Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Szarpanie przy zmianie biegów.
Autor Wiadomość
Kratos 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 02" EA5A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2018, 14:02   [EA5A/W 2.5] Szarpanie przy zmianie biegów.

Witam mam problem z moim galantem a mianowicie odczuwam jakby szarpało mi całym autem podczas zmiany biegów. Szarpanie jest bardziej odczuwalne przy zmianie biegów na niższych obrotach. Sprzęgło bierze w połowie, nie ślizga się w czasie przyśpieszania chociaż na wiosnę mechanik zakładający gaz mówił że sprzęgło się kończy. Biegi wchodzą dobrze chociaż od czasu do czasu sobie zgrzytnie przy zmianie z 1 na 2 i 2 na 3 . Wymieniłem ostatnio płyn w układzie wysprzęglika .Wysprzęglik od razu reaguje na pedał sprzęgła .Poduszki wydają się być w porządku , silnik siedzi sztywno. Czy sprzęgło może być odpowiedzialne za wyżej wymienione objawy ?

Dunios 
Forumowicz

Auto: Galant 2002
Wysłany: 17-01-2018, 08:37   

U mnie to samo

Lachu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Kombi '00
Wysłany: 03-02-2018, 23:37   

cześć,
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, to może być za to odpowiedzialne sprzęgło, a konkretnie jego tłumiki obwodowe na tarczy, które mają właśnie łagodzić wszelkie szarpania od napędu i w drugą stronę. Nie zdziwię się jak masz tam jeszcze oryginalne sprzęgło Exedy z pierwszego montażu lub ASO, u mnie takie właśnie wyjąłem, praktycznie całe zjechane, też się nie ślizgało, ale każde muśnięcie gazu powodowało mocne szarpnięcie, no i owe tłumiki/sprężynki były całe zużyte. Z tego powodu chyba też wyrobił mi się wieloklin na wałku sprzęgłowym i skrzynia do wymiany...

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-02-2018, 11:03   

Lachu napisał/a:
Z tego powodu chyba też wyrobił mi się wieloklin na wałku sprzęgłowym i skrzynia do wymiany...
Naprawde nie wiem jaki beznadziejny styl jazdy trzeba mieć aby wałek sprzegłowy w skrzyni manualnej doprowadzić do takiego stanu zuzycia
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Lachu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Kombi '00
Wysłany: 04-02-2018, 11:42   

Cytat:
Naprawde nie wiem jaki beznadziejny styl jazdy trzeba mieć aby wałek sprzegłowy w skrzyni manualnej doprowadzić do takiego stanu zuzycia

Ja również nie wiem, kto jeździł tym autem przez 17 lat ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-02-2018, 11:56   

Lachu napisał/a:
Cytat:

Ja również nie wiem, kto jeździł tym autem przez 17 lat ;)

Rzeźnik

W swoim galancie wymienialem sprzeglo przez to ze zatarlo sie lozysko wyciskowe, sama tarcza w porownaniu do nowej byla o 3,5mm ciensza, a sprzeglo jeszcze oryginalne, kwestia jak kto operuje pedalem sprzegla
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 05-02-2018, 10:51   

Próbowałeś najpierw wyrównać tarczę sprzęgła? Zaciągnij ręczny najpierw delikatnie aby auto się mogło bujnąć wrzuć bieg pierwszy popuszczaj sprzęgło jak bedziesz czuł że rusza bądź się krztusi dodaj mu gazu trochę.Powtórz czynność parę razy. To takie działanie jak byś upalał tarczę sprzęgła.Przy jednym stylu jazdy mogą się zadry na tarczy porobić i przez to później szarpie. Jeśli to nie pomoże to raczej sprzęgło do wymiany.

Łukasss 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6
Wysłany: 05-02-2018, 12:45   

Moze to nie w skrzyni tylko połośka wyrobiłasie i lata w przegubie ?

przemek1602 
Mitsumaniak

Auto: Galant VIII AVANCE 2.5 V6
Wysłany: 06-02-2018, 07:12   

Sprawdź banany. Jedz powoli d9 tyłu nagle zahamuj. Bedzie stuk to bananiki. Ja tak mialem

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-02-2018, 09:32   

a czy poduszki silnika już były sprawdzane?

Kratos 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 02" EA5A
Wysłany: 11-02-2018, 18:16   

Chwilowo sam się nie mogę tym zająć bo mam nogę połamaną a drażni mnie to bo ojciec mnie wozi a on zmienia biegi praktycznie bez dodawania gazu. Ale jak będę w miarę na chodzie dam samochód do mechanika niech wymienia sprzęgło i sprawdza poduszki. Ja jeszcze jak byłem sprawny to oglądałem te poduszki wydawały się ok ale trzeba było jakimś łomikiem poruszać. A tak w ogóle to ma ktoś namiar na tą tylną poduszkę bo nie mogłem jej nigdzie znaleźć tylko na jakichś ruskich stronach ewentualnie samą gumową tuleję.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-02-2018, 20:48   

Kratos napisał/a:
trzeba było jakimś łomikiem poruszać
trzeba je zdemontować i wtedy poruszać - niestety one często mają dodatkowe osłony i nie widać czy coś jest nie halo

Odpowiedz do tematu