|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy tak powinno się załączać napędy ? |
Autor |
Wiadomość |
open69
Nowy Forumowicz
Auto: szukam
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2018, 13:50 Czy tak powinno się załączać napędy ?
|
|
|
Witam,
od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie, czy u mnie wszystko działa jaka należy.
Otóż, żeby załączyć 4x4 przesuwam dźwignię z 2H na 4H oraz MUSZĘ wcisnąć przycisk znajdujący się przy kierownicy R/D Lock.
Dopiero wtedy mam 4x4.
Miałem wcześniej małą Vitarę i 4x4 załączałem tylko przesuwając dźwignię z 2H na 4H.
Wiem, że to różne auta i różne technologie...ale taki mam dylemat: Czy u mnie jest wszystko ok.
Dane auta: L200, 1998 rok, wersja 4 drzwi.
Pozdrawiam,
Jacek |
|
|
|
 |
ZYZY91
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
|
Wysłany: 06-12-2018, 21:08
|
|
|
Czemu uważasz, że musisz wcisnąć R/D Lock? Jedno z drugim nie ma związku, R/D Lock to blokada tylnego dyfra, a 4H do dołączenie przedniego napędu, więc po przełączeniu na 4H powinieneś już mieć włączony 4x4. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 07-12-2018, 08:00 Re: Czy tak powinno się załączać napędy ?
|
|
|
open69 napisał/a: | Witam,
od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie, czy u mnie wszystko działa jaka należy.
Otóż, żeby załączyć 4x4 przesuwam dźwignię z 2H na 4H oraz MUSZĘ wcisnąć przycisk znajdujący się przy kierownicy R/D Lock.
Dopiero wtedy mam 4x4.
Miałem wcześniej małą Vitarę i 4x4 załączałem tylko przesuwając dźwignię z 2H na 4H.
Wiem, że to różne auta i różne technologie...ale taki mam dylemat: Czy u mnie jest wszystko ok.
Dane auta: L200, 1998 rok, wersja 4 drzwi.
Pozdrawiam,
Jacek |
Nie jest OK. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
open69
Nowy Forumowicz
Auto: szukam
|
Wysłany: 08-12-2018, 22:18
|
|
|
Koledzy,
Bardzo dziękuje za wpisy.
Hmmm, co mam powiedzieć : taki sposób załączania napędów pokazał mi sprzedający.
wydawało mi się to dziwne, ale uwierzyłem.
Jutro jadę do mechanika, żeby wjechać na podnośnik i sprawdzić jak to faktycznie jest i co działa a co nie.
Zakładam, że jest lub są padnięte automatyczne sprzęgiełka do załączania przodu.
Dam znać co ustaliłem.
Pozdrawiam,
Jacek
[ Dodano: 09-12-2018, 18:50 ]
Witam,
Byłem dziś u mechanika.
Załączaliśmy napędy zgodnie z instrukcją, czyli tylko sama dźwignia w poz.4H - efekt, auto rusza, ale jakby nie było sprzęgła, albo mocno się ślizgało. Działa tylko tył.
Po wciśnięciu R/D Lock - działa napęd na przód...
Można włączać i wyłączać w czasie jazdy.
Wychodzi na to, że naciśnięcie R/D uruchamia sprzęgiełka w przednim napędzie...
Troche dziwne.
p.s:Przy okazji wyszło, że mam oba wały do regeneracji - co mam nadzieję zrobić w najbliższym czasie.
Pozdawiam,
Jacek |
|
|
|
 |
|
|