Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świece zapłonowe
Autor Wiadomość
zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-03-2018, 13:16   Świece zapłonowe

Witam,
czeka mnie wymiana świec zapłonowych (silnik1,6 4A92) w związku z tym mam pytanie: które świece polecacie.

Świece zalecane przez producenta: NGK DILFR5A11

czy może produkt DENSO: IKH16TT

Ja się skłaniam do świec DENSO, ale może macie jakieś inne doświadczenie.

pzr zako

skawin 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 2010r.
Wysłany: 25-02-2019, 10:46   

Odświeżam kotleta, mam takiego samego dylemata.

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 25-02-2019, 13:41   

Kupiłem, wkręciłem, i jeżdżę na:
DENSO: IKH16TT
Przekonał minie sprzedawca, który miał na półce świece obydwóch firm, stwierdził jeżeli producent samochodu zaleca świece w instrukcji obsługi auta to cena automatem szybuje o około 30%, producent którego świece nie znajdują się w instr. musi przekonać użytkownika ceną.
Ja przejechałem na DENSO: IKH16TT już ok 25 000 km i nie mogę złego słowa o tych świecach powiedzieć.
pzr zako

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 10-04-2021, 18:32   

Jaka powinna być odległość między elektrodami świec zapłonowych w silniku ASX ?
Chodzi mi konkretnie o typ silnika 4A92.
Regulujecie to przy wymianie świec czy zakładacie tak jak ustawił w fabryce producent świec ??
Pytam bo wiem ,że każdy typ silnika wymaga innego ustawienia tzw. ,,przerwy między elektrodami świecy" gdy ten sam rodzaj świecy stosuje się w różnych silnikach . :shock:

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Ostatnio zmieniony przez zbigniew77 12-04-2021, 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 10-04-2021, 20:07   

zbigniew77 napisał/a:
Regulujecie to przy wymianie świec czy zakładacie tak jak ustawił w fabryce producent świec ??
Tak jak ustawili w fabryce. Bałbym się grzebać przy tak cieniutkich elektrodach - mogłoby z tego być więcej szkody niż pożytku. ;)

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 10-04-2021, 21:31   świece zapłonowe

I tu mnie zaskoczyłeś , :D wyobrażałem sobie ,że w ASX są zwykłe świece takie jak w silniku kosiarki z szerokimi i mocnymi elektrodami :wink: Dzięki za odpowiedź i podjęcie tematu.

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 11-04-2021, 08:00   

joujoujou napisał/a:
zbigniew77 napisał/a:
Tak jak ustawili w fabryce. Bałbym się grzebać przy tak cieniutkich elektrodach - mogłoby z tego być więcej szkody niż pożytku. ;)

[url=https://i.postimg.cc/SNdqPnm8/IKH16TT.png]Obrazek[/url]

Wszystko się zgadza. Wymieniałem u siebie swego czasu i też szukałem informacji na ten temat. Niestety doszukałem się tylko tyle, że wyciąga się z opakowania i montuje. Żadnych regulacji. Standardowe co 40 a irydowe co 100 tysięcy wymiana. Dodam jeszcze, że zamontowałem irydowe.

zbigniew77 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2021, 09:54   

Rozumiem ,że fabrycznie ASX ma zamontowane zwykłe świece i po 40 tyś należy je wymienić ?
A irydowe kupiłeś na Allegro czy w jakimś internetowym konkretnym sklepie z częściami do ASX ?
Czy mają takie same oznaczenia jak fabryczne czy te irydowe wyróżniają się dodatkowym oznaczeniami ? Pytam bo warto mieć informacje na pewne tematy z wyprzedzeniem :wink:

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 11-04-2021, 15:02   

Świece kupiłem tutaj: https://allegro.pl/oferta/swieca-zaplonowa-ngk-dilfr5a11-10188974367
Oznaczenie irydowych świec NGK to DILFR5A11 a zwykłe standardowe tak, jak kolega w pierwszym poście pisze. Zauważyłem jednak, że w instrukcji obsługi nie ma oznaczeń standardowych świec do silnika 1600. W miejscu "typ świec zapłonowych" DENSO jest skreślenie.
W książce serwisowej natomiast jest zapis przy wymianie świec, że platynowe i irydowe wymiana co 100 tkm a standardowe co 40 tkm tylko, że nie ma tam rozbicia na typy silników. W związku z tym należy wnioskować, że do 1,6 tylko irydowe NGK. Ktoś ma inne zdanie?

RK'87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 18-04-2021, 19:07   

Tylko NGK (oczywiście produkcja japońska ,te z produkcji francuskiej są bardzo wadliwe)

caro 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 INVITE 2015
Wysłany: 27-07-2021, 16:47   

A co ile lat w asx powinno sie wymienic swiece czy wymiana tylko wedlug kilometrow? Kable zaplonowe tez wymienia sie razem z swiecami co z 100 tysiecy czy co 60?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 27-07-2021, 17:40   

W benzynie 1,6:
- zwykłe co 40kkm
- platynowe lub irydowe co 100kkm.
Kable wymienia się dopiero jak zajdzie taka potrzeba :wink: .

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 27-07-2021, 21:50   

A gdzie są kable WN w 1,6?

caro 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 INVITE 2015
Wysłany: 27-07-2021, 22:32   

A fabrycznie sa irydowe zamontowane? Na 5 przegladzie w aso przed usluga mowil cos ze beda wymieniac tez swiece mialem wtedy 60 tysiecy na liczniku ale po przegladzie powiedzieli ze za malo kilometrow na wymiane swiec z tego wywnioskowac mozna ze fabrycznie daja chyba irydowe? Luzow zaworowych tez nie sprawdzali. Blad aso czy ok?

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 28-07-2021, 07:15   

caro napisał/a:
A fabrycznie sa irydowe zamontowane? Na 5 przegladzie w aso przed usluga mowil cos ze beda wymieniac tez swiece mialem wtedy 60 tysiecy na liczniku ale po przegladzie powiedzieli ze za malo kilometrow na wymiane swiec z tego wywnioskowac mozna ze fabrycznie daja chyba irydowe? Luzow zaworowych tez nie sprawdzali. Blad aso czy ok?

Świece irydowe tak jak napisał kolega wyżej wymienia się co 100 tkm. Po takim przebiegu należy również sprawdzić luzy zaworowe. Tak mówi instrukcja. Z wypowiedzi mechanika, u którego sprawdzałem ostatnio luzy zaworowe wynika, że w praktyce ich regulacja jest bardzo rzadko potrzebna. Te silniki robią po 400 tkm i więcej i nie potrzeba interwencji w zawory. Ja to zrobiłem bardziej dla uspokojenia niż z jakichkolwiek objawów a silnik bez lpg.

Odpowiedz do tematu