Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant 2.0 1998 sedan
Autor Wiadomość
tcr 
Nowy Forumowicz

Auto: Mistubishi Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2018, 10:52   Galant 2.0 1998 sedan

Witam

Podświetlanie zegarów i podświetlanie panelu środkowego gaśnie na chwilę i się podświetla, przeważnie gaśnie na kilka sekund, raz się zarzyło, że zgasło na może minutę. Reszta oświetlenia działa normalnie. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez tcr 05-01-2018, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  

Sonnyix 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 01'
Wysłany: 02-01-2018, 10:57   

Jeżeli raz świeci raz nie to może po prostu jakaś kostka wewnątrz jest luźna.

tcr 
Nowy Forumowicz

Auto: Mistubishi Galant 2.0
Wysłany: 02-01-2018, 11:05   

sprawdzę to, a czy jakieś jeszcze sugestie, bo nie chciałbym bym wyjmować od razu całych zegarów.

[ Dodano: 03-01-2018, 12:04 ]
problem częściowo rozwiązany, jak poruszam kablami pomiędzy kolumną kierownicy a zegarami to podświetlanie przerywa. Znajdę trochę czasu, rozkręcę, dostanę się tam gdzie trzeba i zobaczę w czym tkwi problem.

[ Dodano: 05-01-2018, 13:17 ]
Problem rozwiązany :D

Brak podświetlania zegarów środkowego panelu kokpitu

Okazało się, że problem tkwił w wiązce, która prowadzi do włącznika na końcu dźwigni kierunkowskazu. Okazało się, że jedne z 4 kabli przełamał się w izolacji!!, kable pomimo że to skrętka to są dość sztywne i podczas używania kierunkowskazów tak pracował na boki, że aż się przełamał i raz stykał raz nie.

Musiałem zdemontować cały moduł od kierunkowskazów, rozebrać włącznik (musimy wyjąć mały bolec ). Następnie mierzyłem miernikiem czy nie jest przerwany - miernik nie pokazał uszkodzenia !!!!!. Wiedziałem że problem tkwi gdzieś tutaj (wcześniej na jeszcze podłączonym module ruszałam tą wiązką i podświetlanie tablicy raz było raz nie). Wiec każdy kabel osobno złapałem z dwóch stron kombinerkami i próbowałem przerwać, no i trafiłem na winowajcę. Zalutowałem, zaizolowałem, zamontowałem i działa :D .

Przy ponownym montażu pamiętaj by ustawić tak elementy włącznika by dziura z bolcem była z tylu - da się w dwóch pozycjach.

Prawdopodobnie przy całkowitym zaniknięciu podświetlania zegarów i nawiewu jest ten sam problem.

Jak osłony kabli przy kierownicy nie chcą łatwo wyjść to przesuń pozycję kierownicy to wyjdą dość ładnie.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu