Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
slupki;)
Autor Wiadomość
maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2007, 23:46   slupki;)

prosty i moze i glupi temat.. jak wyciagnac te plastikowe slupki przy szybie przedniej by ich nie uszkodzic;))
pytanie drugie to: czym zrobic w tym plastiku dziury by ich jakos nie polamac;) bo chce zrobic miejsce na tweetery :)

leser
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 11:04   

Jak już sie zabierasz za audio w aucie polecam lekturę:
Polski Car Audio FAQ 0.1 beta - http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf

W galancie nie wiem bo nie rozbierałem ale tu masz relację z przykładowych prac nad słupkami:
http://tuningforum.pl/odw...a--vt89733.html

http://tuningforum.pl/fot...ra-vt82687.html

Są różne szkoły robienia otworów, od wiertarki, przez wycinanie różnymi ostrzami po wypalanie lutownicą... samemu trzeba dobrac odpowiednią metodę.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 11:45   

A nie brałes pod uwagę montażu tweeterów w obudowie lusterek ? Ładniej to wygląda i ginie w aucie, chyba że chcesz robić panele pod tweetery...to inna bajka, chociaż ja zrobiłem swoje własnie w obudowie lusterek, można je prawidłowo ukierunkować i montaż nie jest skomplikowany.

pozdr,
Kuba

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 13:34   

Trociniarz: a jak robiles w lusterkach.. nakieruj troche:) masz jakies foty?;]

jesli chodzi o montowanie w tweeterow to pewien szpec kategorycznie odradzal, gdyz jak mowi traci duzo na brzmieniu:) dlatego raczej chce zrobic to w slupkach.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 13:40   

Trociniarz,
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz brak estetyki ? (chodzi mi o słupki, nie o otoczenie :P )

Nie ma jednoznacznej recepty na ustawienie tweeterów, ale w większości przypadków umieszczenie ich w miejscu słupków wpływa korzystniej na przestrzeń dzwięku i scenę.

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 14:19   

leser: kurde fajnie to wyglada:) zastanawiam sie czy dam rade zrobic cos takiego;)

[ Dodano: 29-03-2007, 14:22 ]
zastanawiam sie po co owa ponczocha :)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 14:38   

leser napisał/a:
Nie wiem gdzie Ty tu widzisz brak estetyki ?

Wyraznie napisałem, ze "chyba że panele bo to inna bajka", panele wyglądają bardzo fajnie, z tym że po zapytanie autora wywnioskowałem ze on chce po prostu przykrecic tweetery do słupka, dlatego zasugerowałem obudowę lusterek, jak ktoś przygotowuje się do robienia słupków w ten sposób to chyba nie pyta jak robi się dziurkę w plastyku :)

maniakowy napisał/a:
Trociniarz: a jak robiles w lusterkach.. nakieruj troche:) masz jakies foty?;]

Wyślę jutro może fotki jak to robiłem, jak podpowiecie jak je załączyć w wątku...bo nie umiem. Robiłem panele tą samą metodą jaką robi się słupki.

maniakowy napisał/a:
esli chodzi o montowanie w tweeterow to pewien szpec kategorycznie odradzal, gdyz jak mowi traci duzo na brzmieniu:) dlatego raczej chce zrobic to w slupkach.

W przypadku galanta akurat, montaż tweetrów w obudowie lusterek jest rozwiązaniem jak najbardziej poprawnym,przy odpowiednim ukierunkowaniu scena jest bardzo szeroka, z tym że odrobinę niżej położona niż w przypadku tweeterów w słupkach, ale brzmieniowo w tym konkretnym aucie nie ustępuje w zdanym stopniu tweeterom w słupkach.

pozdr,
Kuba

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 16:46   

ej ej kolego;) to ze nie umiem pytalem o robienie dziury w plastikach nic nie oznacza 8) przezorny pyta, a glupi szuka elementy ktore zniszczyl;) czlowiek w koncu nie od razu jest majstrem nie?;] :mrgreen:

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 19:41   

maniakowy napisał/a:
ej ej kolego;) to ze nie umiem pytalem o robienie dziury w plastikach nic nie oznacza przezorny pyta, a glupi szuka elementy ktore zniszczyl;) czlowiek w koncu nie od razu jest majstrem nie?;]

Spoko kolego:) nie chciałem nikogo urazić, ale jak mamy byc dokładni, to robiąc słupki w sposób pokazany na fotce, to dziurke mozesz zrobić nawet siekierą :) a słupek nawet uszkodzić na upartego, bo potem i tak idzie szpachel i obszywanie skóra badz innym materiałem.

Podaj sposób na wrzucenie fotek do wątku to pokaże Ci jak robiłem obudowy tweeterów.

pozdr,
Kuba

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 19:44   

www.fotosik.pl ;) tak jak inni tu koledzy mnie uczyli;) jak wrzucisz to pozniej pobierasz miniaturke na forum:)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 10:46   

www.trociniarz.fotosik.pl , cztery pierwsze fotki obrazują proces wykonywania paneli ktore sa u mnie w obudowach lusterek, efekt finalny moge wrzucić dopiero w środe bo auto na warsztacie.

pozdr,
Kuba

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 18:13   

Trociniarz: ale po ustawieniu tego pierscienia z MDFu dawales od razu szpachle?;] troche przeciez jej tam trzeba nalozyc.. nie za wielkie to bedzie sie wydawalo?;]

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 19:37   

Tak, po ukierunkowaniu tweetera od razu poszła szpachla, jeśli chodzi o wielkość, to wyglada to jakby było oryginalnie, jest czarne, komponuje sie z deską i gnie w tłumie, jak bede miał możliwość to wrzuce też fotki jak wygladaja w aucie.

pozdr,
Kuba

[ Dodano: 22-05-2007, 14:16 ]
Lepiej poźno jak wcale, oto jak wygladaja u mnie tweetery.

pozdr,
Kuba

Odpowiedz do tematu