Pierwszy samochód - colt |
Autor |
Wiadomość |
Kuba_234
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-04-2018, 18:49 Pierwszy samochód - colt
|
|
|
Dzień dobry,
Przymierzam się do zakupu pierwszego w życiu auta, budżet ograniczony do 2000 zł. Auto ma wytrzymać maksymalnie do końca roku, po wakacjach planuję wymienić na coś droższego.
Przeglądając oferty znalazłem coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDtgrCj.html
Zastanawiam się tylko jakie będą koszta zaraz po ewentualnym zakupie? Kwestie estetyczne (obtarcia i wgniecenia) nie mają dla mnie znaczenia i nie zamierzam ich poprawiać. W ogłoszeniu jest napisane, że rozrząd był wymieniany 30 tyś km temu, rozumiem że po zakupie trzeba było by go wymienić? Będę wdzięczny za konstruktywne opinie i wskazówki.
Pozdrawiam
Kuba |
|
|
|
 |
Tygr
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2016 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-04-2018, 21:13
|
|
|
Kuba_234,
Jeżeli sprzedawca mówi prawdę o wymianie rozrządu to może zostać. Niestety nie da się tego sprawdzić. Dodatkowo ważny jest wiek rozrządu. Wymienia się go co xx kilometrów lub y lat.
Po zakupie czeka cię wydatek na rejestrację samochodu. |
_________________ My rifle is my best friend. It is my life. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 04-04-2018, 21:25
|
|
|
Kuba_234, kupiłeś czy ktos Cię podkupił? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 04-04-2018, 21:37
|
|
|
Szczerze ?
Zdziwiło mnie jedno.
Cytat: | Butla gazowa ważna do 2023
Przegląd do 21.03.2019
OC do 23.03.2019 |
Przegląd zrobiony, OC opłacone, mija 10 dni, a auto wystawione do sprzedaży ? Jaka miła właścicielka, zaoszczędziła komuś 162 zł za przegląd...
A serio - auto od 2013 roku na gazie. Nie, żebym był przeciwny LPG, ale instalacji gazowej nie zakłada się po to, żeby szpanować pod blokiem, tylko po to, żeby dużo i tanio jeździć. Co jest i tak dziwne, bo silnik 1,3 l nie pali kosmicznych ilości benzyny, choćby w porównaniu do 1,6 czy 1,8. Wiem, wiem, na przeglądzie technicznym wpisuje się od kilku lat stan licznika, ale to akurat jest najmniejszy problem
Z drugiej strony, za 2 tyś zł trudno oczekiwać, że będzie się miało nie śmiganą funkel nówkę z salonu
Najlepiej podjedź i zobacz auto osobiście, dobrze by było z kimś, kto ma pojęcie o autach, a najlepiej o Coltach.
Kuba_234 napisał/a: | W ogłoszeniu jest napisane, że rozrząd był wymieniany 30 tyś km temu, rozumiem że po zakupie trzeba było by go wymienić? |
SZS (standardowy zestaw startowy) to kompletny rozrząd (pasek, napinacz, pompa wody chłodzącej), wszystkie paski klinowe (alternator, wspomaganie, klima), wszystkie filtry (oleju, powietrza, paliwa, klima) i płyny eksploatacyjne (olej silnikowy, ciecz chłodząca, płyn do wspomagania, płyn hamulcowy, ole do skrzyni biegów). Wtedy wiesz, co masz, i nie musisz się zastanawiać, co tak naprawdę poprzedni właściciel wymienił i kiedy. Przy LPG dochodzą do tego świece, przewody WN, filtr gazu. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Kuba_234
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
Wysłany: 05-04-2018, 12:18
|
|
|
Auto ktoś podkupił więc szukam dalej. Przeglądając oferty coltów widzi się ich mało. Od osoby prywatnej znalazłem jeszcze jednego, tyle że 300 zł ponad budżet. Do aut z komisu mam jakoś mniej zaufania...
Zastanawiam się jeszcze nad suzuki swiftem albo matizem. Ofert jest sporo, ale auta które w miarę wyglądają bardzo szybko znikają. Dla mnie auto ma mieć całą podłogę, progi, sprawny silnik i kręcące się koła. Niczego więcej nie oczekuje za te pieniądze.
W każdym razie bardzo dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 420 Skąd: Bielsko-Biała/okolice
|
Wysłany: 05-04-2018, 14:41
|
|
|
Kuba_234 napisał/a: |
Zastanawiam się jeszcze nad matizem. |
krzyż na drogę
Kuba_234 napisał/a: | Dla mnie auto ma mieć całą podłogę |
to o colcie i swifcie za tą kwotę możesz zapomnieć
Kuba_234 napisał/a: | Niczego więcej nie oczekuje za te pieniądze.
|
właśnie zupełnie odwrotnie - zbyt wiele oczekujesz
. |
_________________ Niektórzy ludzie są jak 1grosz - mają dwie różne strony i nie przedstawiają praktycznie żadnej wartości...
BMW - jest
Lancer kombi 2.0 Sport -jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było
 |
|
|
|
 |
henio1112
Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
|
Wysłany: 05-04-2018, 18:43
|
|
|
Witam, chciałbym troszke podpiac sie pod temat, bo sądze ze nie warto robic nowego, jako ze jestem juz kierowcą od niecałego roku, zastanawiam sie nad zmiana swojego seicento 1.1, ktory zrobił sie dla mnie troszeczke mały i srednio wygodny. Strasznie mi sie podoba look colta, i własnie chciałbym kupic te auto jako moje drugie, tyle ze boje sie troszeczke jak wyglada komfort jazdy w tym aucie, czy nie jest zbyt głosny (seicento jest głosne)
Jest ktos z was w stanie porównac Colta CJ0 do innych samochodów w kwesti komfortu podrózowania? np podobnie jak w Astrze F? Golfie 3 ?
mój budzet na colta to około 5 tys złotych na samo auto, jak myslicie w tej cenie aktualnie idzie znalezc w miare zadbanego colta z szybami w prądzie - ewentualnie klimą, co by posłuzył kilka latek? Mało popularne te auta a ludzie w internecie wypowiadaja sie na temat CJ0 w samych superlatywach, niezaleznie od wersji silnikowej, no prócz tej rudej i małej ilosci miejsca z tyłu
Na ewentualne naprawy zawsze sie pieniadze znajda
Dzieki za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 05-04-2018, 19:12
|
|
|
henio1112 napisał/a: | tyle ze boje sie troszeczke jak wyglada komfort jazdy w tym aucie, czy nie jest zbyt głosny (seicento jest głosne) |
henio1112, nie ma porównania. Jest przepaść.
Jakbyś się zapytał jak jest w porównaniu do Punto... to jeszcze jeszcze, ale do SC?
Inny świat.
Golf i Astra to troszkę inna filozofia auta. Te auta są "ciężkie", bardziej "rodzinne".
Colt jest autkiem niezwykle zwinnym i bliżej mu do auta sportowego niż rodzinnego.
Silniki lubią obroty, zawieszenie dużo twardsze, auto znacznie sztywniejsze.
Do 5tys znajdziesz ładny egzemplarz poliftowy.
Jak jeszcze będziesz miał około 2tys w zapasie to zrobisz sobie ładne auto na lata |
|
|
|
 |
henio1112
Forumowicz
Auto: Space Star 1.8 MPI 2004r
|
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-04-2018, 05:43
|
|
|
henio1112 napisał/a: |
Jest ktos z was w stanie porównac Colta CJ0 do innych samochodów w kwesti komfortu podrózowania? |
Colt by się obraził ,że go zestawiłeś z Seicentem
Coltem mogę jechać na drugi koniec Polski ,seicentem tą fiatowską padliną nie pojadę nawet do Krakowa ,rzucałbym mięsem co kilometr, w tej namiastce auta w środku widać tyle samo blachy co na zewnątrz
. |
_________________ Niektórzy ludzie są jak 1grosz - mają dwie różne strony i nie przedstawiają praktycznie żadnej wartości...
BMW - jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Mazda MX-3 -była
 |
|
|
|
 |
Tygr
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2016 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-04-2018, 21:20
|
|
|
Kuba_234 napisał/a: | matizem |
Za 2k bez znaczenia co kupisz.
Matiz tani w utrzymaniu.
Sam maiłem Nubirę 7 lat - Du jest ok (w stosunku do ceny)
Popatrz na wersję TOP. |
_________________ My rifle is my best friend. It is my life. |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-04-2018, 10:14
|
|
|
Tygr napisał/a: |
Matiz tani w utrzymaniu.
Sam maiłem Nubirę 7 lat - Du jest ok (w stosunku do ceny)
Popatrz na wersję TOP. |
https://www.youtube.com/watch?v=HyANPdxgyrk
. |
BMW - jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Mazda MX-3 -była
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-04-2018, 14:02
|
|
|
Sam osobiście nie miałem Matiza ale jeździło nim bardzo wielu ludzi i bardzo sobie chwalilo. Wiadomo że nie ma go co porównywać do aut wyższych klas ale w swojej wcale taki zły nie był. Jeśli trafi się zadbany egzemplarz to na pewno posłuży. Nie wszyscy mają odrazu 30 tys czy więcej na auto więc nie ma się co nabijać z takiego czy innego podobnego wyboru. |
|
|
|
 |
czarny.marcin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-04-2018, 15:08
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Sam osobiście nie miałem Matiza ale jeździło nim bardzo wielu ludzi i bardzo sobie chwalilo. Wiadomo że nie ma go co porównywać do aut wyższych klas ale w swojej wcale taki zły nie był. Jeśli trafi się zadbany egzemplarz to na pewno posłuży. Nie wszyscy mają odrazu 30 tys czy więcej na auto więc nie ma się co nabijać z takiego czy innego podobnego wyboru. |
nikt się nie wyśmiewa z aut za parę złotych , tylko gość porównał colta do seicento czy matiza ,więc czas otworzyć mu oczy .
Nie porównuj nowego matiza z przed kilkunastu lat , którego ludzie chwalili do matiza za parę groszy teraz , same łupy w które nikt nie inwestuje bo szkoda w obrzydliwego bezdusznego trupa dokładać i pozbywa się odsprzedając lub oddaje na szrot . |
BMW - jest
Suzuki Swift - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest
Galant EA5W 6A13 -był
Mazda MX-3 -była
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-04-2018, 18:57
|
|
|
Nie tak do końca wszystkie te auta to szroty, znajomy (który jest mechanikiem) około 2 lata temu kupił takiego Matiza w bardzo dobrym stanie bo praktycznie bez rdzy z przebiegiem niecałe 50 tys km za 4 tys zł od osoby której to auto serwisował. |
|
|
|
 |
|