|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] SWAP skrzyni w Cari 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
Marcin1991
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 103km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-09-2018, 15:42 [Cari 1.6] SWAP skrzyni w Cari 1.6
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam Carisme 1.6 103km z francuską skrzynią jb3. Wszyscy na nią narzekają i mówią że to tykająca bomba. Czytając to forum natknąłem się na posty z pytaniem czy pasuje skrzynia od czegoś innego a każdy odpowiadał że pasuje tylko jb3. Mam pewien pomysł na przeszczep skrzyni z Colta V 1.6. W Colcie jest skrzynia japońska F5M41 sterowana linkami i oboma wewnętrznymi przegubami na zewnątrz (gólnie bardzo podobna do skrzyni od Cari GDI). Skrzynia do silnika pasuje na 100% bo Colt 1.6 i Cari 1.6 to te same silniki 4g92. No to teraz połączenie z kołami. przegub wewnętrzny w Colcie i w Cari GDI jest taki sam w kwestii osadzenia w skrzyni oba mają 25z i 41mm średnicy pod simmering. Przeguby zewnętrzne do Cari 1.6 i GDI są raczej akie same. Znalazłem po sklepach przeguby opisane jako Cari 1,6, 1.8GDI. Ale znalazłem też takie tylko pod 1.6 czy GDI, może to kwestia liftu. Generalnie jest duża szansa że całą półoś z GDI wsadzę do piast 1.6 i skrzyni z Colta. Dalej kupujemy lewarek z linkami od GDI, tarcze sprzęgła (ew. cale sprzęgło) od Colta. Nie wiem jak łapy ale ewentualnie się coś pospawa. Koszta operacji to jakieś 700-1000zł. Wszystkie te informacje co do czego pasuje wziąłem z wymiarów części znalezionych na aukcjach lub sklepach internetowych. Porównałem średnice, ilości zębów, zastosowanie w pojazdach itp. No i w teorii powinno się to udać.
No to teraz proszę o wasze opinie co o tym myślicie. |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-09-2018, 21:31
|
|
|
Gdzieś jest temat o swapie skrzyni z GDI tylko nie mogę go teraz znaleźć.
Edit: znalazłem https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765&postdays=0&postorder=asc&start=45 |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
|
|