|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Termostat i jego wymiana |
Autor |
Wiadomość |
lucano
Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2018, 19:59 Termostat i jego wymiana
|
|
|
Witam,
Zauważyłem, że wskaźnik od temp nie jest idealnie na wprost nieważne jak długo bym nie jechał. Torque wskazuje maks 82 stopnie i zastanawia mnie to czy termostat nie jest aby walnięty. W związku z tym mam 2 pytania:
1. Jaka powinna być prawidłowa temp otwarcia termostatu w Outlanderze 2 2.0 DID?
2. Jaki jest seryjnie montowany termostat w ASO, marka i model?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 404 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 09-12-2018, 21:32
|
|
|
Powinien się zacząć otwierać przy około 85°C.
Ale zwykle nie to w takich przypadkach jest istotne - problemem jest, że w zużytych termostatach po nagrzaniu się owszem prawidłowo otwiera ale za to bardzo niechętnie się zamyka (nadmiernie rozciągnięta histereza) więc silnik jest ciągle niedogrzany.
Prawidłowa temp. to ok 100°C. |
|
|
|
 |
Franek483
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 21-05-2019, 09:29
|
|
|
Tak jak kolega wyżej. A temperaturę powinien złapać stosunkowo szybko, jeśli trwa to za długo lub wskazuje niższą to coś nie tak. Co do termostatu to nie mam pojęcia jakie były OEM, ale ja u siebie montowałem Magneti Marelli https://www.iparts.pl/cze...733.html#100095 i działa bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
|
|