Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr powietrza
Autor Wiadomość
MitsuMati 
Nowy Forumowicz
MitsuuASX

Auto: Mitsubishi ASX 1.6b 2011
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 20-05-2021, 12:58   Filtr powietrza

Witam ,czy ktoś z Was zakładał u siebie filtr powietrza K&N wielokrotnego użytku i czy coś to polepszyło osiągi? Zastanawiam się czy wymienić na tani zamiennik lub na ten sportowy K&n?

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 29-05-2021, 19:28   filtr sportowy K&N do Mitsubishi ASX

Sam osobiście nie stosowałem tego filtra bo jeszcze jeżdżę na fabrycznym ale znajomy który lubi eksperymenty skusił się i po zakupie samochodu kupił taki filtr i go zastosował. Po pewnym czasie zaniechał jednak jego dalszego stosowania i powrócił do tradycyjnego filtra powietrza zalecanego przez producenta.
Pytałem go dlaczego zrezygnował i oto co mi odpowiedział >>
1. cena- zwykły filtr do ASX marki np. Filtron to koszt ok 30 zł a filtr typ K&N wielokrotnego użytku to koszt ok. 200- 350 zł w zależności od producenta
2. efekty dotyczące zwiększenia osiągów w tym silniku wolnossącym tak naprawdę nie są zbyt odczuwalne .Efektownie to tylko wygląda w opisach na papierze i w reklamie.
3.musisz pamiętać o częstym czyszczeniu filtra a do czyszczenia musisz zastosować zestaw preparatów które też kosztują co w połączeniu z ceną filtra generuje wysokie koszty .(350zł filtr + preparat czyszczący ok.40 zł)
Tak więc według jego opinii nie warto zawracać sobie tym głowy chyba ,że dla lepszego własnego samopoczucia. Dlatego wrócił do normalnego filtra .Według niego lepiej kup normalny filtr z średniej półki i częściej wymieniaj .Gdyby ten filtr był naprawdę tak skuteczny jak zapewniają reklamy to producent ASX zapewne by go stosował w seryjnej produkcji pojazdu

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

kamil508 
Forumowicz

Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
Wysłany: 31-05-2021, 15:02   

Ja mam k&n w swoim 1.8 DID i jest różnica odczuwalna, czyszczenie co 20tys km.

MitsuMati 
Nowy Forumowicz
MitsuuASX

Wysłany: 31-05-2021, 16:02   

dzieki za cenne rady ,natomiast skusiłem się na zakup i montaż tego sportowego filtra i jestem zadowolony ,auto nie łapie zadyszki ,,pod górkę,, i ogolnie lepiej się zbiera ,polecam przy silniku 1.6 jest poprawa 8)

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2021, 18:53   filtr powietrz K&N - sportowy

MitsuMati napisał/a:
dzieki za cenne rady ,natomiast skusiłem się na zakup i montaż tego sportowego filtra i jestem zadowolony ,auto nie łapie zadyszki ,,pod górkę,, i ogolnie lepiej się zbiera ,polecam przy silniku 1.6 jest poprawa 8)

To podpowiedz jakiego producenta filtr kupiłeś i gdzie.
Robiłeś zakup na Allegro czy w sklepie internetowym może ktoś zainteresowany skorzysta.
A jak już trochę pojeździsz i przejedziesz np.500 km to napisz jak wygląda zużycie paliwa przy zastosowaniu tego filtra. Sam jestem ciekaw jaka będzie różnica :?

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

MitsuMati 
Nowy Forumowicz
MitsuuASX

Wysłany: 01-06-2021, 20:12   

filtr k&n zakupiony na alledrogo za 230 z przesyłką ,no jak na te chwilę to zużycie wydaje mi się nieco mniejsze ale to by było logiczne bo silnik ma lepszy dopływ powietrza więc pracuje ,,sprawniej,, 8)

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 19-06-2021, 19:27   

Postanowiłem sam sprawdzić jak jeździ ASX na filtrze K&N więc kupiłem i zamontowałem. Jest inaczej .. czyli po szybkim wciśnięciu gazu nie ma efektu dławienia silnika i szybko wchodzi na obroty nawet na wyższym biegu jak będzie dalej zobaczymy. Do nowych ASX po 2015r pasuje filtr K&N o nr 33-3015 odpowiada normie OEM -968274.Poniżej link do tego filtra.
https://allegro.pl/oferta/k-n-filtr-powietrza-sport-mitsubishi-33-3015-10585875339

Odpowiedz do tematu