Zaparowane szyby w asx |
Autor |
Wiadomość |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 14-11-2017, 16:30 Zaparowane szyby w asx
|
|
|
Mam pytanie czy w Waszych Asx-ach też dochodzi szybko do zaparowania szyb zwłaszcza tylnej lewej i przedniej lewej. Mam dosyć nowy samochód z 2015r 12000 km. Jestem po drugim przeglądzie w aso to filtry są wymienione. Samochód jest cały czas garażowany. Jak stał całą noc na polu to wszystkie szyby od środka były zaparowane. Żadnej wilgoci nigdzie nie zauważyłem. W aso mówili żeby używać klimy. Rzeczywiście jak włączę klimę to momentalnie szyby są osuszone ale przecież nie będę cały czas jeździł na klimatyzacji. Czy to nie jakaś przypadłość tego samochodu. W innych zaparowane likwidowało się tylko dmuchawą. |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5361 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 14-11-2017, 18:47
|
|
|
RomanK61, parowanie szyb to dość powszechne zjawisko zwłaszcza o tej porze roku. Problemem byłoby gdyby na szybach była warstwa pary wodnej której wycieranie powoduje mocne kropienie. Jeżeli to tylko delikatne zamglenie to spróbuj po zakończeniu jazdy wyłączyć całkowicie nadmuch i otwórz przynajmniej dwoje drzwi na co najmniej minutę. W ten sposób przewietrzysz wnętrze z wilgotnego powietrza i wpuścisz zimne wysuszone. Sprawdź czy to pomaga. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Arteck
Forumowicz
Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
|
Wysłany: 14-11-2017, 20:20
|
|
|
Też zauważyłem szybkie parowanie, ale w deszczowe dni. Może to jakaś wada czerpni powietrza, bo dostaje tam się woda? |
_________________ "Wszystko jest trudne nim stanie się proste" - Fuller
 |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-11-2017, 07:52
|
|
|
No właśnie to zaparowane szyb występuje lub bardzo nasila się w dni deszczowe. Uważam że to jest problem tego modelu. Przecież większość z nas miała różne inne samochody i ten problem rozwiazywała dmuchawa a nie potrzeba włączania klimy. Może czepiam się ale denerwuje mnie jak ktoś z tyłu mazia mi szyby bo nic nie widzi. |
|
|
|
 |
Jarl
Forumowicz
Auto: ASX 1,6
|
Wysłany: 15-11-2017, 11:51
|
|
|
W S-Crossie, to dopiero bylo parowanie, wystarczyla odrobina wilgoci. W ASX nie jest tak zle. |
|
|
|
 |
Drow
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DiD
|
Wysłany: 15-11-2017, 19:32
|
|
|
Może i komuś się to wyda śmiesznym pytaniem, ale czy dokładnie umyłeś szyby od środka? Ustaw auto pod słońce w słoneczny dzień, weź płyn do mycia szyb, czystą ścierkę z mikrofibry i dokładnie wytrzyj je od środka - możesz być zaskoczony jak osad jest nawet jeśli często zmieniasz filtr kabinowy |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-11-2017, 19:51
|
|
|
To byłoby zbyt proste. B.dbam o samochód. Szyby myję mikrofibrą na zewnątrz i od środka. Moje pytanie jest raczej w kierunku czy w innych Asx-ach też nadmierne w dni deszczowe zwłaszcza tylne szyby zachodzą parą. |
|
|
|
 |
ADYN
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6B
|
Wysłany: 16-11-2017, 15:19
|
|
|
Ja użytkuję swojego od miesiąca i mam takie samo spostrzeżenie...
Niestety większość czasu jeżdżę z włączoną klimą...
Trochę szkoda, bo dotychczas czy to w Oplu, czy Hondzie miałem przycisk do szybkiego odparowania - naciskało się i parę chwil po problemie, wyłączałem i jechałem na poprzednim trybie. Tu jeśli nie mam włączonej klimy trzeba wachlować pokrętłami...
Ale ogólne spostrzeżenie jest, że tak - szybko parują i czasami w dziwnym momencie, nawet nie adekwatnym do sytuacji... Ale nie idzie inaczej jak się przyzwyczaić |
_________________ ---
Pozdrawiam
ADYN
 |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-11-2017, 15:41
|
|
|
Raczej tak trzeba się do tego dostosować. Tylko w aso jakby nie zauważyli że na klimie samochód więcej pali. A co do spalania to przy 90% jeździe po mieście wychodzi 7.3 i to bardzo dokładnie bo tankuję zawsze pod korek silnik 1.6. To tak poza tematem. |
|
|
|
 |
|