[EAx 97-04] Galant 2.5 v6 Olkusz |
Autor |
Wiadomość |
qps666
Nowy Forumowicz
Auto: jeszcze brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-04-2018, 17:20 [EAx 97-04] Galant 2.5 v6 Olkusz
|
|
|
https://www.otomoto.pl/of...html#1564f6f6d1
Witam, około roku temu zacząłem zastanawiać się nad zakupem Galanta, i od tego czasu biernie przeglądałem forum. Interesuje mnie V6 z manualem lub automatem, sedan. Niestety wcześniej nie miałem okazji przejrzeć innych egzemplarzy, dzisiaj jechałem nim pierwszy raz.
Ogólnie co zauważyłem przy tym samochodzie:
Nadkola do zrobienia, na kielichach czysto, ranty drzwi do zrobienia, spód zobaczę dopiero jakbym się zdecydował pójść dalej i zabrać auto na szarpaki. Konserwacja podwozia była robiona rok temu. Hamulce są do zrobienia, ale jeszcze można jeździć. Stuki w przednim zawieszeniu, podobno mechanik mówił, że z przednich dolnych wahaczy. Przewody do klimatyzacji do wymiany bo nieszczelne, antena się nie wysuwa (buczy). Skrzynia była robiona, jak dla mnie pracuje bardzo fajnie.
I teraz co mnie niepokoi, samochód po odpaleniu lekko stukał (chyba popychacz), po zagrzaniu przestało. Po przejażdżce pojawił się nowy dźwięk, ćwierkanie lekkie na postoju. Ustawało po dodaniu gazu. Jeszcze płyn w wspomaganiu buzował, w sensie płynął, przeczytałem że to kwestia zbyt rzadkiego płynu. Czułem minimalne wibracje o dużej częstotliwości na kierownicy przy przyspieszaniu.
Obroty silnika w normie, po odpaleniu było około 900, po rozgrzaniu spadły. Masła nigdzie nie było, bąków nawet przy mocniejszym przygazowaniu nie puszcza.
Proszę o opinie. Warto iść w ten interes?
Od razu chciałem zapytać czy nie ma ktoś jakiegoś zadbanego egzemplarza w okolicach Olkusza do pokazania (albo kawałek dalej, chętnie podjadę rzucić okiem)? Chciałbym zobaczyć jak powinien pracować podręcznikowy egzemplarz
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
vrangsinn
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 522 Skąd: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 12-04-2018, 20:39
|
|
|
nie będe sie tu mądrował..ale po Twoim opisie musisz mieć świadomość ze co najmniej drugie tyle jest do włożenia w auto co cena zakupu żeby to jakoś normalnie jeździło/wyglądało/i stan techniczny był ogólnie dobry + ta podłoga do oględzin. Pytanie czy masz na to chęci, tu musisz sobie sam odpowiedzieć... |
_________________ Jazda samochodem to dla mnie frajda...
Galant to nie tylko samochód to pewien styl bycia... |
|
|
|
 |
qps666
Nowy Forumowicz
Auto: jeszcze brak
|
Wysłany: 13-04-2018, 02:37
|
|
|
vrangsinn napisał/a: | nie będe sie tu mądrował..ale po Twoim opisie musisz mieć świadomość ze co najmniej drugie tyle jest do włożenia w auto co cena zakupu żeby to jakoś normalnie jeździło/wyglądało/i stan techniczny był ogólnie dobry + ta podłoga do oględzin. Pytanie czy masz na to chęci, tu musisz sobie sam odpowiedzieć... |
Dzięki za odpowiedź!
Pojechałem jeszcze dzisiaj obejrzeć innego gala, tym razem w automacie. Co mogę powiedzieć na temat tego pierwszego: silnik i skrzynia wydają się być w porządku w porównaniu do tego drugiego (jest wystawiony za ponad dwukrotnie większą cenę)
Natomiast dokonałem kilka obliczeń:
Blacharka drzwi i nadkoli plus zrobienie zawieszenia będzie mnie kosztować do 2000zł.
W dalszej kolejności hamulce, około 1000zł. Rozrząd kolejny 1000.
Dalej kosmetyka, myślę że 500zł wystarczy (chodzi o zderzak, antenkę i ewentualnie jakieś pierdoły).
Co o tym sądzisz? |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 13-04-2018, 07:01
|
|
|
z perspektywy czasu jakbym znowu szukał galanta to warunek nr 1 to zdrowy ale tak naprawdę zdrowy a nie zababrany żeby nie widać było rudej, od podłużnic, kielichów po bude, tak wiem to galant a dopiero potem stan mechaniczny bo uważam że tak jest łatwiej z tym samochodem ale to moje zdanie
swojego sprzedawałem w czerwcu 2017 i auto poszło szybko przyznaje i dość spore zaintersowanie było, stan nie był igła ale niczego też nie zatajałem wszystko w ogłoszeniu było + dużo dod fot dosyłałem dla zainteresowanych, ale do rzeczy, ŻADEN podkreślam ŻADEN z oglądających nie chciał wejść pod auto, a takie przyklękanie na jedno kolano i zerknięcie na dół to sobie można ... dla mnie to jest nie do przyjęcia przy tak narażonym na rudą samochodzie
a co do V6 i popychaczy to chyba trzeba przyjąć ze w tym wieku samochodu to normalne zwłaszcza jak nikt ich wcześniej nie wymieniał, zresztą podobnie sprawy się mają z łożyskami w manualu |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-04-2018, 09:27
|
|
|
A jeśli w moim nigdy jeszcze, nawet w największe mrozy, nie usłyszałem żadnego popychacza to znaczy, że coś jest nie tak? Nie sądzę również by były kiedykolwiek wymieniane, bo mam go od przebiegu 112 000 km. Teraz ma 183 000 km. |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 13-04-2018, 10:24
|
|
|
Jak ktoś leje dobry olej i pilnuje interwały, to nic mu nie będzie stukać |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 13-04-2018, 12:46
|
|
|
Hugo napisał/a: | A jeśli w moim nigdy jeszcze, nawet w największe mrozy, nie usłyszałem żadnego popychacza to znaczy, że coś jest nie tak? Nie sądzę również by były kiedykolwiek wymieniane, bo mam go od przebiegu 112 000 km. Teraz ma 183 000 km. |
to cofam to co powiedziałem |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-04-2018, 14:26
|
|
|
Przyznam, że tak średnio wychodzi mi pilnowanie interwałów wymiany oleju w Galu |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Pomógł: 14 razy Dołączył: 04 Paź 2015 Posty: 810 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 13-04-2018, 15:04
|