Drgania podczas przyspieszania |
Autor |
Wiadomość |
tomekglks
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-06-2018, 08:40 Drgania podczas przyspieszania
|
|
|
Witam
Mam pytanie odnośnie mojego grandisa. A mianowicie podczas przyspieszania strasznie są duże drgania na kierownicy i tak jak by silnikiem żucało ale to może moje dziwne odczucie. Co może być przyczyną takich nieprzyjemnych i bardzo denerwujacych drgań. Dodam że wyważałem koła i felgi też są proste.
Z góry dziękuję za podpowiedzi |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 21-06-2018, 09:30
|
|
|
Nie napisałaś nic jaki silnik... Przyczyn może być wiele, najpierw sprawdź powierzchnie przylegania felgi do piasty (wyczyść jak trzeba) zmień opony felgi na zimowe i zobacz czy dzieje się to samo. Może być że jest zepsuta opona (ma guz), dwumasa, popękane sprężyny na tarczy sprzęgłowej, ale przed tym sprawdz poduszkę pod skrzynią.
Przeguby wewnętrzne! (sprawdź czy na którymś nie ma dużego luzu, może rozleciał się krzyżak lub wyrobił się. Złap i poruszaj na boki.) Zmiana kół na początku a mechanicznie zacznij od sprawdzenia pół osi i przegubow. Potem jak trzeba to będziemy myśleć dalej. Pozdrawiam |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
tomekglks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2018, 13:51
|
|
|
Dzięki. A silnik to 2.4 Benz
[ Dodano: 21-06-2018, 13:53 ]
Skrzynia automatyczna |
|
|
|
 |
Ursusiak
Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 21-06-2018, 15:07
|
|
|
U mnie za duże drgania i bicie przy przyspieszaniu odpowiadała jedna opona, która była źle naprawiana i mimo, ze z zewnątrz wyglądała dobrze to po zdjęciu jej z felgi okazała się fatalna. |
|
|
|
 |
tomekglks
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2018, 14:24
|
|
|
witam
chciałem się pochwalić że usterka została zlokalizowana a mianowicie było uszkodzony przegub wewnętrzny. Jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 07-07-2018, 15:56
|
|
|
Hmm. Dziwnym trafem przeoczyłem ten temat, a mnie trapi podobny problem. Od samego początku podejrzewałem przegub u siebie, tym bardziej , że osłona jest jakoś przypocona. Powiedz mi, czy dostałeś jakiś zamiennik, używkę? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 10-07-2018, 22:42
|
|
|
w moim Grandisie też kiedyś był ten problem , również był to przegub wew. ,ale nigdzie sam przegub był nie osiągalny (jedynie ASO cena ) kupiłem całą półośkę z Anglika i jeżdżę już kilka lat |
|
 |
|