Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Sprzęgło, Skrzynia, Pompa - problem.
Autor Wiadomość
Lukaszdzi 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant VIII 2,5 V6 1999
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-12-2017, 10:45   [EA5A/W 2.5] Sprzęgło, Skrzynia, Pompa - problem.

W ko?cu pad?o na mnie i musz? poprosi? o pomoc bo jestem bezradny. Chcia?em zrobi? fur? na tip-top a wysz?o s?abo. Przejrza?em ju? sporo forum w tym temacie.

Mianowicie odda?em auto na wymian? sprz?g?a poniewa? bra?o na samym czubku na górze i potrafi?y haczy? biegi 2 3 a nawet 4, tak jakby nie wysprz?gla?o do ko?ca.

Po wymianie jest problem, pierwsze co zauwa?y?em to kiedy szybko puszczam sprz?g?o noga idzie sobie sama a peda? zostaje w pod?odze i wraca wolniej ni? noga, da?em do wymiany te? wysprz?glik bo by? najbardziej po tanio?ci z tego wszystkiego - po tym jednak bez zmian

Po nagrzaniu auta peda? sprz?g?a jest totalnie mi?kki, a po zatrzymaniu si? mo?na je wciska? do woli i nie da si? wbi? ?adnego biegu. Potrafi te? od czasu do czasu bra? od samej pod?ogi a nie normalnie gdzie? na ?rodku. Zaznacz?, ?e biegi bez u?ywania sprz?g?a wchodz? poprawnie jak si? trafi w obroty bez ?adnych zgrzytów.

Mechanik twierdzi, ?e skrzynia jest zepsuta albo jest z?y docisk ale mo?na spróbowa? wymieni? pomp? sprz?g?a. Generalnie zabra?em auto bo nie chce mi si? s?ucha? jego gdybania.

Sprz?g?o Valeo, a stare po wyj?ciu by?o faktycznie zajechane do?? mocno.

Czy pompa sprz?g?a mo?e by? uszkodzona bez ?adnych wycieków itp?
Czy z?y docisk sprz?g?a mo?e mie? wp?yw na to, ?e nie mo?na wbi? ?adnego biegu i peda? wraca wolniej ni? noga?
Czy skrzynia wrzucaj?c biegi poprawnie bez sprz?g?a, oraz na wy??czonym aucie mo?e powodowa? takie objawy?

Mo?e jest jaki? kumaty cz?owiek, który ogarnia Mitsubishi w okolicach Bia?egostoku?
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-01-2018, 09:08, w całości zmieniany 1 raz  

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-12-2017, 15:08   

Jak najbardziej pompa sprz?g?a mo?e byc kaput mimo, ?e nie ma wycieków. Pewnie nie wytwarza odpowiedniego ci?nienia i st?d problemy.

szczecin-jdm 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA V6
Wysłany: 11-12-2017, 10:36   

Dodatkowo sprawdź też wysprzęglik czy nie cieknie.

Lukaszdzi 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant VIII 2,5 V6 1999
Wysłany: 24-01-2018, 23:39   

Dalej walczę ze skrzynią, i jednak będę potrzebował nowej. Kupując skrzynię zwracać uwagę na model czyli F5M422? Czy reszta symboli też jest istotna F6N7 czy F6N2?

Czy skrzynia do 2,5 pasuje też od 2.0 i 2,4?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-01-2018, 07:49   

Lukaszdzi napisał/a:
Czy skrzynia do 2,5 pasuje też od 2.0 i 2,4?
Nie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 25-01-2018, 14:52   

Lukaszdzi napisał/a:
Dalej walczę ze skrzynią

Czy na pewno to skrzynia ? doległości ?
Lukaszdzi napisał/a:
Kupując skrzynię zwracać uwagę na model czyli F5M422? Czy reszta symboli też jest istotna F6N7 czy F6N2?

Tak wazny jest cały nr skrzyni bo sa różne przełożenia a przed 1998r różni sie iloscią frezów na wyjsciu na przegub
Lukaszdzi napisał/a:
jednak będę potrzebował nowej

Myślisz że kupisz używkę i będzie dobra a może gorsza od tej co masz więc trzeba sie mocno zastanowić

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Lachu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Kombi '00
Wysłany: 03-02-2018, 23:44   

Podepnę się pod temat.
Mianowicie muszę wymienić skrzynię w moim Galu 2.0 4G63, regeneracja nie wchodzi w grę, poszedł wieloklin na wałku sprzęgłowym. Siedzi tam dokładnie F5M422F7N2, w całej okolicy jest jedna skrzynia, konkretnie F5M422F6NC z silnika 2.4 GDI, która ogólnie rzecz biorąc pasuje do mojego silnika, da się ją założyć i będzie jeździła, ale ma inne, mniejsze przełożenia na 3, 4 i 5, co z jednej strony jest na plus, bo finalnie biegi te będą dłuższe, ale... pytanie czy to będzie jeździło :P uskuteczniła ktoś takie patenty? Od razu mówię, że średnio mi się widzi zamawiać w ciemno skrzynię przez neta.
Pozdro

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2018, 09:27   

Skrzynia z GDI bedzie pasowała tylko czy Nm pozwola na normalna jazdę silnik 2.0 ma najnizszy moment obrotowy biegi zmieniać przy wyzszych obrotach niz na standartowej skrzyni
Mozesz poszukać skrzyni od lancera 2.0

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 04-02-2018, 11:11   

Lachu napisał/a:
iedzi tam dokładnie F5M422F7N2, w całej okolicy jest jedna skrzynia, konkretnie F5M422F6NC z silnika 2.4 GDI,
Wymień wałek sprzegłowy, przełożenia zostawisz z własnej skrzyni, nie bedziesz miał watpliwosci czy i jak to będzie jeździć, a jeżeli Cię interesuje nowy wałek, prosto z Japonii możesz go mieć w cenie do 1500zł z ocleniem na miejscu, w lokalnym ASO musisz do tej ceny dorzucić jeszcze 1000zł

Lachu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-02-2018, 11:49   

milo prosto licząc wychodzi jakieś... 8% mniej Nm na 3 biegu na kołach i koło 6% mniej Nm na 4 i 5 biegu. Inna sprawa, że podejrzewam, że zmiana kół z 15" na 17" może dać podobny efekt w przyspieszaniu :P co prawda to trochę inaczej wpływa na jazdę, no ale..

robertdg w lokalnym ASO wałek 1500zł bez innych kosztów - bez sensu zabieg, bo do tego trzeba doliczyć jeszcze koszta koła walcowego i łożysk. Używanych wałków nie znalazłem.

Tak czy siak pytam, czy ktoś stosował to w praktyce, też wolałbym skrzynię pasującą do mojego silnika.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 04-02-2018, 11:54   

Możesz podmienić bebechy ze skrzyni od 2,4GDI, jest to pewien półsrodek, ale przy okazji zmienisz sobie łozyska wałka sprzeglowego - drogie nie sa a najbardziej podatne na uszkodzenia, przelozysz zebatki z e starej skrzyni i po problemie
Co do ceny wałka, to jak ja dzwoniłem do ASO mi powiedzieli 2600zł, ale skoro cvena ąz tak spadła to kto wie gdzie ta promocja :twisted:

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2018, 12:07   

Lachu napisał/a:
prosto licząc wychodzi jakieś... 8% mniej Nm na 3 biegu na kołach i koło 6% mniej Nm na 4 i 5 biegu

Jak szybko założysz skrzynie z gdi to pewnie szybciej bedziesz myslał o demontażu
robertdg napisał/a:
Możesz podmienić bebechy ze skrzyni od 2,4GDI, jest to pewien półsrodek,

Tylko wałek sprzęgłowy nada sie ,najtaniej kupić uzywkę wałek w dobrym stanie i nie kombinować

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 04-02-2018, 12:10   

milo napisał/a:
Tylko wałek sprzęgłowy nada sie ,najtaniej kupić uzywkę wałek w dobrym stanie i nie kombinować
Napisze inaczej, bo najwidoczniej niewyrażnie to okresliłem, wyciagnac walek sprzeglowy ze skrzyni 2,4GDI i przezbroić go w przelozenia od 2,0 zalozyc w skrzyni z nowymi lozyskami, kupno używanego walka ze skrzyni - karkolomne zadanie, każdy woli sprzedac cala skrzynie

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2018, 12:35   

robertdg napisał/a:
karkolomne zadanie, każdy woli sprzedac cala skrzynie

To pewne ale https://www.olx.pl/oferta...html#0a2b2fb4e4
Tylko trzeba sprawdzić nr skrzyni aby było F5M42 bo F5M41 nie bedzie pasować

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Lachu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-02-2018, 13:15   

milo dzięki! pogadam z mechanikiem, który mi ogarnia skrzynię, co o tym sądzi, bo gość wie co robi ;) też bym wolał odratować skrzynie, niż kupować używkę w ciemno.

Odpowiedz do tematu