[Cari 1.9DI-D] Problem z ustawieniem poziomu świateł mijania |
Autor |
Wiadomość |
b@rto
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 63 Skąd: Hołowczyce
|
Wysłany: 05-05-2018, 21:12 [Cari 1.9DI-D] Problem z ustawieniem poziomu świateł mijania
|
|
|
Problem typowy, ale mam pewne szczegóły... Nie da się ustawić świateł ręcznie, tzn. na przykład na SKP - no nie da się, nie idzie. Widać za to, że światła się ustawiają przy kręceniu z kabiny, tzn. elektrycznie silniczkiem. Macie jakiś pomysł, żeby to jako tako wyrównać w takiej sytuacji? Aktualnie lewe świeci mi metr przed maską, prawe dobrze. Już próbowałem odłączyć silniczek regulacji, opuściłem prawe silniczkiem i podłączyłem znowu, ale chyba jest jakaś pamięć bo i tak silniczek się załączył.
Jakieś pomysły poza wymianą lamp? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-05-2018, 23:01
|
|
|
Można rozebrać obecne i próbować naprawić mechanizm ręcznej regulacji. Oczywiście żarówki prawidłowo założone? Kiedyś kuzynka miała podobny problem i okazało się że jakiś magik włożył jedną żarówkę odwrotnie i efekt był podobny jak u Ciebie czyli jedna lampa świeciło około 1m przed autem. |
|
|
|
 |
b@rto
Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2018, 19:55
|
|
|
Sprawdziłem, nie wiem jak ten "magik" u Twojej kuzynki mógł włożyć źle żarówkę. U mnie dobrze.
Jutro spróbuję jeszcze taki myk, że odłączę silniczek, obniżę elektrycznie - potem podłączę inny silniczek (niech zadziała ta "pamięć" o której pisałem) i znowu zamienię wtyczki. Ciekawe czy to zaskoczy.
[ Dodano: 07-05-2018, 21:28 ]
Ten pseudopatent jednak nie przechodzi, nie wiem jak samochód określa sobie, czy powinien obniżyć daną lampę czy nie. |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 08-05-2018, 19:30
|
|
|
b@rto, a sprawdzałeś poprawność zamontowania samego reflektora? Może coś się "zblokowało" na śrubach, albo niedokręcona nakrętka i lampa odskoczyła? |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
b@rto
Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2018, 22:24
|
|
|
@pamar - możesz doprecyzować? Reflektora czyli ogólnie całej lampy czy już mówimy o wewnętrznych mechanizmach? |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 09-05-2018, 08:48
|
|
|
Zakładam, że może lampy były wymieniane i niedokładnie przykręcone. Jak jedziesz w nocy to nie trzęsie się któraś? Lampy są sztywno przymocowane?
Lewą lampę trudniej jest przymocować, szczególnie dolną nakrętką i jeśli ona nie jest właściwie przykręcona, to reflektor będzie świecił w dół i nie da się tego skorygować ustawieniem ręcznym. Ustawienie poziomu wysokości z wewnątrz będzie działać, nawet jak wyciągniesz całą lampę, wystarczy, że przewody będą wpięte |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
Ostatnio zmieniony przez pamar 09-05-2018, 12:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-05-2018, 10:29
|
|
|
Jak montowałem u siebie używane lampy to po włączeniu światem jeden od razu zaczynał pracować, jakby miał samo poziomowanie .
Założyłem ze starej lampy i po kłopocie.
Ja bym kupił używkę na allegro i podmienił, ceny od 21zł z wysyłką . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|