Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyświetlacz/czujniki cofania/ABS
Autor Wiadomość
olafson73 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-07-2018, 13:48   Wyświetlacz/czujniki cofania/ABS

Dzień dobry,
od wczoraj mam Pajero III, 3.2 DiD - marzenia sięspełniają :-)
Ogólnie wszystko (odpukać) z autem OK, jednak na tą chwilę są 3 rzeczy, które muszę zgłębić.
1. Wyświetlacz wielofunkcyjny (u mnie pokazuje klimę, datę i godzinę). Nie pokazuje średniego spalania lub też innych info. Czy tak ma być w tym modelu? Informacje zajmują 1 linijkę od góry a reszta jest pusta.

2. Są zamontowane czujniki cofania, końcówki ładnie zarobione z kostkami. Czy Ktoś z Was przerabiał temat podłączenia tak by spełniały swojąfunkcję a nie tylko jako zaślepki?

3. Świeci się kontrolka ABS...Gdzie zacząć szukać przyczyny. Warsztatowo? czy mogę sam na początku próbować znaleźć przyczynę?

Jeśli Ktoś z Forumowiczów mógłby na któreś z powyższych to będą zobowiązany
dziękuję, pozdrawiam

mawmarecki 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 2002
Wysłany: 17-07-2018, 17:23   

Cześć,
poczytaj instrukcję
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27947&sid=0d388972f0a95ae8791c6f6fd1bab426

1. Wyświetlacz wielofunkcyjny

w DID wyświetlacz nie pokazuje spalania tylko dane z klimatronika, radioodtwarzacza i datę/czas

2. Są zamontowane czujniki cofania, końcówki ładnie zarobione z kostkami. Czy Ktoś z Was przerabiał temat podłączenia tak by spełniały swojąfunkcję a nie tylko jako zaślepki?

trzeba dodać moduł sterujący i brzęczyk/wyświetlacz (najlepiej udać się do specjalistycznego serwisu-może dobiorą)

3. Świeci się kontrolka ABS...Gdzie zacząć szukać przyczyny. Warsztatowo? czy mogę sam na początku próbować znaleźć przyczynę?

można "wymrugać" błędy http://www.pajero.guru/ho...anner-3-2-di-d/
kasowanie błędów ABS bez komputera MUT-II w serwisówce rozdział 36B-6 (trzeba pobrać z http://www.mitsubishilinks.com/ )

Pozdrawiam
M.

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 17-07-2018, 21:21   

Hej !
1. pokazuje temp. zewnętrzną a gdy zmienisz zakres temp klimy to przez parę sek będzie pokazywało to ustawienie. Wygląda na to, że nie masz fabrycznego radia bo poniżej wyświetlają się ustawienia radia.
3. Jak spalił mi się bezpiecznik świateł stop /mały w kom silnika/ to też zaświeciła się kontrolka ABS. Może warto sprawdzić. ABS też przestał działać.
Pozdrawiam
Piotr

olafson73 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-07-2018, 14:19   

PiotrC napisał/a:
Hej !
3. Jak spalił mi się bezpiecznik świateł stop /mały w kom silnika/ to też zaświeciła się kontrolka ABS. Może warto sprawdzić. ABS też przestał działać.

ale światła stop wtedy nie świeciły?

pozdrawiam
Mariusz

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 18-07-2018, 20:39   

nie, nie świeciły mi wtedy światła stop

slamacek 
Forumowicz

Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
Wysłany: 19-07-2018, 12:04   

najprostsza naprawa ABSu - zacznij od oczyszczenia zębatek i czujników (zakładam, że pompa działa).

olafson73 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2018, 12:19   

slamacek napisał/a:
najprostsza naprawa ABSu - zacznij od oczyszczenia zębatek i czujników (zakładam, że pompa działa).

Dzięki, oczyszczę dziś. Zębatki (pierścienie) trzeba smarować?

slamacek 
Forumowicz

Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
Wysłany: 19-07-2018, 12:37   

jak je czymś nasmarujesz, to więcej brudu będą zbierały. Chyba, żeby spróbować jakiegoś nanoprotectora do butów trackingowych (tak mi teraz do głowy przyszło) –do tej pory wystarczyło po prostu raz na jakiś czas przeczyścić, a nawet porządnie wodą podczas mycia samochodu potraktować :)

DonVito 
Forumowicz

Auto: Pajero III long
Wysłany: 20-07-2018, 15:55   

mawmarecki napisał/a:
Cześć,
poczytaj instrukcję
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27947&sid=0d388972f0a95ae8791c6f6fd1bab426

1. Wyświetlacz wielofunkcyjny

w DID wyświetlacz nie pokazuje spalania tylko dane z klimatronika, radioodtwarzacza i datę/czas

trzeba dodać moduł sterujący i brzęczyk/wyświetlacz (najlepiej udać się do specjalistycznego serwisu-może dobiorą)

kasowanie błędów ABS bez komputera MUT-II w serwisówce rozdział 36B-6 (trzeba pobrać z http://www.mitsubishilinks.com/ )

Pozdrawiam
M.

Zużycie paliwa pokazuje TYLKO w benzynie.
W dizlu zapewne nie chcieli by użytkownik dostał szoku poznawczego.
Czas ustawiasz automatycznie naciskając C. "Pobiera" ze stacji radiowych. Fajny gadżet, nie martwisz się zmianą czasu.
Temperatura. Jak zmieniasz ustawienia, lub uruchamiasz auto to przez chwilę pokazuje temperaturę wewnątrz, dalej , po chwili temperaturę otoczenia zewnętrznego.

olafson73 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-07-2018, 21:23   

Cytat:
Zużycie paliwa pokazuje TYLKO w benzynie.
W dizlu zapewne nie chcieli by użytkownik dostał szoku poznawczego.
Czas ustawiasz automatycznie naciskając C. "Pobiera" ze stacji radiowych. Fajny gadżet, nie martwisz się zmianą czasu.
Temperatura. Jak zmieniasz ustawienia, lub uruchamiasz auto to przez chwilę pokazuje temperaturę wewnątrz, dalej , po chwili temperaturę otoczenia zewnętrznego.

ale chyba wyłącznie z fabrycznym radiem działa "C"?

Sebastian_T 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Wysłany: 27-07-2018, 13:19   

olafson73 napisał/a:
PiotrC napisał/a:
Hej !

ale światła stop wtedy nie świeciły?

pozdrawiam
Mariusz

U mnie zaś zapalił się ABS (i już nie zgasł aż do skasowania komputerem) z powodu "wadliwego" LED'a wsadzonego w tylną lampę. Pozycje i stopy się paliły, ale jeden LED musiał dawać albo zły sygnał (mimo CAN-Busa), albo co, zapalał się "alarm" ABS. Po wymianie z powrotem na zwykłe żarówki problem zniknął.
(w moim przypadku PIV, ale może w PIII podobny problem być)

olafson73 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-07-2018, 17:08   

Cytat:

wymrugałem:
C/D LOCK - 34
Ręczny - 78
ABS - 11 i 15

proszę o pomoc[/quote]