[EA5A/W 2.5] Szarpanie przy zmianie biegów. |
Autor |
Wiadomość |
Kratos
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 02" EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-01-2018, 14:02 [EA5A/W 2.5] Szarpanie przy zmianie biegów.
|
|
|
Witam mam problem z moim galantem a mianowicie odczuwam jakby szarpało mi całym autem podczas zmiany biegów. Szarpanie jest bardziej odczuwalne przy zmianie biegów na niższych obrotach. Sprzęgło bierze w połowie, nie ślizga się w czasie przyśpieszania chociaż na wiosnę mechanik zakładający gaz mówił że sprzęgło się kończy. Biegi wchodzą dobrze chociaż od czasu do czasu sobie zgrzytnie przy zmianie z 1 na 2 i 2 na 3 . Wymieniłem ostatnio płyn w układzie wysprzęglika .Wysprzęglik od razu reaguje na pedał sprzęgła .Poduszki wydają się być w porządku , silnik siedzi sztywno. Czy sprzęgło może być odpowiedzialne za wyżej wymienione objawy ? |
|
|
|
 |
Dunios
Forumowicz
Auto: Galant 2002
|
Wysłany: 17-01-2018, 08:37
|
|
|
U mnie to samo |
|
|
|
 |
Lachu
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 Kombi '00
|
Wysłany: 03-02-2018, 23:37
|
|
|
cześć,
Jeśli dobrze zrozumiałem problem, to może być za to odpowiedzialne sprzęgło, a konkretnie jego tłumiki obwodowe na tarczy, które mają właśnie łagodzić wszelkie szarpania od napędu i w drugą stronę. Nie zdziwię się jak masz tam jeszcze oryginalne sprzęgło Exedy z pierwszego montażu lub ASO, u mnie takie właśnie wyjąłem, praktycznie całe zjechane, też się nie ślizgało, ale każde muśnięcie gazu powodowało mocne szarpnięcie, no i owe tłumiki/sprężynki były całe zużyte. Z tego powodu chyba też wyrobił mi się wieloklin na wałku sprzęgłowym i skrzynia do wymiany... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-02-2018, 11:03
|
|
|
Lachu napisał/a: | Z tego powodu chyba też wyrobił mi się wieloklin na wałku sprzęgłowym i skrzynia do wymiany... | Naprawde nie wiem jaki beznadziejny styl jazdy trzeba mieć aby wałek sprzegłowy w skrzyni manualnej doprowadzić do takiego stanu zuzycia |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Lachu
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 Kombi '00
|
Wysłany: 04-02-2018, 11:42
|
|
|
Cytat: | Naprawde nie wiem jaki beznadziejny styl jazdy trzeba mieć aby wałek sprzegłowy w skrzyni manualnej doprowadzić do takiego stanu zuzycia |
Ja również nie wiem, kto jeździł tym autem przez 17 lat |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-02-2018, 11:56
|
|
|
Lachu napisał/a: | Cytat: | Naprawde nie wiem jaki beznadziejny styl jazdy trzeba mieć aby wałek sprzegłowy w skrzyni manualnej doprowadzić do takiego stanu zuzycia |
Ja również nie wiem, kto jeździł tym autem przez 17 lat |
Rzeźnik
W swoim galancie wymienialem sprzeglo przez to ze zatarlo sie lozysko wyciskowe, sama tarcza w porownaniu do nowej byla o 3,5mm ciensza, a sprzeglo jeszcze oryginalne, kwestia jak kto operuje pedalem sprzegla |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 05-02-2018, 10:51
|
|
|
Próbowałeś najpierw wyrównać tarczę sprzęgła? Zaciągnij ręczny najpierw delikatnie aby auto się mogło bujnąć wrzuć bieg pierwszy popuszczaj sprzęgło jak bedziesz czuł że rusza bądź się krztusi dodaj mu gazu trochę.Powtórz czynność parę razy. To takie działanie jak byś upalał tarczę sprzęgła.Przy jednym stylu jazdy mogą się zadry na tarczy porobić i przez to później szarpie. Jeśli to nie pomoże to raczej sprzęgło do wymiany. |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
Łukasss
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6
|
Wysłany: 05-02-2018, 12:45
|
|
|
Moze to nie w skrzyni tylko połośka wyrobiłasie i lata w przegubie ? |
|
|
|
 |
przemek1602
Mitsumaniak
Auto: Galant VIII AVANCE 2.5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 255 Skąd: ŚWIDNICA
|
Wysłany: 06-02-2018, 07:12
|
|
|
Sprawdź banany. Jedz powoli d9 tyłu nagle zahamuj. Bedzie stuk to bananiki. Ja tak mialem |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-02-2018, 09:32
|
|
|
a czy poduszki silnika już były sprawdzane? |
|
|
|
 |
Kratos
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 02" EA5A
|
Wysłany: 11-02-2018, 18:16
|
|
|
Chwilowo sam się nie mogę tym zająć bo mam nogę połamaną a drażni mnie to bo ojciec mnie wozi a on zmienia biegi praktycznie bez dodawania gazu. Ale jak będę w miarę na chodzie dam samochód do mechanika niech wymienia sprzęgło i sprawdza poduszki. Ja jeszcze jak byłem sprawny to oglądałem te poduszki wydawały się ok ale trzeba było jakimś łomikiem poruszać. A tak w ogóle to ma ktoś namiar na tą tylną poduszkę bo nie mogłem jej nigdzie znaleźć tylko na jakichś ruskich stronach ewentualnie samą gumową tuleję. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-02-2018, 20:48
|
|
|
Kratos napisał/a: | trzeba było jakimś łomikiem poruszać | trzeba je zdemontować i wtedy poruszać - niestety one często mają dodatkowe osłony i nie widać czy coś jest nie halo |
|
|
|
 |
|