Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Luźne rozmowy CarAudioManiaków
Autor Wiadomość
leser
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2007, 23:39   Luźne rozmowy CarAudioManiaków

Założyłem swobodny temat aby nie robić Offtopa.

Kolega z tuningforum.pl napisał przewodnik CarAudio, wg mnie odwalił kawał świetnej roboty.
Link już kiedyś podawałem ale powtórzę:
http://tuningforum.pl/viewtopic.php?t=86077

Polecam, tymbardziej, że mało jest rodzimej literatury na ten temat.
Trociniarz napisał/a:
Fakt, informacje są tam podane jasno i klarownie, ale ja myslalem o połączeniu zasad z realiami , popartego przykładami... konkretnymi modelami komponentów, wzmaków, CD itd, bo lektura jest ciekawa ale po postach niestety widać, że niewiele osób z niej skorzystało.

pozdr,
Kuba

Sądzę, ze jeżeli chodzi o sam sprzęt to cieżko podawać marki i modele, gdyż przedziały cenowe się zmieniają z roku na rok oraz na rynek wpływają nowe produkty.

Jedyne przed czym można przestrzec to aby trzymać sie z daleka od firm typu Boschmann, Alphard oraz innych produktów z targu, które pozbawia nas pieniędzy i radosci z słuchania audio.

A tak przy okazji pogadać o CA zawsze lubię. :D

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2007, 23:48   

leser napisał/a:
Sądzę, ze jeżeli chodzi o sam sprzęt to cieżko podawać marki i modele, gdyż przedziały cenowe się zmieniają z roku na rok oraz na rynek wpływają nowe produkty.

Wiesz jak jest, modele się zmieniają jak ceny w Media Markt,ale każda z szanujących się firm, wypuszcza na rynek dobre klocki i słabsze bardziej komercyjne klocki, ja zawsze byłem zdania że sprzęt sie nie starzeje, to co dziś gra ładnie, ładnie zagra za 5-7 lat. CA dzis idzie w stronę multimediów, natomiast porządne, bezkompromisowe klocki, ktore produkowane były na przełomie lat 80-90 i później nadal są w obiegu i powalają na kolana....z racji wieku i niewiedzy włascicieli, można je kupić czasem za śmieszne pieniadze....o tym warto wspomnieć.

leser napisał/a:
Jedyne przed czym można przestrzec to aby trzymać sie z daleka od firm typu Boschmann, Alphard oraz innych produktów z targu, które pozbawia nas pieniędzy i radosci z słuchania audio.

Wiesz, ten sprzęt zawsze znajdzie amatorów, bo ładnie wygląda, ma ładne napisy a ludzie którzy je kupują nie są idiotami....sa po prostu nie świadomi.

leser napisał/a:
A tak przy okazji pogadać o CA zawsze lubię.

Ja tez :)

pozdr,
Kuba

leser
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 12:08   

Trociniarz napisał/a:

Wiesz jak jest, modele się zmieniają jak ceny w Media Markt,ale każda z szanujących się firm, wypuszcza na rynek dobre klocki i słabsze bardziej komercyjne klocki, ja zawsze byłem zdania że sprzęt sie nie starzeje, to co dziś gra ładnie, ładnie zagra za 5-7 lat. CA dzis idzie w stronę multimediów, natomiast porządne, bezkompromisowe klocki, ktore produkowane były na przełomie lat 80-90 i później nadal są w obiegu i powalają na kolana....z racji wieku i niewiedzy włascicieli, można je kupić czasem za śmieszne pieniadze....o tym warto wspomnieć.

Zgadza się, ale takiego sprzętu jest strasznie dużo, a nawet popularne i cenione marki mają mniej lub bardziej udane serie.

Mógłbym opisać wiele przetworników, kondensatorów, jednostek centralnych i wzmacniaczy z różnych serii ale to i tak będzie jedynie namiastka posiadająca wiele wcale nie gorszych alternatyw.
Trociniarz napisał/a:

Wiesz, ten sprzęt zawsze znajdzie amatorów, bo ładnie wygląda, ma ładne napisy a ludzie którzy je kupują nie są idiotami....sa po prostu nie świadomi.

Dlatego trzeba uświadamać ludzi. A jak nie to podziała zasada:
"przekonasz się sam jak się sparzysz".

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 13:56   

Leser, a co u Ciebie gra powiedz, bom ciekaw.

pozdr,
Kuba

leser
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 14:52   

Obecnie nic, gdy zacząłem częsciej zmieniać auta przestało to się kalkulować.
No i strasznie duzo pracy wymaga, żeby ciagle robić od zera ;)

Także sytuacja finansowa ostatnio mnie troche zablokowała w poczynaniach i musiałem sprzedać bmw i przerzucić się na cos ekonomicznego.

Trzymajac sie zasady - jak robic audio to porzadnie poczekam aż sie troche uzbiera i pomyslę, bo póki co seria gra. Carisme mam od niedawna. Pogody jeszcze da sie słuchać ale z muzyką to kiepsko :badgrin:

Za to bardzo chetnie podpowiadam znajomym, którzy sie zdecydowali na rozbudowę CA.
Można powiedzieć, że już powstalo kilka aut z moją pomocą, w sensie wiedzy, strojenia i doboru komponentów bo technicznie jak dłubę to tylko w swoim ;)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 15:03   

leser napisał/a:
musiałem sprzedać bmw

Eh mimo wszystko mam słabosc do tej marki i dobrze ja wspominam.

leser napisał/a:
No i strasznie duzo pracy wymaga, żeby ciagle robić od zera

No to się zgadza, średnio jeżdze autem rok, może półtora i tu masz rację, wydawałoby się, że nie warto, ale ja od zawsze byłem zwolennikiem jak najmniejszych ingerencji w tapicerkę itd, dlatego zawsze tak montowałem sprzęt, zeby przed sprzedażą można go było wyciągnąć bez większych strat, kolejnemu właścicielowi zostawiałem tylko okablowanie i wytłumione drzwi....ehh galanata kupowałem z zamysłem choćby dwóch lat, tak też zrobiłem audio, a tu się zapowiada wyjazd i galant z całą moją pracą i audio bedzie musiał zmienić właściciela...no cóż życie.

A wracając do CA, ja aktualnie jestem na etapie bi-ampingu i jest mi z tym dobrze :) Mimo wielu za i przeciw, system aktywny przy klockach klasy średniej i niższej sprawdza się moim zdaniem najlepiej.

pozdr,
Kuba

leser
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 15:16   

no ale wiesz, bawiąc sie w podział aktywny już nie będziesz mógł startować w pure passive :D

co do bi-ampingu to ma swoje zalety, ale jak wszystko wg mnie okazuje sie w praniu, żaden problem podpiąć pod wzmak i próbowac dostroić, jeżeli efekt bedzie zadowalajacy to zostawić a jak nie to wrócić do zwrotnic pasywnych :)
Jeżeli Ci to pasuje to właśnie o to chodzi.

Niestety zwrotki w klasie budżetowej są kiepskiej jakosci, co najczęściej da sie odczuć na tonach wysokich, które są ostre.

Pamiętam jak niegdyś popularne były wymiany kondesatorów w zestawach Hertz HSK, góra nabierała szlachetniejszego brzmienia. Chociaż ten zestaw do najtanszych nie należy...

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 15:35   

leser napisał/a:
Niestety zwrotki w klasie budżetowej są kiepskiej jakosci, co najczęściej da sie odczuć na tonach wysokich, które są ostre.

NO wlasnie, generalnie tweetery i zwrotki w komponentach do 800zł sa delikatnie mówiac takie sobie, a przy aktywce można wyciągnąć z nich całkiem fajne granie. Pasiv musi miec naprawde dobrą zwrotnicę, która najlepiej zrobić na zamówienie, poza tym głośniki musza byc naprawde dobre. Przy aktywnym systemie, dobry procesorze i w miare neutralnych wzmakach można z komponentu za 600zł wycisnąc naprawde zaskakujące brzmienie.

leser napisał/a:
no ale wiesz, bawiąc sie w podział aktywny już nie będziesz mógł startować w pure passive

Jeszcze nie ta liga :) i chyba jeszcze długo się to nie zmieni, sprzęt jeszcze nie ten...podejcie do CA już nie te :)

pozdr,
Kuba

leser
[Usunięty]

Wysłany: 03-04-2007, 21:25   

Wyjeżdżam jutro na święta do domu,
będę bez netu, okazja by odpoczać od wszystkiego,
tymczasowo inne obowiązki zaprzątną głowę i zajmą miejsce CA :)

Gorzej jak w garażu natchnie mnie pomysł 'domontowania czegoś' w aucie :badgrin:

[ Dodano: 06-06-2007, 22:38 ]
Trociniarz,
po sukcesie w Entry w jaką kategorię teraz uderzasz ? ;)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 15:55   

Wiesz co, nigdy nie robilem tego pod zawody, i to raczej sie nie zmieni. Poki co sprzedalem Galanta i mam juz wizje na nastepne audio...ale poki co sza :) Jak bedzie auto i bede robił audio, napewno dam znać, a potem być moze poddam się znów ocenie...w jakiej kategorii....nie wiem, bo nie znam regulaminu :)

A jak u Ciebie...działasz coś z muzyką ?

pozdr,
Kuba

leser
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 20:42   

A jakie auto planujesz jeśli mozna wiedzieć ? :)

Ja nie startuję i to się raczej nie zmieni.
No chyba, że będę miał luźniejszą i lepiej płatną pracę ;)

Staram się raczej pomagać innym wiedzą, którą zdobyłem,
i cieszę sie jak sie komuś przydaje...

Póki co czekam aż kolega, którego wciagnąłem w CA,
zrobi pomiary w aucie i dokona ostatecznego strojenia :)

Odpowiedz do tematu