[II 2.0 DID] Swiatła |
Autor |
Wiadomość |
potentator
Forumowicz
Auto: Mitsu
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2018, 20:51 [II 2.0 DID] Swiatła
|
|
|
Witam, zostałem właścicielem Outlandera II 2.0 did i mam światła xenonowe, mam pytanie czy światła po włączeniu będą się same poziomowały czy będą ustawione i korygować się na wzniesieniach i pod obciążeniem? Mam wrażenie ,że działają jak jadę pod górę to się wyrównują po iluś tam sekundach z podłożem. Przed zakupem dziadek na stacji diagnostycznej mówił ze światła się nie poziomują po włączeniu a powinny? Dodam że żaden błąd od świateł się nie wyświetla. Dźwigienki sprawdziłem i wnioski są takie ze przednia chodzi na przegubach a z tyłu jest sztywna nie drgnie czy to jest powód ze nie poziomują się po włączeniu ze dźwignią się zapiekła? Sory ze pytam ale pierwszy raz mam światła xenonowe w samochodzie. Licze na wasze odpowiedzi Z góry dziękuje. PS. Czy jeśli ten łącznik z tyłu do wymiany to muszę zrzucić koło czy mogę z kanału to zrobić? |
|
|
|
 |
kajos
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Pomógł: 27 razy Dołączył: 09 Mar 2017 Posty: 1090 Skąd: Chodziez
|
Wysłany: 08-04-2018, 13:20
|
|
|
u mnie nic światła nie wariuje jak np. w spodzie |
_________________ Mam schematy elektryczne do Outlandera II. Jak ktos chce to daj znac |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-04-2018, 22:26
|
|
|
U mnie pozostaje ostatnie położenie. Kiedy następnego dnia wsiadam do auta w garażu, to nie widzę po linii świateł, żeby coś się zmieniało. Dodam, że wszystko w moim aucie jest OK.
Tak samo miałem w Volvo V40 z ksenonami.
Najlepiej dociąż stań przed ścianą i dociąż tył. Wtedy zobaczysz, czy coś się zmieni. |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 09-04-2018, 14:38
|
|
|
np. podjedź pod ścianę o zmroku, zaciągnij mocno ręczny i puszczaj wolno sprzęgło do przodu - to dupa siądzie. Wtedy lampy muszą skorygować się w dół.
Jeśli to samo zrobisz na wstecznym - to dupo się uniesie i korekcja lamp musi iść w górę.
(tylko nie przesadzaj z tym aby sprzęgła nie zjarać .
Co do zasady to korygowanie działa tylko przy zmianie wychylenia lewego wahacza (przód lub tył). więc samo odpalanie samochodu albo jazda pod górę/w dół nie zmienia korekcji. korekta następuje tylko przy zmanie nacisku na wahacz do którego podłączona jest dzwigienka |
|
|
|
 |
potentator
Forumowicz
Auto: Mitsu
|
Wysłany: 09-04-2018, 14:56
|
|
|
oki, sprawdzę. Wydaje mi,się że działa mechanizm bo jak kupiłem wracałem załadowany z oponami wyciągnąłem i nie oślepiam nikogo wiec musiały się obniżyć. |
|
|
|
 |
|