Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Oryginalne radio a Line-In/Aux
Autor Wiadomość
misha_kasparov 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.9DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2011, 20:23   [MSS DID] Oryginalne radio a Line-In/Aux

Witam. Czy orientuje się ktoś, jak podłączyć zewnętrzny sygnał (np. odtwarzacz mp3) do oryginalnego radia kasetowego? Z tyłu mam wejście pod zmieniarkę CD, a na froncie przycisk do jej uruchamiania. Obrazek poniżej przedstawia inne radio, ale jest to Mitsu i oznaczenia na "CD Changer 13P DIN Socket" wyglądają identycznie.

Kiedy podłączam kabel, gdzie z jednej strony jest Jack stereo pod piny 1,2,3,4 do wtyku "CD Changer 13P DIN Socket" czyli kanał lewy, prawy i masy, to nie mogę przełączyć sygnału z radia na CD przy pomocy przycisku na panelu. Domyślam się, że musiałbym jeszcze zamknąć obwód pinów "6. ACC" i jakiegoś jeszcze, tak aby radiu wydawało się, że zmieniarka jest podłączona. No właśnie, tylko z którym pinem to połączyć? A może macie jakieś inne rozwiązanie.

Poniżej zamieściłem obrazek, na którym widać, jak ktoś poradziłem sobie z tym problemem w Mazdowym radiu. Widać, że połączył "ACC" z "Line-in" i dzięki temu oszukał radio. A z czym połączyć "ACC" w naszym Mitsu? :-)

Może ktoś z Was coś wymyśli, bo ja nie znam rozszerzeń tych skrótów: BSCIC, BRXEN, BRST, BSRQ i BDATA, a podejrzewam, że to któryś z nich, tylko który?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 23-11-2011, 21:15   

Gdzieś na forum był podobny temat i niestety u nas to nie jest takie proste. Może łatwiej będzie wykorzystać i wyprowadzić wejście bezpośrednio na wzmacniacz od magnetofonu. Znalazłem coś takiego na forum VW i zrobiłem znajomemu w Passacie. Najlepiej użyć do tego transmitera FM z wejściem na jacka 3,5 i wylutować z niego układ nadawczy FM, aby darmo nie rozsiewał radiowo. Transmiter taki ma zasilanie 12V więc odpadają Ci baterie czy zasilacze i do tego będziesz miał sterowanie pilotem od transmitera. Wyjdzie z tego radio na USB z pilotem :) Tylko trzeba namierzyć, gdzie jest wejście sygnału na wzmacniacz. Całość zamontowałem wewnątrz odtwarzacza w miejscu gdzie był odtwarzacz kaset.

Tutaj jest temat odnośnie gniazda zmieniarki w radio Mitsu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=11372

kszych 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2004
Wysłany: 15-10-2014, 23:30   

Odkopuję, bo znam odpowiedź. Zastrzegam, że konstrukcja nie jest dziełem sztuki elektronicznej, ale działa :) AUX jest podpięty pod tuner fal długich, także ta częstotliwość radia jest stracona.

Na ostatnich zdjęciach jest przełącznik obrotowy, przy którym są kondensatory. Założyłem tak, bo mam jacka wyprowadzonego do tyłu przez obudowę ręcznego do tabletu dla dziecka, a na innym wyjściu przełącznika moduł bluetooth od chińczyka:

http://www.aliexpress.com/snapshot/313198207.html

Także mam oryginalne radyjko z AUX i Bluetooth.

Na podstawie
http://carpc-project.ru/AUX-MITSUBISHI-W142.html
Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-10-2014, 07:26   

Cały czas mnie to interesuje, po co kombinować z ori radiem jak można je wymienić na coś normalnego :wink: .
Czy ten RDS wyświetlany na wyświetlaczu jest Wam aż tak potrzebny :P .

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-10-2014, 09:16   

Bizi78 napisał/a:
Cały czas mnie to interesuje, po co kombinować z ori radiem jak można je wymienić na coś normalnego :wink:
Po co wymieniać na, jak piszesz "coś normalnego" (btw..... co to jest "coś normalnego") jak można mieć ori radio :?: ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-10-2014, 20:00   

JCH napisał/a:
(btw..... co to jest "coś normalnego")

Coś gdzie nie wkładasz kasety i przyzwoicie wygląda, a nie jak radio safari :mrgreen: .

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 16-10-2014, 20:43   

Ten to był czadowy egzemplarz :mrgreen:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

dziekan_tek 
Nowy Forumowicz
MScEng / AGH

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DI-D
Wysłany: 22-07-2018, 13:21   

kszych napisał/a:
Na podstawie
http://carpc-project.ru/AUX-MITSUBISHI-W142.html

Ten link już nie działa. Mógłby ktoś podać lub przywołać tę przeróbkę lub sposób na AUX w miśku zamiast długich fal? :-)
Byłbym wdzięczny! ^_^

Pozdrawiam
Darek

darcun4 
Forumowicz

Auto: MSS
Wysłany: 22-07-2018, 17:11   

Link działa w najlepsze (sprawdzałem). Tylko jest po rusku.

art712 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star
Kraj/Country: UK
Wysłany: 22-07-2018, 18:59   

https://www.youtube.com/watch?v=efO_s0yNzvg
w powyszym linku pokazane jest dodanie klawisza disp na screen[/list]

dziekan_tek 
Nowy Forumowicz
MScEng / AGH

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 DI-D
Wysłany: 22-07-2018, 19:28   

Gdy przeglądałem posty, czyli tuż przed napisaniem - stronie nie działała. Teraz sprawdzam i faktycznie działa. Dzięki za info!
No to Miśka czeka mała przeróbka w radiu ;-)

Odpowiedz do tematu