Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt Pajero 3 Line-X
Autor Wiadomość
Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-01-2018, 17:53   Projekt Pajero 3 Line-X

cześć,
jeśli powinno być w samym wątku P3 prośba o przeniesienie- natomiast P3 jest bazą- bardziej chodzi o samego Line-X.

Wrzucam wstępnaa fotki- samochód oczyszczony do zera, nałożony specjalny podkłada w miejscach gdzie były ubytki, lub szpachla. Auto zabezpieczane jest dwoma taśmami- pierwsza jest z drutem metalowym- na to druga normalna. Po co aż dwie? LINE-X jest bardzo twardą powłoką- aby była możliwość zdjęcia zabezpieczenia na szybach, szyberdachu i w tych wszystkich magicznych dziurkach/uszczelkach itd. musimy pociągnąć za te druciki- inaczej powłoka nie zdejmiemy już zabezpieczenia :) mniej więcej wyglądało to tak:

doszły także poszerzenia wersja gumowa- tak oczywiście do Pajero 3 nie ma z ABS-u więc trzeba kombinować- niżej efekt po malowaniu

po całej tej zabawie przyszedł etap kładzenia warstw i malowania:

a tu nadkole plus lusterko plus uchwyt do mocowania koła

boczek140 
Forumowicz

Auto: Pajero I
Wysłany: 22-01-2018, 19:21   

Witam

Fajnie wygląda, malowałeś sam czy oddawałeś gdzieś auto ? Czy to nie jest przypadkiem to samo co powłoka Raptor U-pol ?

Będę robił zderzaki stalowe i właśnie zastanawiam się czy nie pomalować ich właśnie taką powłoką.

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-01-2018, 09:08   

Oddawałem. Nie to zupełnie co innego niż Raptor- Raptor jest lakierem nakładasz przez normalny pistolet Line-X jest powłoką- generalnie dużo dużo wytrzymalsze od raptora

boczek140 
Forumowicz

Wysłany: 23-01-2018, 13:37   

ok, wyglądają podobnie stąd było moje pytanie :)

Pytanie czy elementy jak zderzak lepiej oddać do proszku czy iść w kierunku line-x, wygląd jest ciekawszy. Poszukam kogoś kto to robi w mojej okolicy.

dzięki za info.

Pozdrawiam
Konrad

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-01-2018, 16:01   

powiedz jaka okolica to może coś podpowiem bo długo szukałem.

Co do wyboru- raptor łatwiej żeby popękał, od uderzeń itd., line-x jest bardziej wytrzymalszy, a jednocześnie pracuje samonośnie jako warstwa. nieźle jest to opisane tutaj
[edit]
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 26-02-2018, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

boczek140 
Forumowicz

Wysłany: 23-01-2018, 19:21   

okolice warszawy, jak przeglądałem twój post to poczytałem trochę o tej powłoce i jest kilka firm w okolicy które tym się zajmują.

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-01-2018, 16:01   

poszukaj opinii o nich żebyś się nie naciął :)

boczek140 
Forumowicz

Wysłany: 29-01-2018, 12:22   

jak na razie dostałem jedną odpowiedź i za zderzaki oraz poszerzenia nadkoli krzyknęli 2400, więc to jakiś szok cenowy.
Z ciekawości jeśli można spytać to ile Cie kosztowało malowanie ?

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-02-2018, 10:39   

cześć,
auto jest zrobione, przeszło pomyślnie testy i zebrało kilka miłych komentarzy od osób które widziały je na żywo, a w tematyce off-roadowej siedzą dość długo.

Auto było testowane w Bieszczadach i w lasach Wyżyny Olkuskiej. Zależało mi na jak największej ilości gałęzi, konarów, drzew itd. Po dwóch wyjazdach gdzie auto naprawdę dostało niezły wycisk i normalnie całe byłoby zrysowane i podziurawione- nie ma ani jednej ryski. Nic. Dostało raz mocno ( nadziałem się xD ) wystającym drągiem, który przeorał samochód od przodu do tyłu, byłem pewien że straty będą znaczne ( a nawet uprzedzony pseudoznawcami- myślałem że powłoka zejdzie) a tu cud- nic, zero w ogóle problemu. Tak jakby tematu nie było.
Nie znam możliwości Raptora, czy innych pochodnych tego lakieru, ale line-x jestem zachwycony. Spotkałem na wyjazdach osoby które mają Raptora około 3 lat- i trochę już po nim to widać, zobaczymy co będzie z line-x ale jestem dobrej myśli.

Reasumując przy robocie jeśli ktoś się będzie decydował ja z czystym sumieniem mogę polecić chłopaków z line-x małopolska.
Prace które zostały wykonane polegały na:
-Demontaż części ( zderzaki, nadkola, bagażnik, lusterka, klamki, szyby, itd. itp. )
- zmatowienie całej powierzchni
- wyeliminowanie ognisk rdzy , zabezpieczenie ich
- w miejscach które tego wymagały nałożenie dodatkowej warstwy wyrównawczej
- nałożenie podkładu pod line-x
- zabezpieczenie całego auta do malowania
- malowanie Line-X- plus malowanie tyłów od lamp dalekosiężnych, przodu lusterek bocznych, progów w środku auta ( to pomysły wykonawcy- efekt jest super )
- założenie gum poszerzających bocznych i ich pomalowanie - i tu uwaga, miałem informację że te gumy pracują, i może gdzieś powłoka przy pełnym obciążeniu pęknąć- tak też się w jednym miejscu stało, gdy położyłem auto trochę na bok- więc takie gumy na własne ryzyko malować
- zmatowienie lakierowanych elemtnów w środku auta ( głupio by było, z zewnątrz czarny a w środku po staremu srebrny xD )
- malowanie środka lakierem czarny mat do aut rajdowych
i pewnie wiele innych rzeczy na których się średnio znam, lub zapomniałem wymienić :)

koszt około 10 tys, ale to już indywidualnie ustalają w zależności od ilości prac.

Poniżej zdjęcia auta z testów. Jakość zdjęć dość średnia bo i warunki były ciężkie, ale jak będą warunki pogodowe ładniejsze to po aktualizuję galerię :)

boczek140 
Forumowicz

Wysłany: 16-02-2018, 18:51   

gratuluję autka .. fajnie wygląda.

cepochron 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 szukam
Wysłany: 28-02-2018, 07:39   

cześć, fajnie wyszło. a możesz wrzucić jeszcze zdjęcia wykończenia krawędzi powłoki w okolicach szyberdachu, szyby przedniej od góry oraz rygli zamków drzwi i zawiasów przednich drzwi? Drzwi były zdejmowane i malowane w całości czy tylko z zewnątrz ?
Wrzuć foty !

Kuba Kraków 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-02-2018, 10:36   

cześć, spoko porobię zdjęcia ale tylko jak trochę zima puści :) drzwi z zewnątrz są line-x od środka pomalowane czarnym matem, szyby tylne musiałbyć wyciągnięte- reszta nie

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-02-2018, 20:08   

Zakładaj temat w Naszych Miśkach 8)

Kuba Kraków napisał/a:
czarny mat do aut rajdowych

:mrgreen: a czym się różni czarny mat do aut "nierajdowych" :mrgreen:

pajeronicie 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero2
Wysłany: 01-03-2018, 16:30   

a z okolic Olsztyna (warmińsko-mazurskie ) ktoś robi Line-x ?? zderzak chcę pomalować :D

cepochron 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 szukam
Wysłany: 01-03-2018, 18:28   

http://line-x.pl/znajdz-najblizszy-line-x/

Odpowiedz do tematu