Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
mss problem z odpaleniem jak postoi na zewnątrz
Autor Wiadomość
gruby44 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-12-2017, 17:15   mss problem z odpaleniem jak postoi na zewnątrz

Witam, problem jak w tytule. Mam miśka 1,3 w benzynie rocznik 99, jak postoi na dworze to po deszczowym dniu jest problem z odpaleniem, gdzieś dostaje wilgoci i nie odpali za żadne skarby. Był u elektryka, stał na dworze i ten go przeszukiwał (podobno), stwierdził że immobilizer i nie może odpalić. Wstawił na noc do warsztatu żeby rano go przejrzeć dokładnie. Następnego dnia zadzwonił że auto zrobione, zainkasował kasę, a misiek po paru dniach stania na dworze znowu nie odpalił. Jak stoi w garażu to nie ma problemu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, od czego zacząć. Może ktoś z Was miał podobny przypadek, proszę o jakąś podpowiedź, sugestię. Jestem teraz daleko od domu (w UK), ale na święta będę w domu i chciałbym go zrobić bo żona nie ma czym jeździć. Proszę o poradę (techniczną), nie w stylu "sprzedaj złoma i kup drugi". Z góry dziękuję.

tom.f 
Forumowicz

Auto: Space STAR 1.6 2003 R.
Wysłany: 18-12-2017, 11:08   

Witam.Kopulka rozdzielacza zostala sprawdzona?Mialem taki sam problem ale w innym aucie,kopulka wygladala na cala ale miala mikro pekniecia i podczas deszczowych dni byl problem.Po wymianie wszystko ok.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-12-2017, 12:25   

A czy sprawdzałeś błędy bo bez tego to trochę loteria a w dodatku w tym roczniku da się to zrobić kawałkiem drucika tak jak jest opisane w tym temacie https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Sprawdzenie błędów powinno wyjaśnić czy to wina immobilisera czy może czujnika temperatury silnika czy jeszcze czegoś innego.

gruby44 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-12-2017, 20:57   

Witam, dziś syn sprawdził przewody WN i kopułkę spryskując wodą, żadnych przebić i bujania silnikiem. Pracował spokojnie i po wyłączeniu uruchomił się bez problemu. Trzeba będzie sczytać błędy, mam ODB2 tylko tam jest potrzebna jeszcze przystawka do mitsu (byłem kiedyś na diagnostyce poduszek bo mi świeciły i gość miał tam taką przystawkę do ODB2). Jedno ale - check engine nie sygnalizuje błędów, więc chyba ich nie znajdę.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-12-2017, 22:11   

Żadnym Elmem327 czy czymś podobnym błędów tu nie sprawdzisz bo Miśki z przed 2001 Nie mają OBD2 czy EOBA a maja JOBD i tylko porządny sprzęt lub kawałek drucika :)
Jeśli błędów by nie było to albo układ wysokiego napięcia lub pompa paliwa lub jej zasilanie czyli masa lub przekaźnik lub bezpiecznik lub sygnał z ECU.

gruby44 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-12-2017, 15:43   

Witam ponownie. Dziś sczytałem błędy z kompa. Błąd 54 - immobiliser. Może ktoś zna drogę przewodów od immo, ponieważ jestem tylko kilka dni w kraju i mam mało czasu na rozbebeszanie kokpitu. Na dzień dzisiejszy zdjąłem osłonę pod kierownica i poruszałem przewodami na kostkach. Auto odpaliło, ale byłem w trasie więc nie miałem zbytnio czasu na szukanie. Być może trafiłem, trzeba będzie potraktować je "contaktem", może da się wyleczyć.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-12-2017, 20:08   

Pod kierownicą masz sterownik od immobilisera. Prawdopodobnie nie łączy jakaś kostka i być może kontakt spray byłby najbardziej pomocny. Przy stacyjce masz antenę immobilisera przez którą transponder w kluczyku komunikuje się ze sterownikiem a sterownik immobilisera komunikuje się ze sterownikiem silnika i jeśli ten otrzyma właściwy sygnał to odpala pompę paliwa i zapłon lub wtryski benzynowe.

gruby44 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-12-2017, 20:45   

Dziękuję za podpowiedź, jutro będę szukał. Dam znać jak go "wyleczę".

pawel-krol 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 30-12-2017, 14:47   

gruby44 napisał/a:
Dziękuję za podpowiedź, jutro będę szukał. Dam znać jak go "wyleczę".

Kolego naprawiłeś autko? Jakaś poświąteczna choroba tych naszych autek bo moja też dziś nie odpaliła,kreci jak szalonaale nawet dymka nie pusci.

gruby44 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2018, 10:30   

Witam ponownie. Święta mnie trochę zblokowały, ale myślę że naprawiłem miśka. Tak jak przewidywał Plecho1 - problem był w kostkach połączeniowych na "trasie" immo - ecu. Wszystkie kostki przeczyściłem i potraktowałem "kontaktem". Misiek stał przez święta i nowy rok na dworze, w deszczu, mrozie i odwilży i odpala bez problemu. Koszt 15zł i trochę własnego czasu, satysfakcja gwarantowana. Przedtem 3 razy u różnych elektryków rachunki po 300 - 500 zł i zero efektu na dłużej. Jedynie poprawna diagnoza, ale bez leczenia. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, życzę samych sukcesów w nowym roku i jak najmniej problemów z Miśkami.
Dziękuję za sugestie i podpowiedzi.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Wysłany: 03-01-2018, 17:37   

Gruby 44,
Dziękuję za życzenia, oby i Tobie Miisiek sprawował się jaknajlepiej i szczęście dopisywało Ci wszelakie.

Paweł.

Odpowiedz do tematu