|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6 1998] Czasami gaśnie kilka sekund po uruchomieniu |
Autor |
Wiadomość |
piotrek77
Nowy Forumowicz piotrek77
Auto: Carisma 1.6 1998
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-01-2019, 10:57 [Cari 1.6 1998] Czasami gaśnie kilka sekund po uruchomieniu
|
|
|
Cześć,
Szukałem forum, ale nie znalazłem rozwiązania na problem z moją Carismą (1.6, 1998).
Czasami, częściej na LPG, ale generalnie nie znalazłem reguły, tuż po odpaleniu, mija kilka sekund i silnik gaśnie. Po ponownym odpaleniu jest dokładnie tak samo. Ale wystarczy odczekać kilkanaście sekund i silnik już odpala poprawnie (tzn nie gaśnie po kilku sekundach). Czasami, niezbyt często, zdarza się, ale to już tylko na LPG, że zgaśnie podczas jazdy, i wtedy też pomaga zjechanie na pobocze, cofnięcie kluczyka i odczekanie kilkanaście sekund. Nie muszę chyba mówić jak kłopotliwe to jest podczas jazdy po mieście...
To gaśnięcie nie jest "mechaniczne" gdyż silnik gaśnie tak jak przy gaszeniu z kluczyka, tzn bez prychnięć itp...
Gdy kupiłem samochód (około 2 lata temu) tego zjawiska nie było. Pojawiło się pierwszej zimy i w pewnym momencie stało się bardzo dokuczliwe.
Pomogła wymiana czujników wałów (główny i rozrząd). Przestał gasnąć co skrzyżowanie.
W międzyczasie wymienione zostały świecie, ustawione zawory, przegląd gazu (z wymianą filtrów).
Na samej benzynie prawie się to nie zdarza, na LPG jest to częstsze zjawisko.
Dodam, że na LPG silnik nie chodzi zbyt ładnie, ale w serwisie STAG-a powiedzieli, że z instalacją jest wszystko OK.
Byłem z tym tematem u kilku fachowców, ale żaden z nich nie potrafił zdiagnozować problemu...
Ja mechanikiem nie jestem więc sam nie grzebię... Ale może znacie ten problem i możecie coś podpowiedzieć, ewentualnie polecić jakiegoś magika-mechanika (najchętniej w pobliżu mojego miejsca zamieszkania: Warszawa Tarchomin).
pozdrawiam
piotrek77 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
piotrek77
Nowy Forumowicz piotrek77
Auto: Carisma 1.6 1998
|
Wysłany: 04-01-2019, 11:48
|
|
|
Dzięki
Nie udało mi się do nich dodzwonić jeszcze ale poczytałem recenzje i chyba jeszcze nie zepchnę mojej Carismy do Wisły.... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-01-2019, 12:49
|
|
|
Pewnie są zarobieni . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|
|