Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DI-D] Boksowanie kół przednich przy dużej prędkości
Autor Wiadomość
Galczyk 
Nowy Forumowicz

Auto: asx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2017, 02:13   [1.8DI-D] Boksowanie kół przednich przy dużej prędkości

Koledzy,
Może ktoś z Was miał podobny problem jak ja. Jestem użytkownikiem ASX z 2010 roku. Od jakiegoś czasu przy prędkości powyżej 120km/h strasznie koła mi boksują co jest nawet odczuwalne nawet na kierownicy bo "drga". Poza tym samochód wówczas dość głośno chodzi. Przy mniejszej prędkości powyższe nie występuje.

Proszę o podpowiedź co może być przyczyną i mogę sam rozwiązać problem czy nie obejdzie się bez mechanika.

Pozrdo :) :)

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 21-06-2017, 09:35   

1 sprawa sprawdź czy masz dokręcone Koła !!!!
2 jeżeli są dokręcone sprawdź wyważenie koła
3 jeżeli koło jest wyważone sprawdź czy opony nie są wyząbkowane (przejedź ręką po oponie i zobacz cz ząbki opon nie chaczą mocno o rękę)
4 jeżeli opony są z 2010 r mogły ze starości się rozwarstwić, mógł pojawić się jakiś defekt samej opony

W pierwszej kolejności zacznij od sprawdzenia śrub, czy koło jest dokręcone, klucz masz w bagażniku. Pozostałe punkty raczej w serwisie oponiarskim (wyząbkowanie sam możesz sprawdzić).

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 21-06-2017, 15:14   

Źle wyważone koła albo (mniej prawdopodobne) wykrzywione tarcze hamulcowe albo (jeszcze mniej prawdopodobne) uszkodzona półoś. IMO gdyby koła nie były dokręcone to "od pewnego czasu" któreś już by wylądowało w przydrożnym rowie. ;)

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 21-06-2017, 22:13   

joujoujou napisał/a:
IMO gdyby koła nie były dokręcone to "od pewnego czasu" któreś już by wylądowało w przydrożnym rowie. ;)

nie do końca :wink: kolega z pracy jeździł 2 tyg i zwalał na stare opony, czekał aż do wymiany na letnie, przy próbie odkręcenia śrub zsunęły się z koła, w ostatniej chwili to zrobił

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

lord wiader 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.6 2WD Benzyna 5 MT
Wysłany: 12-03-2018, 13:55   Re: Boksowanie kół przednich przy dużej prędkości

ja mam podobną sytuację
jak to się u Ciebie zakończyło?
u mnie problem rozwiązał się po wizycie u lokalnego mechanika, który stwierdził, że opuścił się hamulec postojowy i szczęki trochę tarły o bęben.
Przy prędkościach powyżej 120 km/h auto dostawało jakiejś dziwnej wibracji - nie wiedziałem, czy to łożysko, czy coś w skrzyni. Bicia w kierownicy nie było.
Po podciągnięciu postojowego problem ustąpił.

Galczyk napisał/a:
Koledzy,
Może ktoś z Was miał podobny problem jak ja. Jestem użytkownikiem ASX z 2010 roku. Od jakiegoś czasu przy prędkości powyżej 120km/h strasznie koła mi boksują co jest nawet odczuwalne nawet na kierownicy bo "drga". Poza tym samochód wówczas dość głośno chodzi. Przy mniejszej prędkości powyższe nie występuje.

Proszę o podpowiedź co może być przyczyną i mogę sam rozwiązać problem czy nie obejdzie się bez mechanika.

Pozrdo :) :)

Odpowiedz do tematu