Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
space wagon 2,4gdi zaczął gasnąć na wolnych
Autor Wiadomość
xon 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi space wagon 2,4gdi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2018, 21:18   space wagon 2,4gdi zaczął gasnąć na wolnych

Witam wszystkich . Od 3 dni mam misia space wagon a 2,4 gdi jeździł fajnie aż do dziś , dzisiaj odpaliłem auto przejechałem z 700 m dojechałem do świateł Dale auto na luz i silnik zgasł . Odpalam jadę dalej około 3 km sytuacja się powtarza ,nie wiem czy jest to wina paliwa czy piszczących pasków prawdopodobnie od alternatora ( wnioskuję po tym że jak zaczyna piszczeć pasek przygasają światła delikatnie i mam w zapalniczce taki tester i podczas piszczenia gaśnie na nim zielona dioda i zapala się żółta ) możliwe że akumulator jest nie doładowany ponieważ temperatury są niskie ( w Rzeszowie mamy koło -17 w nocy ) i do pracy mam 3 km po 8 godzinach odpalam wracam 3km i tyle . Proszę o opinię co warto zrobić oraz jak się za to zabrać .

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-03-2018, 21:28   

Ja bym zaczął od naładowania akumulatora :wink: .

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-03-2018, 12:21   

Ładowałem Aku pod prostownikiem całą noc poszedłem teraz odpaliłem auto. Na wyświetlaczu komputer wolał i formacje czy auto jest z napędem na 2 czy na 4 koła żalem na dwa zostawiłem go do zagrania żeby włączyły wie wiatraki ( ponoć tak się programuje komputer) zgasiłem odczekalem 10 sek. odpaliłem pojechałem i dalej jest to samo . Czasem trzyma obroty około 1000 jadę kawałek jest ok potem na kolejnych światłach spadają bardzo nisko "błyśnie " kontrolka oleju ładowania sam podniesie obroty na chwilkę znów spadną i tak 2 -3 razy czasem ustawi w okolice 1000 a czasem go zdusi . Podejrzewam że może być wina silnika krokowego jednak nie wiem czy w GDI on był montowany i gdzie jest ( jest trochę za zimno żeby grzebać pod maską szukając krokówki jak okaże się że go nie ma )

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-03-2018, 13:11   

W dziale FAQ carismy masz temat o nauce obrotów.

[ Dodano: 03-03-2018, 13:12 ]
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-03-2018, 11:09   

Ustawianie obrotów nic nie dało :'( . Jazda 10 km po autostradzie też nic po zjechaniu z autostrady na światłach nadal zgasł . Umówiłem się na środę do mechanika na w ymiane pasków osprzętu czyszczenie silnika krokowego ( jeśli jest ) sprawdzenie świec cewek i zobaczymy wtedy co i jak . Mam jeszcze problem z klimatyzacją i z spryskiwaczem szyby przedniej . Prosił bym o jakiś link lub odpowiedz gdzie szukać rozwiązania . Klimatyzacja gaz jest po włączeniu klimy nie włącza się sprawdzałem bezpieczniki wszystkie są ok zarówno koło kierownicy jak i pod maską pod maską brakuje przekaźnika pierwszy od góry i pierwszy od lewej nie wiem czy on będzie od klimy czy od czego . A co spryskiwaczy tylny działa więc wnioskuję że to nie silniczek a przedni jeśli pociągnę dźwignię nie słychać silnika ani nie spryskuje szyby włącza tylko wycieraczki a klika ruchów ( co jest wg mnie normalne )

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-03-2018, 10:22   

Oznaczenia od czego są przekaźniki masz na pokrywce skrzynki bezpieczników. Co do spryskiwaczy to od tylnego i przednich są osobne pompki, więc może być spalona.

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-03-2018, 13:34   

Co do spryskiwaczy chyba faktycznie coś było zamarznięte bo dziś drugi dzień na plusie temperatury i puściło wypsikałem wszystko co było i wlałem zimowy ... Co do opisu jest właśnie ikonka takiej jak by śnieżynki i napisane J i tego przekaźnika brakuje

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 06-03-2018, 19:33   

To przekaźnik od sprężarki klimatyzacji.

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2018, 06:26   

Czyli pasowało by go wsadzić . :-) W takim razie pytanko to będzie taki zwykły najzwyklejszy ( z tych małych ) czy jakiś specjalny jest do klimy ?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 07-03-2018, 08:52   

Tego nie wiem.

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-03-2018, 10:13   

Ok mam jakieś takie zwykłe uniwersalne i zobaczymy :-) narazie auto u mechanika jest będą wymieniać paski klinowe świece filtry czyścić krokowy jak jest jak nie znajdą to całą przepustnice i zobaczymy co dalej z tego wyjdzie . Jak będzie auto gotowe dam znać co zrobili i czy pomogło :-)

[ Dodano: 08-03-2018, 11:12 ]
koło pasowe się posypało i wytarło dziurę w obudowie rozrządu do tak że robią to do wymiany pasków muszą opuścić silnik bo jest dziadowskie dojście ponoć. no i będą czyścic bebechy, wymieniać świece jak uda im się dam znać :)

[ Dodano: 13-03-2018, 16:31 ]
Byłem dziś u mechanika zobaczyć jak im idzie ( zamówili zły pasek rozrządu i musieli go odsyłać zamawiać nowy i dla tego tyle to trwa ) ponoć auto gaslo bo przeskoczył pasek na walku wydechowym o 2 zęby . Nie wiem ile w tym prawdy kończą ta nierówną walkę i pewnie jutro będzie autko gotowe do odbioru . Koło pasowe się rozpadło paski osprzętu przetarły obudowę rozrządu 4 świece każda inna jedną irydowa jedną platynowa jedną jakaś NGK i jedna całkiem jakaś inna bo dłuższą była filtr powietrza to miał chyba z 50 kkm bo już miejscami materiał się kruszył i wypadały dziury . ( Nie wiem co gość co sprzedawał miał w głowie ale jak tak jeździł to podziwiam ) i czyścili przepustnice bo ponoć EGR zacięty był na otwartym i w środku pół cm syfu . Odezwę się pewnie jutro chyba że znów coś znajdą ... Oby nie . Pytanie tylko o rozrząd nowe paski rolki wystarczy wymienoc czy trzeba faktycznie wymienić napinacz ten hydrauliczny ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-03-2018, 20:26   

Po 50 tys to filtr powietrza moze wygladac jeszcze w miare dobrze. Ten może był od nowości ;)
A przepustnica niestety w GDI szybko nabiera pół cm nagaru.

xon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-03-2018, 19:43   

Wyczyścili przepustnice wymienili koło pasowe bo się rozpadło i faktycznie paski przetarły obudowę nauka obrotów z adaptacją przepustnicy za pomocą komputera i narazie chodzi co do klimy nie mam takiego przekaźnika ale w skrzynce tam gdzie ten przekaźnik niby maa być jedmst tylko jedna blaszka a 2 otwory są puste . Powiedział mi mechanik że mało jest gazu muszę jechać nabić i jak nie będzie działać to będą szukać w czym problem ale po podaniu zasilania na kompresor sprzęgła złapało ( oczywiście na chwilkę żeby nie zatrzeć kompresora ) wydaje mi się że serwis klimy i będzie wszystko ok

[ Dodano: 28-03-2018, 18:40 ]
Witam jeszcze raz . Przekaźnika klima tego co pisałem nie ma być ( przynajmniej u mnie nie ma a klima działa ) w układzie było 3,9 bara ciśnienie w skład mieszanki wchodziło 370 g oleju i 44 g czynnika po serwisie klimy ( 400 g oleju i 555 g czynnika ) klimatyzacja ruszyła "od strzała " jednak nie wiem czy jest to ogólny problem modelu czy mojego autka ale czujnik załącza sprężarkę dopiero przy 4,7 bara ciśnienia a ciśnienie w układzie po serwisie wynosi 5,2 . Więc podejrzewam że po roku czy dwóch latach ciśnienie spadnie na tyle że znów się nie załączy i trzeba będzie "dobić" układ 😐 . Co do autka sprzedający wyciągnął żarówkę od ABS u ,po włożeniu żarówki świeci kontrolka więc pewnie czujnik któryś padł , no ale z układem hamulcowym żartów nie ma po świętach oddaje auto do mechanika i niech chłopaki zweryfikują który czujnik jest uszkodzony wymienią sprawdza itd . Tym bardziej że powiedzieli mi uśredniony koszt 120-160 zł ( robocizna plus czujnik ) chyba że zębatka będzie uszkodzona to będzie taniej . Dziękuję wszystkim za pomoc, odpowiedzi oraz zainteresowanie życzę spokojnych świąt 😉

Odpowiedz do tematu