Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Colt 2006 r. 1.3 i LPG
Autor Wiadomość
thomas102 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2018, 20:49   Colt 2006 r. 1.3 i LPG

Witam po długiej przerwie. Wczoraj nabyłem drogą kupna Colta z 2006 r 1.3 benzyna, 95 km. Przebieg 180 tyś km. Samochód w założeniu ma przez najbliższe trzy lata wozić mnie do pracy - 130 km w obie strony. Kupiłem go ze względu na pozytywne opinie o autku z zamiarem zagazowania. Czytam wiele wypowiedzi na forach jedni piszą że samochód ma słabe zawory , głowice itp. Inni że jak najbardziej można. Proszę o konstruktywne opinie, najlepiej użytkowników. Dziękuję i pozdrawiam

Zbyněk 
Nowy Forumowicz
Zbyněk

Auto: Czerwony Coltek 1.3 2007 r.w.
Wysłany: 14-10-2018, 21:44   

U mnie good :) . Na gazie pzebieg 80 tiś od nowutkiego.
U ciebie jest przebieg o 100tyś wiecej :D . Niemam co napisać :idea: . Ty pisz jak z Colcikiem po instalacii 8) .

thomas102 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-10-2018, 22:03   

Dziękuję za odpowiedź. Pytanko czy masz tą lubryfikacje czy jakoś tam :D ? Z tego co czytam jedni że bezwzględnie należy inni że tylko syfi silnik

Zbyněk 
Nowy Forumowicz
Zbyněk

Auto: Czerwony Coltek 1.3 2007 r.w.
Wysłany: 14-10-2018, 22:19   

Mam BRC genius i lubryfikacja jest vacuum JLM. Plyn jest Flash lube.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-10-2018, 07:09   

Ja jestem przeciwny lubrze, jeśli już chcesz się lepiej poczuć to poproś o dotryski benzyny. Na forum był temat dotyczący Outka gdzie na instalacji BRC z lubrą założonej przez dilera padł silnik. Rzeczoznawca stwierdził że stało się to z powodu niewłaściwego serwisu. Diler naprawił silnik i zamiast lubry zastosował właśnie dotryski. Często niewłaściwie dawkowana lubra (najczęściej podciśnieniowa) potrafi doprowadzić do zapieczenia się pierścieni tłokowych więc nie jest to taki super wynalazek i tez nie do końca jest potwierdzony jej pozytywny wpływ na zawory.
Mam troszkę doświadczenie z LPG i osobiście BRC nie polecam, lepiej założyć coś polskiego opartego w Twoim przypadku na dobrych, precyzyjnych wtryskiwaczach zamontowanych pojedynczo na jak najkrótszych i równych przewodach łączących wtryski z wkrętkami w kolektorze. Kolektor oczywiście powinien być zdjęty do wykonania nawiertów pod wkrętki aby wióry powstałe podczas wiercenia i gwintowania nie trafiły do silnika tylko do kosza. Reduktor i sterownik w Twoim przypadku nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo praktycznie większość sterowników ma podobną funkcjonalność i ważne aby dobrze znał go gazownik a reduktor może być praktycznie każdy dostępny na rynku bo raczej wszystkie wykarmią tę szaloną moc :)
Najważniejszy jest Gazownik bo taki będzie wiedział co i jak zamontować i ustawi instalację podczas jazdy z wykorzystaniem korekt paliwowych i sondy AFR aby mieszanka w każdym zakresie obrotów i obciążeń była optymalna. w takim przypadku żadne dotryski nie powinny być potrzebne, ewentualnie można dołożyć wariator wyprzedzenia zapłonu bo LPG ma wyższą liczbę oktanową przez co spala się dłużej nawet jeszcze jak otwarte są zawory wydechowe co powoduje wypalanie zaworów oraz że cały potencjał gazu nie zostaje wykorzystany. Wariator natomiast przyspiesza zapłon dzięki czemu gaz odpalany jest odpowiednio szybciej i powyższe negatywne efekty nie występują. Dodatkowo może odrobinę spaść spalanie oraz może się odrobinę poprawić dynamika auta ale raczej przy LPG i silniku wolnossącym nie będzie to bardzo odczuwalne.

thomas102 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-10-2018, 14:06   

Witam, analizując temat doszedłem do podobnych wniosków. Dzięki za odpowiedź. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc idąc z ciosem- zapytam o dobry zakład instalacji LPG w pomorskim. Najlepiej okolice Gdańska ze wskazaniem na Kartuzy Kościerzyna Lębork. Może ktoś instalował LPG w tych okolicach?

michal84 
Forumowicz

Auto: Colt VII
Wysłany: 07-12-2019, 22:09   

plecho1 napisał/a:
Ja jestem przeciwny lubrze, jeśli już chcesz się lepiej poczuć to poproś o dotryski benzyny. Na forum był temat dotyczący Outka gdzie na instalacji BRC z lubrą założonej przez dilera padł silnik. Rzeczoznawca stwierdził że stało się to z powodu niewłaściwego serwisu. Diler naprawił silnik i zamiast lubry zastosował właśnie dotryski. Często niewłaściwie dawkowana lubra (najczęściej podciśnieniowa) potrafi doprowadzić do zapieczenia się pierścieni tłokowych więc nie jest to taki super wynalazek i tez nie do końca jest potwierdzony jej pozytywny wpływ na zawory.
Mam troszkę doświadczenie z LPG i osobiście BRC nie polecam, lepiej założyć coś polskiego opartego w Twoim przypadku na dobrych, precyzyjnych wtryskiwaczach zamontowanych pojedynczo na jak najkrótszych i równych przewodach łączących wtryski z wkrętkami w kolektorze. Kolektor oczywiście powinien być zdjęty do wykonania nawiertów pod wkrętki aby wióry powstałe podczas wiercenia i gwintowania nie trafiły do silnika tylko do kosza. Reduktor i sterownik w Twoim przypadku nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo praktycznie większość sterowników ma podobną funkcjonalność i ważne aby dobrze znał go gazownik a reduktor może być praktycznie każdy dostępny na rynku bo raczej wszystkie wykarmią tę szaloną moc :)
Najważniejszy jest Gazownik bo taki będzie wiedział co i jak zamontować i ustawi instalację podczas jazdy z wykorzystaniem korekt paliwowych i sondy AFR aby mieszanka w każdym zakresie obrotów i obciążeń była optymalna. w takim przypadku żadne dotryski nie powinny być potrzebne, ewentualnie można dołożyć wariator wyprzedzenia zapłonu bo LPG ma wyższą liczbę oktanową przez co spala się dłużej nawet jeszcze jak otwarte są zawory wydechowe co powoduje wypalanie zaworów oraz że cały potencjał gazu nie zostaje wykorzystany. Wariator natomiast przyspiesza zapłon dzięki czemu gaz odpalany jest odpowiednio szybciej i powyższe negatywne efekty nie występują. Dodatkowo może odrobinę spaść spalanie oraz może się odrobinę poprawić dynamika auta ale raczej przy LPG i silniku wolnossącym nie będzie to bardzo odczuwalne.

Ok plecho1 ale jak widzisz niezawsze sięto sprawdza, jak umnie luzy zaworowe spadły do 0 to jak sądzisz dlaczego tak się stało?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 08-12-2019, 14:46   

Masz albo źle dobraną albo źle zamontowaną albo źle wyregulowaną instalację lub padł któryś z jej elementów lub jest jakaś niesprawność w silniku. Aby dokładnie podpowiedzieć musiał bym zobaczyć auto.

Odpowiedz do tematu