[MSS DID] Oryginalne radio a Line-In/Aux |
Autor |
Wiadomość |
misha_kasparov
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.9DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-11-2011, 20:23 [MSS DID] Oryginalne radio a Line-In/Aux
|
|
|
Witam. Czy orientuje się ktoś, jak podłączyć zewnętrzny sygnał (np. odtwarzacz mp3) do oryginalnego radia kasetowego? Z tyłu mam wejście pod zmieniarkę CD, a na froncie przycisk do jej uruchamiania. Obrazek poniżej przedstawia inne radio, ale jest to Mitsu i oznaczenia na "CD Changer 13P DIN Socket" wyglądają identycznie.
Kiedy podłączam kabel, gdzie z jednej strony jest Jack stereo pod piny 1,2,3,4 do wtyku "CD Changer 13P DIN Socket" czyli kanał lewy, prawy i masy, to nie mogę przełączyć sygnału z radia na CD przy pomocy przycisku na panelu. Domyślam się, że musiałbym jeszcze zamknąć obwód pinów "6. ACC" i jakiegoś jeszcze, tak aby radiu wydawało się, że zmieniarka jest podłączona. No właśnie, tylko z którym pinem to połączyć? A może macie jakieś inne rozwiązanie.
Poniżej zamieściłem obrazek, na którym widać, jak ktoś poradziłem sobie z tym problemem w Mazdowym radiu. Widać, że połączył "ACC" z "Line-in" i dzięki temu oszukał radio. A z czym połączyć "ACC" w naszym Mitsu?
Może ktoś z Was coś wymyśli, bo ja nie znam rozszerzeń tych skrótów: BSCIC, BRXEN, BRST, BSRQ i BDATA, a podejrzewam, że to któryś z nich, tylko który? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 23-11-2011, 21:15
|
|
|
Gdzieś na forum był podobny temat i niestety u nas to nie jest takie proste. Może łatwiej będzie wykorzystać i wyprowadzić wejście bezpośrednio na wzmacniacz od magnetofonu. Znalazłem coś takiego na forum VW i zrobiłem znajomemu w Passacie. Najlepiej użyć do tego transmitera FM z wejściem na jacka 3,5 i wylutować z niego układ nadawczy FM, aby darmo nie rozsiewał radiowo. Transmiter taki ma zasilanie 12V więc odpadają Ci baterie czy zasilacze i do tego będziesz miał sterowanie pilotem od transmitera. Wyjdzie z tego radio na USB z pilotem Tylko trzeba namierzyć, gdzie jest wejście sygnału na wzmacniacz. Całość zamontowałem wewnątrz odtwarzacza w miejscu gdzie był odtwarzacz kaset.
Tutaj jest temat odnośnie gniazda zmieniarki w radio Mitsu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=11372 |
|
|
|
 |
kszych
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2004
|
Wysłany: 15-10-2014, 23:30
|
|
|
Odkopuję, bo znam odpowiedź. Zastrzegam, że konstrukcja nie jest dziełem sztuki elektronicznej, ale działa AUX jest podpięty pod tuner fal długich, także ta częstotliwość radia jest stracona.
Na ostatnich zdjęciach jest przełącznik obrotowy, przy którym są kondensatory. Założyłem tak, bo mam jacka wyprowadzonego do tyłu przez obudowę ręcznego do tabletu dla dziecka, a na innym wyjściu przełącznika moduł bluetooth od chińczyka:
http://www.aliexpress.com/snapshot/313198207.html
Także mam oryginalne radyjko z AUX i Bluetooth.
Na podstawie
http://carpc-project.ru/AUX-MITSUBISHI-W142.html
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-10-2014, 07:26
|
|
|
Cały czas mnie to interesuje, po co kombinować z ori radiem jak można je wymienić na coś normalnego .
Czy ten RDS wyświetlany na wyświetlaczu jest Wam aż tak potrzebny . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 16-10-2014, 09:16
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Cały czas mnie to interesuje, po co kombinować z ori radiem jak można je wymienić na coś normalnego | Po co wymieniać na, jak piszesz "coś normalnego" (btw..... co to jest "coś normalnego") jak można mieć ori radio |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 821 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20979 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-10-2014, 20:00
|
|
|
JCH napisał/a: | (btw..... co to jest "coś normalnego") |
Coś gdzie nie wkładasz kasety i przyzwoicie wygląda, a nie jak radio safari .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 16-10-2014, 20:43
|
|
|
Ten to był czadowy egzemplarz
 |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
dziekan_tek
Nowy Forumowicz MScEng / AGH
Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DI-D
|
Wysłany: 22-07-2018, 13:21
|
|
|
Ten link już nie działa. Mógłby ktoś podać lub przywołać tę przeróbkę lub sposób na AUX w miśku zamiast długich fal?
Byłbym wdzięczny! ^_^
Pozdrawiam
Darek |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
Auto: MSS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 216 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 22-07-2018, 17:11
|
|
|
Link działa w najlepsze (sprawdzałem). Tylko jest po rusku. |
|
|
|
 |
art712
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi space star
Kraj/Country: UK
|
|
|
|
 |
dziekan_tek
Nowy Forumowicz MScEng / AGH
Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DI-D
|
Wysłany: 22-07-2018, 19:28
|
|
|
Gdy przeglądałem posty, czyli tuż przed napisaniem - stronie nie działała. Teraz sprawdzam i faktycznie działa. Dzięki za info!
No to Miśka czeka mała przeróbka w radiu |
|
|
|
 |
|