Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak włączyć wskaźnik spalania tymczasowego/średniego?
Autor Wiadomość
quqer 
Nowy Forumowicz

Auto: colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-02-2018, 19:52   Jak włączyć wskaźnik spalania tymczasowego/średniego?

Witam, mam taki problem, że w moim Mitsubishi Colt Z30 VII Hatchback 3d z 2009r nie ma wskaźnika średniego/tymczasowego spalania paliwa między zegarami, pytanie czy jest w ogóle możliwość włączenia wskaźnika spalania paliwa w moim aucie?
szperałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

natalek2399 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 95km 2008
Wysłany: 04-02-2018, 20:25   

przy radiu, po prawej obok wejscia na płyty CD jest przycisk "mode/set", jak go nacisniesz to beda sie zmieniac informacje miedzy zegarami :) przynajmniej tak jest u mnie

quqer 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-02-2018, 23:33   

nie mam fabrycznego radia, stąd brak przycisku "mode/set". Jest możliwość włączenia tej funkcji, po podłączeniu auta do komputera? :roll:

blue022 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD 2000
Wysłany: 17-02-2018, 16:46   

Witam wszystkich szanownych forumowiczów, również dołączam się z pytaniem o uruchomienie przełącznika trybu B. W moim Colcie CZ3 2009r było już zainstalowane radio nieoryginalne, więc przycisku mode/set niestety brak.
Smutno się trochę jeździ autem mając świadomość, że jest w środku komputer pokładowy... tylko nie ma jak go wyświetlić :?
Przeszukałem trochę netu, jednak na nic konkretnego nie trafiłem. Ktoś proponował kupić oryginalne radio i wozić jako drugie... ale to raczej mało elegancki pomysł :wink:
Ogólnie oglądając wnętrze komory deski rozdzielczej po wyjęciu radia, to jest tam jakaś wolna niepodłączona kostka w kolorze białym. Domyślam się, że to ona jest odpowiedzialna za przycisk mode/set.
Czy ktoś może zna jej rozpiskę pinów? Prawdopodobnie dobierając się bezpośrednio do kostki, udałoby się wyprowadzić gdzieś ten przycisk przełączający.

[ Dodano: 17-02-2018, 22:46 ]
Znalazłem na YT materiał gdzie gość pokazuje, że tego dokonał ale na Colcie przed liftem.
https://www.youtube.com/watch?v=qU1tbcTeVz8
Myślę, że zasada jest podobna w obu wersjach.
Wiec wiemy już, że można... teraz pytanie jak? :-)

[ Dodano: 18-02-2018, 13:58 ]
Wolna niepodłączona kostka wygląda mniej więcej tak... https://i.stack.imgur.com/tAA2s.jpg

[ Dodano: 24-02-2018, 21:09 ]
Więc u mnie problem rozwiązany, mam przycisk \:D/

ziulas 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt RalliArt
Wysłany: 24-03-2018, 09:49   

A zdradzisz sekret jak udało Ci się to ogarnąć zrobiłeś dodatkowy oddzielny przycisk? Czy polega to na doprowadzeniu napięcia do jednego z kabli w tej białej kostce i o jakiej wartości?

quqer 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-03-2018, 17:47   

Podpinam się do pytania! :D

jako, że cała sprawa stoi w miejscu chciałem zobaczyć jak to u mnie w aucie wygląda, oto zdjęcia kostki,
http://www.pl.image-share.com/ijpg-554-263.html
http://www.pl.image-share.com/ijpg-554-264.html
liczę na pomoc naszych MitsuManiaków!! gdyż elektryk ze mnie marny ;) Czy ktoś ma może pomysł jak to można podłączyć albo sprawdzić, który z tych przewodów odpowiada za "MODE/SET" na fabrycznym radiu? :roll:

blue022 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD 2000
  Wysłany: 04-12-2019, 12:45   

Raczej nie ma możliwości dorobienia "magicznego" przycisku, to kwestia magistrali komunikacyjnej, która jest zintegrowana z fabrycznym radiem.
Więc zakupiłem używane fabryczne radio, rezygnując z nieoryginalnego i teraz mi działa przełącznik wskaźnika zużycia paliwa z przycisku w radiu :)

Odpowiedz do tematu