Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.0 GDI] Przepustnica
Autor Wiadomość
Natalia G 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-10-2018, 13:16   [2.0 GDI] Przepustnica

Dzień dobry, nie znalazłam podobnego wątku, ale może dlatego, że nie jestem zbyt otrzaskana z forum. Jeśli taki istnieje, ładnie przepraszam i proszę i przeniesienie.
Mam problem z przepustnicą, mechanik twierdzi, że tak pokazuje komputer i potrzebuję nowej (koszt to ponad połowa wartości auta :| ). Zaczęło się od falujących obrotow i pomarańczowej kontrlki silnika, potem już całkowity spadek mocy silnika, 20 km/h a pod górkę zgasł. Nie bardzo znam się na autach, to moje pierwsze właściwie. W salonie Mitsubishi wyczyscili przepustnicę i stwierdzili, że jak zajmują sie tymi autami ponad 20 lat tak raz tylko przepustnica naprawdę wymagała wymiany. Czy ktoś z Forumowiczów miał może podobny problem? Z góry dziękuję!

empi 
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 2,0 GDI
Wysłany: 05-10-2018, 16:24   

Nie jesteś pierwsza i nie ostatnia z tym problemem. Skontaktuj się z : https://www.facebook.com/SerwisMitsuManiakow/
Z pewnością można ją zregenerować. Załatwiasz to wysyłkowo. Moja przepustnica po robocie u nich właśnie zaliczyła ok 15 tys. km przebiegu. Więcej info o problemach z przepustnicami w GDI znajdziesz na forum w dziale Carismy.

Natalia G 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-10-2018, 16:46   

Super! Dzięki za namiary, zaraz dzwonię :)

romek atomek2 
Forumowicz

Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
Wysłany: 07-10-2018, 14:57   

Natalia G napisał/a:
Super! Dzięki za namiary, zaraz dzwonię :)

A jak to tps. ? Przepustnica to serwomechanizm. Dobrze Ci w aso powiedzieli. To jakby wymieniać glowke młotka. Niech mechanik sprawdzi napięcie na tps. Przy zamkniętej klapce ma być w przedziale 0.48 do 0.52v. Odchylenia do góry lub w dół i wywala check engine. Następnie tryb awaryjny silnika.

Skąd diagnoza że przepustnica do wymiany ... tam nic niema. Serwo ..elektromagnetyczne i tps. Proste jak wiadro. Napisz co konkretnie powiedział. Może coś urodzimy. Mechanicy przy tych silnikach głupieją masowo.

jeżeli to przepustnica - odkleiły się magnesy ...
pisz do naszego speca http://forum.mitsumaniaki...viewprofile&u=6

Natalia G 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2018, 10:30   

Po podłączeniu do komputera pokazało błąd P1221 - Sterowanie siłownikiem przepustnicy, z silnika. Ciężko powiedzieć co konkretnie powiedział, bo za dużo nie mówił, kazał wymienić przepustnicę i tyle. Wcześniej wzięłam prepustnicę do salonu Mitsubishi, tam ją ładnie wyczyścili i powiedzieli, że powinno być ok. Poprosiłam mechanika, czy można podpiąć moja przepustnicę do innego Mitsubishi z takim silnikiem jak mój ale nie było nic odpowiedniego. Przez tydzień byłam na wakacjach, więc dopiero odpisuję i dziś wysyłam przepustnicę do Warszawy, tam gdzie Empi polecił. Dzięki!

romek atomek2 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2018, 11:47   

Natalia.

poszukaj w Google sama .. znajdziesz kupę informacji pt "The code is the computer seeing the pedal position and throttle position to be incorrect normally this is cause from excessive soot building up on the plate. Thanks" ..

a za to odpowiada właśnie TPS - czyli Throttle Position Sensor.

link ogólny : https://www.engine-codes.com/p1221.html
link cytatu : https://www.justanswer.co...mitsubishi.html
kolejny i tak można wymieniać : https://www.mitsubishi-fo...rough-idol.html

bez sprawdzenia TPS jak Ci pisałem - słabo - w ostateczności i miejmy nadzieję wysterują Ci TPS'a w zakładzie gdzie wysyłasz - ale to praca 10 minut z multimetrem.

ale no już widzę poszłooooo...

Natalia G 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2018, 12:44   

Dzięki romek atomek2! :) To są mega przydatne linki dla kogoś kto umie w samochody. Ja niestety nie umiem :cry: ale zapisuję sobie linki, może kiedyś w jakimś aso nie wezmą mnie za niemotę, której się Pininka zachciało ;)

misa1906 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero PININ
Wysłany: 14-11-2018, 14:56   

Hej, ja mam podobny problem, mechanik wyczyscil mi przepustnice i po tym zabiegu szalal na obrotach jak opętany, cos tam pokrecil, wymieniliśmy tps chodzi równiej ale znowu teraz spalanie jak w czołgu, macie kogos kto mi to może ogarnąć bo boje się ze ruszal nawet ta srubke od obrotow, a sam się na tym nie znam.pozdr

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-11-2018, 17:10   

Skontaktuj się z adminem Bartek, on ogarnia temat przepustnic w GDi.

misa1906 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-11-2018, 17:49   

Dzięki za info, a masz do niego jakiś namiar czy tylko forum? Jestem nowy wiec jeszcze nie ogarniam co i jak.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 14-11-2018, 17:54   

Tel. nie mam ale możesz spróbować przez fejsa.
Szukaj Serwis Mitsumaniaki Warszawa Oliwska tam jest chyba nr. do warsztatu.

misa1906 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-11-2018, 18:01   

Dzięki wielkie za pomoc:)

AntonioPL 
Nowy Forumowicz

Auto: Pininfarina
Wysłany: 27-11-2018, 17:02   

Cześć,
Dokleję się do tematu.
Walczę z przepustnicą i błędem P1221 - ogólnie TPS robiłem już w Hondzie Accord - pytanie tylko do znawców, czy wystarczy go otworzyć i wyczyścić ścieżki, czy problem nie leży jednak w tym?
Pierwotnie błąd pojawiał się raz na około 500km + tryb awaryjny, w tej chwili falują obroty o wartość ok 100-200 obr i tryb awaryjny wchodzi częściej.
Czy zna ktoś numer błędu, jeżeli dochodzi do uszkodzenia magnesów w przepustnicy?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 27-11-2018, 17:48   

AntonioPL napisał/a:
Czy zna ktoś numer błędu, jeżeli dochodzi do uszkodzenia magnesów w przepustnicy?

Chyba P1220 lub P1221 oba dotyczą przepustnicy ale ręki sobie nie dam uciąć 8) .
Skontaktuj się jak podałem wyżej z Bartkiem.

romek atomek2 
Forumowicz

Wysłany: 28-11-2018, 10:35   

AntonioPL napisał/a:

tu masz sposób diagnozy .. https://www.youtube.com/w...EK1vtuNluA&t=1s

generalnie rozbierać nie musisz - jeżeli łopatka przepustnicy nie odbja / zostaje w zadanym położeniu = problem namierzony. ( rozłącz serwo przed próbą wachlowania )

Odpowiedz do tematu