|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czyszczenie tłoków i głowicy. |
Autor |
Wiadomość |
Dawid_asior
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8MPI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-01-2018, 19:26 Czyszczenie tłoków i głowicy.
|
|
|
Witam.
Jakim sposobem wyczyścić nagar który jest na tłokach i na głowicy ?
Jak czyścić blok pon nową uszczelkę ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 24-01-2018, 21:25
|
|
|
Zajrzyj do mojego tematu w Nasze Miśki - tam rozmontowałem silnik i pokazałem jak wygląda i czym czyściłem.
Gdybyś jednak był zbyt leniwy, to:
- 1. Blok z grubszych elementów uszczelki czyściłem za pomocą zmywacza do uszczelek (miałem liquy moly) oraz skrobaczki do szyb murska; blok mam z żeliwa, więc pancerny, skrobaczka jest z mosiądzu i dobrze zbiera)
- 2. tak oskrobany polerowałem na lustro papierem o gradacji 600 na drewnianym kołku, zużyłem 2.5 arkusza A4
- 3. nagar z tłoków zmywałem za pomocą preparatu do mycia silników JanPro - polecam wziąć ten z psikaczem a jak nie wystarczy to na dolewkę baniak 5 litrów - koszty ok. 10zł za pierwszy i 40 zł za baniak; psikacz ma siatkę powodującą pienienie i ładnie osiada na tłoku - bez tego zwyczajnie spływa i nie zadziała jak trzeba
- 4. tak opienione tłoki po jakimś czasie czyściłem szczoteczką z dość twardym włosiem, wyszło bardzo dobrze; na koniec zmycie tego obficie wodą |
|
|
|
 |
Dawid_asior
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8MPI
|
Wysłany: 28-01-2018, 22:18
|
|
|
Nagaru już nie ma, wszytko zostało odpowiednio oczyszczone i wygładzone, a blok silnika już się nadaję pod nową uszczelkę, czas trwania pacy 2h. |
|
|
|
 |
|
|