turystyczno wyprawowe Pajero II "ZORZA" |
Autor |
Wiadomość |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 204 Skąd: Strzebiń / Gdańsk
|
Wysłany: 21-11-2018, 19:12 turystyczno wyprawowe Pajero II "ZORZA"
|
|
|
witajcie
Minął już tydzień a nawet troszę więcej jak stałem się szczęśliwym (jeszcze... choć jestem dobrej myśli) posiadaczem mojego pierwszego Mitsubishi.
tak więc posiadam:
Mitsubishi Pajero II long 2.8TD superselect
rocznik 1995
Samochód kupiłem po 2 miesiącach ostrych poszukiwań na stronach w całej europie.
W końcu po zobaczeniu 3 samochodów z których 2 były "samochodami" a jeden miał rozerwaną! rame. dlatego zdecydowałem się na samochód w trakcie remontu.
Mój misiek przeszedł generalny remont ramy podwozia zawieszenia i silnika w firmie Solter4x4 we wrocławiu a poprzedni właściciel zapłacił za części i robotę prawie 35tyś. zł. na wszystko są faktury a samochód poraz pierwszy oglądałem w wyżej wymienionym warsztacie.
W powyższej kwocie zawarło się kilka modyfikacji wykonanych min. przez firmę Tytex4x4 a są to:
-progi przystosowane do podnoszenia highlift-em
-osłony silnika, reduktora, zbiornika paliwa
plus zmienione zostały amortyzatory na Oldman EMU
Ale żeby nie było tak kolorowo samochód nie jest ukończony... generalnie jeździ no ale troszkę pracy mnie jeszcze czeka a jest to:
-dokończenie elektryki
-ogarnięcie czujników bo napędy działają a wskazania nie...
-podłączenie blokady tylnego dyfra
-ogarniecie ABS-u bo podczas remontu gdzieś się zapodziało kilka części
-pranie tapicerek i montaż różnej drobnicy w kabinie-podczas remontu się poprostu zrobił burdel...
-wskaźnik od paliwa pokazuje niedokładnie i niespodzianka bo mając pół na wskazówce dolałem 10 litrów a tu bak pełen(fizycznie)
i to chyba wszystko... aby wróciła "pełna sprawność"
No to przejdźmy do modyfikacji w ramach "projektu ZORZA"
Z powodu geocaching-u i łowiectwa parę lat temu kupiłem swoje pierwsze 4x4 jakoś tak wyszło że wybór padł na freelander-a... (tak wiem nie trzeba komentować... tj.dowiedziałem się po czasie)
Niedługo później trafiłem na youtubowy kanał "TERENWIZJA" i wciągneła mnie w offroad...
Teren zweryfikował mój samochód i mimo ambicji i doświadczenia w terenie różnymi innymi samochodami poprostu nie dawałem rady... brak reduktora jest największą bolączką tego samochodu... Dlatego postanowiłem kupić coś "w teren" i tak ewolucja koncepcyjna rozpoczęta samurai-em przez jimny, daihatsu rocky, patrola, krótkiego pajero ewoluowała do pomysłu samochodu którym będzie można jechać w lekki teren ale również na wakacje:)
Wybór padł i opisany jest powyżej. No ale żeby wszystko było "tak jak ma być" czyli funkcjonalnie praktycznie i estetycznie to w planie mam:
-indywidualne tablice rej. (czekam na decyzje bo wniosek złożony)
-montaż wyciągarki
-pomalowanie nadwozia powłoką raptor w kolor "ral5022"(coś pomiędzy granatowym i fioletowym)
-namalowanie na bokach aerografem motywów zorzy polarnej nad nordkapp (dla uczczenia mojego pierwszego samochodowego tripu)
-montaż snorkela
-założenie ogrzewania postojowego
-wykonanie łatwo-demontowalnej zabudowy(na codzień samochód mam mieć 7 miejsc) z kuchenką i innymi potrzebnymi w wyprawach gadźetami która na noc będzie zamieniana (w połączeniu z tylną kanapą) w łóżko dla 2 osób:)
-przygotowanie mocowań pod namiot dachowy oraz kupno samego namiotu(na codzień bedzie zdemontowany)
-założenia bagażnika dachowego (nad przednimi fotelami bo z tyłu będzie namiot)
-montaż dodatkowego oświetlenia LED
-może kiedyś w przyszłości klimatyzacja-bo nie ma...
Wiadomo życie zweryfikuje plany ale kupiłem samochód z zamysłem podróżowania nim.
ps. wkrótce filmik prezentujący mój samochód |
|
|
|
 |
way
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 13 Skąd: Galicja
|
Wysłany: 28-11-2018, 20:56
|
|
|
Plany bogate, wrzucaj postępy - z chęcią będę obserwował. Może wrzucisz parę fot póki nie skończysz filmiku? |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 29-11-2018, 10:05
|
|
|
Gratulację zakupu
Fajny projekt.
Dawaj foty auta i robionych zmian. |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2019, 18:34
|
|
|
dzięki. jestem już 25tyś zł dalej.
stan na tą chwile.
auto zostało rozebrane zabezpieczone i pomalowane raptorem kolor ciemnoniebieski.
na raptor został namalowany aerografem motyw zorzy polarnej nad nordkapp.
wymieniłem opony na BF goodrich AT ko2
na dach wpadł bagażnik na którym są 4 skrzynie na ekwipunek, highlift, oraz namiot dachowy "oceancross gobi140"
na bagażniku zamontowałem dodatkowe oświetlenie:
-przód led bar 240W od titanium winch
-boki 30W na stronę firmy nie pamiętam.
w kabinie zostało dodane dodatkowe gniazdo zapalniczki po stronie pasażera a na uchwyt na desce został zamocowany uchwyt na tablet(gniazdo zostało dodane aby mi kabel do tableta przez pół deski nie wisiał.
z czysto technicznych spraw zostały wymienione czujniki na super selekcie.
to tyle co pamiętam na szybko:)
tutaj filmik nagrany niedługo po zakupie ale z braku czasu dopiero poskładany...
https://www.youtube.com/w...3ZVZ5KWaTw&t=9s
CDN... |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2019, 11:12
|
|
|
Trzymajcie kciuki bo zorza będzie w pierwszą trasę na nordkapp. Relacja będzie po powrocie. Film z ukończonego auta też. |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 14-07-2019, 20:11
|
|
|
wróciłem z pierwszej trasy i... 7286km i dwie małe awarie się zdarzyły, jedna była na forum-prosiłem was o pomoc w diagnozie a druga 13km przed nordkapp pekł przewód chłodnicy ale to była awaria na 10 minut i jechaliśmy dalej:) no i na rasie napisałem liste co trzeba zmienić/przerobić aby żyło się lepiej. przede wszystkim zawieszenie bo pod duzym obciążeniem dobiłem kilka razy do odbojników... ale w całokształcie samochód spełnił pokładane w nim nadzieje i niespodzianka bo spalił tylko 10,5/100:) |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 14-07-2019, 20:16
|
|
|
Lotnik1414, na hostingu z którego korzyystasz są kody do podglądu zdjęcia.
Używaj ich, bo mało kto klika w linki
Od razu lepiej jak widać bohatera bezpośrednio .
 |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 26-08-2019, 06:12
|
|
|
Kilka zdjęć z wypraw. Misiek był ze mną już w 6krajach:-)
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 27-08-2019, 03:01
|
|
|
Lotnik1414, zdjęcia spox, ale parę słów opisu i wrażeń by sie chętnie poczytało... |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 28-08-2019, 12:55
|
|
|
No jakoś się nie moge zebrać żeby coś napisać... Ale wkrótce coś się pojawi |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2019, 11:59
|
|
|
idzie zima...
namiot zdjęty z dachu zabudowa ze środka również czyli koniec sezonu...
Pora motać auto dalej...
misiek dorobił się w końcu garażu gdyż jego poprzednik był niższy... i nie mogłem wjechać do środka (2cm zabrakło bez namiotu) więc zapadła decyzja o kupnie nowego garażu na wszelki wypadek 280cm wysokości:)
samochód był na posezonowym przeglądzie i konserwacji:
-rama wewnątrz i na zewnątrz
-podwozie
-regulacja ręcznego
na ten moment chwilowy zastój gdyż działam na odcinku garażowym-plan jest taki by namiot można było zakładać/zdejmować samemu (52kg) więc będzie zrobiony patent z podwieszeniem go pod sufit:)
najbliższe modyfikacje samochodu w planie:
-wygłuszenie kabiny
-instalacja na 2 akumulatory
-ogrzewanie postojowe
-zawieszenie tył (w pełnej konfiguracji wyprawowej nisko siedzi...)
-audio
niestety przyplątała się usterka... nie wiem ile mam paliwa a wymiana pływaka pomogła na kilka tankowań... (wyjeżdzam do 1/3 i tankuje do pełna)
ps. może ktoś chętny na islandie i wyspy owcze w przyszłym roku? najlepiej z własnym 4x4:) |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2019, 10:59
|
|
|
pojawił się nowy pomysł i Zorza jedzie do finlandii w styczniu:)
na tą chwilę mam 3 wolne miejsca gdyby ktoś miał ochotę pojechać w zimie za koło podbiegunowe.
... o ile samochód będzie sprawny gdyż oddałem go do najlepszego w okolicy serwisu od Diesli celem sprawdzenia czy wszystko jest ok oraz wymiany czujnika ciśnienia oleju.
umówiłem się miesiąc wcześniej na tą obsługe żę przyjeżdżam i samochód odrazu wchodzi na stanowisko...(wtorek rano) a tu samochód wszedł dopiero w środę po południu a umówiliśmy się że czwartek po południu muszę mieć samochód. dzwonie w czwartek po południu i... auto nie gotowe będzie jutro rano... przezornie kupiłem bilet na pociąg do gdańska (moje drugie auto miało przygode i stoi u blacharza) piątek cały dzień nikt nie odbierał aż do godziny 16:50 (serwis otwarty do 17:00) że auto gotowe można odebrać ale nie dziś bo oni już zamykają...
teraz jest długi wekend więc mają 3 dni dodatkowo na... naprawę tego co zepsuli bo obstawiam że coś uszkodzili i nie chcą się przyznać...
obawiam się że pieniądze na wyjazd do finlandii, wygłuszenie kabiny i montaż webasto pójdą na nowy silnik albo prawnika... bo tak się stanie znając moje szczęście.
a tak pozatym w dziale pajero założyłem temat o przygotowaniu auta na ten wyjazd więc zapraszam do dyskusji
Edit: Da się bez kropek. |
Ostatnio zmieniony przez mkm 11-11-2019, 17:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 11-11-2019, 17:49
|
|
|
Lotnik1414 napisał/a: | gdyby ktoś miał ochotę pojechać w zimie za koło podbiegunowe. |
Samo patrzenie na litery tworzące ten fragment postu powoduje u mnie nagły atak zimna
Czekam na fotorelację i powodzenia w walce z "fahofcami" |
|
|
|
 |
|