Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z36A 1.5] Dziwne wskazania komputera (spalanie)
Autor Wiadomość
axell 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 95KM 5D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2018, 09:57   [Z36A 1.5] Dziwne wskazania komputera (spalanie)

Witam. Niedawno stałem się szczęśliwym, albo i nie :D posiadaczem Colta 1.3 95KM w związku z tym mam pytanie odnośnie wskazań komputera. Pokazuje bardzo dziwne wartości spalania chwilowego, jak ruszam z jedynki startuje od 30l/km i zanim spadnie do w miarę realnych wartości mija trochę czasu. Często na niskich biegach wartość to 25-16 l/km. Dziwnie także wygląda spalanie średnie. Raz pokazuje 11, za chwile spada do 7. Różnymi autami jeździłem, ale tak dziwnych wskazań jeszcze nigdy nie widziałem ;)
Moje spalanie to 7,3 l/km, ekonomiczna jazda głownie przez miasto, przeważnie płynna z małą ilością korków. Nie jest to za dużo jak na tak małe autko i silnik ?

Czy to normalne w Coltach ?

Zbyněk 
Nowy Forumowicz
Zbyněk

Auto: Czerwony Coltek 1.3 2007 r.w.
Wysłany: 14-08-2018, 20:30   

U mnie jest tak: opony 175/65 R15, olej silnikowy 5W40, filter powietrza nowy, świece zapłonowe iridium, hamulce sprawzdzone. :)

Mam średnie spalanie 5,8-6,2l/100km na benzinie i 7,5-8l/100km gazu w wiosce i na drogach lokalnych i krajowych. :wink:

Na spalanie chwilowe nie patrze.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-08-2018, 21:05   

Warto by podejrzeć korekty paliwowe jakimś Elmem327 i apką typu Piston lub Torque, jak też będą na plus to na początek poszukał bym nieszczelności w dolocie lub na wydechu przed pierwszą sondą lambda.

Zbyněk 
Nowy Forumowicz
Zbyněk

Auto: Czerwony Coltek 1.3 2007 r.w.
Wysłany: 15-08-2018, 19:30   

axell :) wypróbowałem te wartości spalania chwilowego i u mnie jest tak samo jak u ciebie. Od chłodnego silnika po ciepły. :rolleyes:

axell 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-08-2018, 21:20   

Cytat:
axell wypróbowałem te wartości spalania chwilowego i u mnie jest tak samo jak u ciebie. Od chłodnego silnika po ciepły.

Dziwny komputer ;)
Przyznam że auto kupiłem z uszkodzonym wydechem, ale jeździ cichutko więc został dobrze pospawany. Lambde mógłbym wymień bo to stosunkowo nie wysoki koszt, pytanie tylko jaka kupić bo na rynku tego sporo. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-08-2018, 21:52   

Najpierw zrób diagnostykę podglądając jej pracę i korekty paliwowe i jak coś to dopiero wymieniaj bo wcale nie musi być uszkodzona.

axell 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-08-2018, 20:19   

plecho1 napisał/a:
Najpierw zrób diagnostykę podglądając jej pracę i korekty paliwowe i jak coś to dopiero wymieniaj bo wcale nie musi być uszkodzona.

O dziwo tylko jedne błąd. P0513, coś z imo. Jest to o tyle dziwne że auto odpala bez problemu.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-08-2018, 20:47   

Sprawdzenie błędów to nie wszystko, warto podejrzeć chociaż jak pracuje sonda i jakie są wartości korekt paliwowych.

axell 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-08-2018, 20:49   

plecho1 napisał/a:
Sprawdzenie błędów to nie wszystko, warto podejrzeć chociaż jak pracuje sonda i jakie są wartości korekt paliwowych.
j
Jak to zrobić?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2018, 21:51   

Elm327 bluetooth i apka na androida darmowa Piston lub fajna płatna Torque.

Odpowiedz do tematu