|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
CZ5 '05 - nie działa wyłącznik poduszki powietrznej pasażera |
Autor |
Wiadomość |
owiecs
Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2018, 20:08 CZ5 '05 - nie działa wyłącznik poduszki powietrznej pasażera
|
|
|
Cześć,
Nie wiem dokładnie jak to żona zrobiła, ale zepsuł się wyłącznik poduszki powietrznej pasażera (w schowku). Po włożeniu kluczyka swobodnie kręci się dookoła, niezależnie od pozycji nie wyskakuje kontrolka z informacją o wyłączeniu poduszki.
Ktoś słyszał o podobnej historii w colcie lub jakimkolwiek innym aucie?
Jakieś sugestie zanim zacznę to morze plastiku rozbierać?
dziękuję z góry
[ Dodano: 28-04-2018, 12:50 ]
odpowiem sam sobie dla potomności
Po demontażu klapy schowka (5 torxów), mamy dostęp do tego dziadostwa. Jest to właściwie nienaprawialne, odłamały się jakieś drobiny plastiku wewnątrz, za używany z demontażu zapłaciłem 35 zł.
Uwaga: po odłączeniu kostki pojawia się błąd poduszek, który sam nie znika i podobno trzeba kasować komputerem. Nie robiłem tego jeszcze. Tu jedna uwaga, ponoć dopóki kod nie jest skasowany, poduszka pasażera nie wystrzeli.
Na moje oko to aby przekręcić kluczyk w tym mechanizmie i nie zepsuć go, trzeba kluczyk docisnąć i wtedy kręcić (jest tam sprężynka).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21018 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 28-04-2018, 13:03
|
|
|
Podczas pracy z ogólnie pojętym srs-em najlepiej odpiąć klemę akumulatora i odczekać parę minut.
Podobno wystarczy wyjąć kluczyk ze stacyjki ale ja bym nie ryzykował, bo kasowanie jest upierdliwe i czasami wymaga MUT-a w ASO.
Jeśli pali się kontrolka srs-u to raczej żadna poduszka nie zadziała w razie W. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
owiecs
Forumowicz
Auto: Colt 1.3 CZ3
|
Wysłany: 12-06-2018, 22:58
|
|
|
jak już jestem na forum to zakończę temat.
Nie odłączałem klem, bo i jak, skoro od diagnozy, że rozsypał się przełącznik do czasu zamówienia i zamontowania innego z demontażu minęło z tydzień, a jeździć trzeba.
Kasowanie przebiegło bez problemu. Życzę powodzenia. |
|
|
|
 |
|
|