Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiza turystyczna dla obywatela Ukrainy
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 03-03-2018, 23:19   Wiza turystyczna dla obywatela Ukrainy

Cześć

To będzie kolejny kontrowersyjny temat. Od znajomych wiem że oni ułatwiają wjazd do Polski obywatelom Ukrainy na wizę turystyczną. Miesięcznie, załatwiają około 70-100 wiz turystycznych za cenę 15 zł za sztukę.
Rozumiem rejestrowanie aut na siebie jako współwłaściciel aby uzyskać tablice rejestracyjne Polskie, dzięki czemu obywatel Ukrainy omija płacenia cła, przez które sprowadzanie tanich aut do ich kraju jest nieopłacalne. Mała szkodliwość ponieważ te auta wjeżdżają na UA i ich historia się kończy. Ale pomaganie w uzyskaniu wizy dla osób które w Polsce będą pracować zaniżając i tak niskie pobory miesięczne, według mnie jest po prostu głupie i krótkowzroczne.
Pamiętam że znajomy wjechał do Niemiec na wizę pracowniczą, taką legalną. Miał niemiłą niespodziankę w jednym z nocnych lokali gdzie ogłuszył dwóch miejscowych obywateli. Administracja niemiecka bardzo szybko prześwietliła zaproszenie, osobę i firmę która zapraszała, dopiero po dogłębnym zbadaniu sprawy nie wydalono mojego znajomego. Ale powiedziano jemu że gdyby starał się o przedłużenie to przez ten incydent by go nie dostał.

I teraz pytanie. Co będzie jeżeli taki Ukrainiec, zaproszony przez znajomych upije się i wybije witrynę w sklepie ? Czy osoba zapraszająca ponosi jakąś odpowiedzialność ?
W Niemczech po uzyskaniu wizy na kraje UE, musiałam podać dokładny adres zamieszkania, dużo danych musiał podać mój ówczesny pracodawca, a co ciekawe musiał wyznaczyć osobę, takiego a`la opiekuna który będzie mi pomagał w załatwianiu urzędowych spraw etc. Ten człowiek za mnie też prawnie odpowiadał.
Jak obecnie jest w Polsce w tym względzie ?
Spotykacie się z propozycjami takich zaproszeń dla obcokrajowców ?

Dzięki :)

[ Dodano: 08-10-2018, 22:32 ]
Nie ma zainteresowania więc odpowiem sobie sama :lol:
Znajoma która ściągała obywateli UA do Polski nawet nie widząc tych ludzi właśnie dostała wezwanie na przesłuchanie w charakterze świadka do komendy Straży Granicznej.

Odpowiedz do tematu