|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przekładnia, silnik elektryczny Colt 1.5 DID 95KM 2005r |
Autor |
Wiadomość |
bartek0075
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 6 1.5DID 95KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-01-2019, 20:01 Przekładnia, silnik elektryczny Colt 1.5 DID 95KM 2005r
|
|
|
Witam, w połowie grudnia zepsuło mi się wspomaganie. Kierownica nagle zaczęła się blokować, więc pojechałem do mechanika, który przyjął samochód w połowie grudnia. Sprawdzony został alternator, akumulator no i suma sumarum padło na przekładnie. Przekładnia została wysłana do zakładu regeneracyjnego, aczkolwiek stwierdzili, że to silnik elektryczny, który jest bezpośrednio połączony z przekładnią, a przekładnia jest ok. Mechanik powiedział, że oni tego nie zrobią, a tego silnika nie da się zdobyć, więc żebym sam szukał tego na własną rękę. I tutaj moje pytanie do Was. Czy ktoś miał taki problem? Nie wiem za bardzo co robić. Mam na oku używaną przekładnie wraz z silnikiem elektrycznym za 900 zł, ale to trochę dużo. Dzwoniąc do firm regeneracyjnych dostaje odpowiedzi w stylu "dawaj wysyłaj, my zobaczymy"... a potem znowu będę czekać 2 tygodnie, a samochód mi jest potrzebny. Czy jest możliwe w ogóle nabycie takiego silnika gdzieś, albo zregenerowanie? Czy lepiej od razu brać używaną całą przekładnie z silnikiem, a starą przekładnie sprzedać bez silnika? Dzięki wielkie za pomoc |
|
|
|
 |
MitsuGo
Forumowicz LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, CY 1.6
|
Wysłany: 14-01-2019, 12:36
|
|
|
Być może to ten silnik
Zanim jednak kupisz proponuję sprawdzić czy Twój silnik przekładni uszkodzony jest elektrycznie czy może mechanicznie.
Odkręć od przekładni i podłącz pod napięcie 12V z akumulatora (najlepiej w szereg z bezpiecznikiem kilku amperowym na przewodzie plusowym), tak sprawdzisz czy silnik pracuje czy nie. Jeśli pracuje ale ten ślimak nie kręci to coś z mechaniką silnika a jak nie działa zupełnie to pewnie uszkodzony elektrycznie. Trudno powiedzieć jak jest zbudowany, ale można spróbować zanieść do zakładu przezwajającego spalone silniki i zapytać czy coś z nim zrobią.
Tylko nie mów od czego jest (coś wymyśl, że od AGD) i najlepiej usuń nalepkę z kodem. |
_________________ Go MitsuGo |
|
|
|
 |
bartek0075
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 6 1.5DID 95KM
|
Wysłany: 05-04-2019, 20:38
|
|
|
Ok, to sytuacja rozwinęła się w następujący sposób. Zakupiłem ten silnik co kolega mi podesłał na górze, mechanik założył, pojechałem na zbieżność i przez jakiś miesiąc było wszystko git. Potem problem powrócił i znowu jest to samo (na innym silniku!). Jade teraz do typa co robi te silniki i on zobaczy czy da rade to zrobić.
1)Ma ktoś pojęcie co to może być skoro inny silnik po miesiącu też padł na to samo (blok kierownicy w okreslonych momentach)? Przekładnia od strony mechanicznej niby sprawdzona, alternator też.
2) W ogóle da się przezwoić ten silnik? To jest hitachi 22000, MR594094 (wygląd jest w aukcji co kolega wyżej wysłał). I dlaczego poleciłeś mi nie mówić, że to niby silnik AGD czy coś ?
3) Jeżeli to nie wyjdzie: czy silnik elektryczny z anglika będzie pasował(silnik elektryczny z anglika + przekładnia )?
PS
Zapomniałem Ci podziękować MitsuGo za pomoc i poradę. |
|
|
|
 |
Krzysiek94
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt Z30 1.3 95KM
|
Wysłany: 21-04-2020, 22:29
|
|
|
bartek0075, Witam czy rozwiązałeś problem i co było przyczyną bo właśnie borykam się z bardzo podobnym problemem
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gnatek
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ3 1,1 2007 r.
|
Wysłany: 25-09-2020, 18:38
|
|
|
Cześc ! Jestem tu nowy . Dołaczam sie do pytania czy ktos rozwiązał ten problem ?
Kupiłem Colta z taka wadą brak wspomagania od 40 km /godz. Na postoju jest OK> |
|
|
|
 |
ColtCZ
Nowy Forumowicz
Auto: Colt cz3 1,3 allshift
|
Wysłany: 28-09-2020, 15:43
|
|