Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI 122KM] Problem z odpaleniem auta
Autor Wiadomość
Xarmon 
Nowy Forumowicz

Auto: Volvo V40 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-05-2018, 11:37   [1.8 GDI 122KM] Problem z odpaleniem auta

Witam, może nie posiadam Cari, ale mam coś podobnego tj Volvo V40 1.8 GDI 122KM.
Może mi ktoś pomoże. Zimne auto zapala na rys, problem zaczyna się gdy auto się nagrzeje, jak dostaje większego poboru mocy zaczynają lekko falować obroty ale po chwili wszystko wraca do normy.
Największy problem zaczyna się kiedy silnik nagrzeje się i włączą się wentylatory.
Jeżeli w takim stanie wyłączę silnik to do ok 15 minut jestem w stanie bez problemu odpalić autko. Potem moge tylko kręcić rozrusznikiem. Po ok 2h znowu jestem w stanie odpalić auto.
Pompę WC wymieniłem, dalej to samo.
Mogę dodać jeszcze jeszcze że przy odpalniu czuć zapach benzyny w okolicach baku.
Nie wyświetla żadnego błędu.
Evoscan mi pomoże?? jeśli tak to jaki kabel muszę kupić?? Bo to jednak Volvo a nie Cari.
Dzięki

tom.f 
Forumowicz

Auto: Space STAR 1.6 2003 R.
Wysłany: 20-05-2018, 19:52   

Mozliwe ze czujnik polozenia walu sie konczy...

Xarmon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-05-2018, 09:23   

Czujnik położenia walu wymieniony, wymieniłem też czujnik położenia wałka rozrządu, dalej to samo. Ciekawe jest to że jeśli poleje się wodą pompe WC (schłodzi się ją) to auto zapala, z poprzednią pompą było tak samo, mechanik mówił ze to właśnie pompa WC która nie trzyma ciśnienia dlatego została wymieniona. I tu pojawia się moje pytanie czy w okolicach pompy WC jest jakiś czujnik który może sie przegrzewać i jeżeli się schłodzi auto odpala??

Evoscan + ten kabel https://www.viaken.pl/pl/...kabel-piny.html
dam rade tym sprawdzić Volvo czy trzeba jeszcze coś przerabiać na tym kablu??

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-05-2018, 10:36   

Czy Evoscan się połączy to do końca nie wiem, kiedyś próbowałem podpiąć się pod V40 GDI znajomego i się nie udało. Ciśnienie można jednak sprawdzić multimetrem, poczytaj ten temat i nie wymieniaj części na chybił trafił https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=45213

Xarmon 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-05-2018, 17:18   

Zacznę od tego ze jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę samochodową. Pompe WC mam taką http://allegro.pl/pompa-w...69.html#thumb/1 i w zasadzie nie wiem nawet gdzie jest ten czujnik ciśnieniowy.
Za to odkryłem jeszcze 1 rzecz tj: grzeje mi sie taki czujnik http://allegro.pl/modul-z...6875092619.html

Odpowiedz do tematu