że nie ma mozliwości zmiany. Przeczyściłem sam czujnik oraz grzebień, ale objaw nadal nie znika. Prosze o pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2007, 12:50
|
|
|
Hej Slaw, ten temat czytałem. Natomiast w dalszym ciagu nie wiem jak wyregulować ustawienie tego czujnika. Moim zdaniem tam nie ma wielkiego pola do popisu, o ile jakiekolwiek jest. Ale może źle patrzę? Nie mniej dzięki. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2007, 17:57
|
|
|
http://www.diamanteowners...ke%20system.pdf
[ Dodano: 23-03-2007, 18:09 ]
Jeśli Ci to nie pomoże to czujnik ABS jest mocowany w obudowie jakby kawałek rurki , obudowa jest przykręcona 2 śrubami klucz chyba 12 poluzowujesz obie śruby mocujące ta na dole ma większą średnicę otworu więc jest możliwość regulacji i ustawiasz odpowiednią odległość od grzebienia.
musisz sprawdzić wszystkie koła jak czyszczenie nie pomoże to jedź do elektryka niech zdiagnozuje który czujnik padł możesz też sprawdzić kable wchodzące bezpośrednio do czujnika
ale akurat przy miśkach zwykle są dobre bo przy innych modelach pękają koszulki a druty reagują z solą i po czyszczeniu, względnie zlutowaniu udaje się je przywrócić do działania.
Jeśli elektryk stwierdzi który czujnik padł to możesz taki kupić od innej sigmy bądź pasują też od eclipsa
ważne jest który, bo są różne długości kabla
Życzę powodzenia |
Ostatnio zmieniony przez 26-03-2007, 14:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2007, 19:25
|
|
|
syski, wielkie dzięki. Dokładnie o to mi chodziło - już wiem gdzie się reguluje odległość czujnika ABS. Jutro będe z nim walczył. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 11:20
|
|
|
A odległość od koła zębatego do czujnika sprawdź szczelinomierzem z tego co pamiętam to ok. 0,20mm |
Ostatnio zmieniony przez 26-03-2007, 14:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 18:08
|
|
|
Zacytuję tutaj Chi_Man'a on wie co i jak; z poprzednich postów na temat ABS
"Taka sugestia, wyczyść "grzebienie" i czujniki. Te ostatnie ustaw wszystkie na odległość
przód: 0.3 - 0.9 mm, tył: 0.3 - 0.7 mm od "grzebieni".
Skasuj błędy komputera (zdejmij na kilka minut ujemną klemę z aku) to powinno załatwić sprawę. Jeśli mimo wszystko nie pomoże, z czystym sumieniem możesz "udeżyć" do jakiegoś serwisu..." koniec cytatu
ale kotomi może już naprawił
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 29-03-2007, 07:15
|
|
|
Syski, jeszcze nie naprawiłem. Nie mogłem odkręcić zacisku hamulcowego, żeby zdjąc tarzczę. Pogiąłęm kilka kluczy ale się nie udało . W piątek zamierzam się za to zabrać w zaprzyjaźnionym warsztacie. Dam znać o efektach. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 18:15
|
|
|
Wiem jak to jest spróbuj kluczem pneumatycznym z dobrą końcówką a wcześniej postukaj dość mocno młotkiem w śruby ale myślę że pneumatykiem nie będzie problemu.
Życzę sukcesu i myślę że sobie z tym poradzisz
Zresztą napisz |
|
|
|
 |
kotomi
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2007, 09:58
|
|
|
Witam Czujnik wydaje się działać prawidłowo Nie miałem gdzie jechcać szybciej, ale do 170 km/h kontrolka się nie zapala ani nie pracuje pompa ABS. Wygląda na to, że wszystko ok. A co do klucza - faktycznie pneumatyk załatwił sprawę:). Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|