Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypiące zawieszenie tył?
Autor Wiadomość
patigang 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sport 2.0.2004
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-05-2013, 06:31   Skrzypiące zawieszenie tył?

Witam w moim miśku 2.0 sport kombi występuje następujący feler przy ruszaniu z miejsca i przy dohamowaniu skrzypi coś w zawieszeniu z tyłu na chopkach zwalniających i nierównościach cisza, co to może być ?

B0RYS 
Forumowicz

Auto: CS0 4G63
Wysłany: 17-05-2013, 12:52   

Podobno za to odpowiedzialne są tuleje wahaczy tzw. bananów, ale poproszę tez kogoś o potwierdzenie. U mnie skrzypi gdy działają siły bezwładności (zatrzymywanie się, przyspieszanie) więc mamy ten sam ból ;)
Nie wiem tylko która tuleja (czy są takie same?) i czy wymieniać tuleje czy całe wahacze w zamienniku.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 17-05-2013, 15:00   

Zajrzyj tu, to może być ten sam temat: http://forum.mitsumaniaki...a7ff4c0#1161464

patigang 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sport 2.0.2004
Wysłany: 17-05-2013, 17:07   

W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie :) pozdrawiam

[ Dodano: 09-06-2013, 13:44 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam

[ Dodano: 09-06-2013, 13:45 ]
Skrzypienie pojawiło się na progach zwalniających najbardziej jak gorąco i sucho wjechałem na kanał ewidętnie skrzypienie dochodzi z góry amortyzatorów czyżby poduchy ??? dzięki za wszelkie sugestie pozdrawiam.

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 13-07-2013, 12:48   

No i jak ? Doszedłeś do tego?
Bo mi właśnie chyba pada poducha tylnego amortyzatora choć żaden z mechaników jednoznacznie tego nie potrafi określić

hyziu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 Kombi 2003
Wysłany: 02-08-2013, 20:12   

Co do skrzypienia to natknąłem się na taki dokument
http://ww2.justanswer.com...5455_534001.pdf
U mnie skrzypi raczej ta pływająca czyli od strony koła.

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 05-08-2013, 12:34   

jakie kosmiczne urządzenie Chassis Ears® - sprytne

roarflex 
Forumowicz

Auto: Lancer CS01,6
Wysłany: 05-08-2013, 16:03   

U mnie też skrzypi wydaje mi się, że to z okolic sprężyn/mocowania amortyzatorów. Nie mam kiedy wjechać na kanał, zrobiłem z tym ok 1000-1500km. Skrzypi cały czas tak samo. Jak jest wilgotno. np po deszczu, skrzypienia brak.

Strumyck 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport
Wysłany: 17-09-2013, 17:22   gumy stabilizatora tylnego

Około miesiąca temu wymieniłem gumy stabilizatora tylnego
(koszt około 35 zł). Skrzypienie ustało a prowadzenie auta wyraźnie poprawiło się.
Polecam sprawdzenie tego elementu gdyż u mnie guma na tyle była zużyta, że pojawiła się szczelina pomiędzy gumką a stabilizatorem.

maciekz 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 2.0 '03
Wysłany: 30-08-2014, 12:58   

W tylnym zawieszeniu, jest 6 tulejek na każdą stronę? U mnie strasznie skrzypi, luzów nie widać, ale tulejki wyglądają na zużyte, więc chyba warto je zmienić. Mam do Was jeszcze takie pytanie: Czy można gdzieś dostać tulejkę od amortyzatora (tę na dole)? Czy trzeba zmieniać amortyzator? Wydaje mi się że z jednej strony ta właśnie skrzypi

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 02-09-2014, 11:43   

Raczej się nie da. Trzeba zmieniać amortyzator.

maciekz 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 2.0 '03
Wysłany: 02-09-2014, 14:22   

Najgorsze z tymi tulejkami, że nie wiadomo czy wahacze są oryginalne. Mam nadzieję, że jak kupię to trafię :P Ciekawi mnie temat tulejek poliuretanowych, na wszelki wypadek spytałem ile kosztuje dorobienie, ale widziałem na Internecie różne opinie.

gorpaw 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 27-09-2014, 10:36   

[quote="patigang"]W temacie tego skrzypienia podobno smarowanie tylnej zawiechy elementów gumowych wazeliną techniczną pomaga nawet obiło mi się o uszy że serwis proponuje taką usługę słyszeliście coś w tym temacie :) pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie ww. zabiegu smarowania elementów gumowych zawieszenia tylego. Czy ktoś z Was dokonał takich czynności i jakie jego efekty ?
Mój problem polega na tym że piski z zawieszenia występują szczególnie przy ruszaniu i małych prędkością, przy przejedzie przez progi zwalniające oraz przy delikatnym skręcaniu w lewo przy małej prędkości. Piski te słychać z prawej strony tylnego zawieszenia. Dodam że są dni że jest względna cisza ale z reguły to odgłosy jak by jazda "wozem drabiniastym".
Byłem na sprawdzeniu tylnego zawieszenia i mechanik nic nie stwierdził - luzów brak.
Bardzo Was proszę o porady o co zrobić z ta przypadłością Lancera ?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-09-2014, 10:39   

Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.

A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował.

gorpaw 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 27-09-2014, 10:48   

krzychu napisał/a:
Jak opisujecie problemy zawieszenie podajcie jeszcze rocznik. Podobno w 2005 albo 2006 roku zmienili konstrukcję tylnego zawieszenia.

A co do samego skrzypienia to wymyć i psiknąć można samemu przy odrobinie umiejętności... Jakiś smar silikonowy w sprayu z dyszą na rurce bym na początek proponował.

Rocznik - 2004
Próbowałem smarem adhezyjnym ale efektów brak :(

[ Dodano: 30-09-2014, 08:28 ]
Nikt z Państwa nie próbował rozwiązać problemu z "piszczącym zawieszeniem" poprzez ww. zabiegi ??

Odpowiedz do tematu