|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Duża różnica między olejem synpower a innym np lotos |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 15-08-2018, 20:59 Duża różnica między olejem synpower a innym np lotos
|
|
|
witam
Wiem że jest sporo tematów na temat olejów ale u mnie sprawa jest nietypowa .
Ponad rok temu przestałem używać oleju 10w40
(mobil, valvoline max life -zużycie 0,5l/1000km) .
Zalałem Valvoline synpower 5w40 i o dziwo zużycie oleju spadło o połowę 0,25l/1000km .
Pomyślałem że silnik sie przeczyścił usunęło nagar z pierścieni itp wiec na każdym 5w40 będzie teraz tak samo ,zalałem lotos 5w40 i zużycie oleju jest takie samo jak przy wcześniejszych olejach 10w40 czyli 0,5/1000km .
Nie wiem z czego to wynika że na synpower było mniejsze zużycie oleju ?
Niby fajnie że mniej musiałem go dolewać ale czy to nie oznacza gorszej jakości oleju ?
pozdrawiam |
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 29-08-2018, 08:06
|
|
|
szczerze mówiąc i połączenie słów lotos i olej mi nie pasuje.
Ja tego nie traktuję jak olej i do siebie bym nie zalał.
Co do pytania - może ten synpower bardziej przypominał olej dlatego zużycie było mniejsze |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-08-2018, 22:38
|
|
|
dawne uprzedzenia - jeździłem na Lotosie różnym, głównie 5W30 i w niczym nie ustępuje tzw. wiodącym olejom a wiele z nich przewyższa jakością |
|
|
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 31-08-2018, 16:15
|
|
|
ja z kolei zrezygnowałem kiedyś z Lotosa, używałem i 5w40 i 10w40 i 15stke (oczywiście do różnych samochodów) i powiem że za każdym razem jak się przesiadałem na inny to odczuwałem pozytywną różnicę z mniejszym poborem w/w płynu włącznie.
Może i stare moje uprzedzenia ale kupiłem miśka zalanego 5w40 lotos i łykał sobie tego ździebko. Zmieniłem na Motula i już mu nie smakuje, bo nie łyka NIC. |
|
 |
|
|