Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tyku
16-01-2019, 11:54
Łańcuchy zimowe do Lancera
Autor Wiadomość
kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-01-2009, 13:36   Łańcuchy zimowe do Lancera

Witam,

W najbliżyszm czasie udaje się na narty w góry (pierwszy raz własnym samochodem jako kierowca) i chciałbym na wszelki wypadek zaopatrzyć się w łańcuchy (na 99% mi się nie przydadzą ale w minionych latach widziałem już na stromych podjazdach takie rzeczy że włos się na głowie jeży więc wolę dmuchać na zimne ;P ) Doradźcie proszę jakie kupić. Z tego co widzę ceny wahają się od 100 z okładem do kilkuset zeta - z jednej strony chciałbym żeby były dobre z drugiej jednak nie chce bez sensu wydawać kasy.

Z góry dzięki za wszystki opinie. ;P

Forensic
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2009, 15:05   

W swoim poprzednim autku używałem zwykłych łańcuchów z "makrokesza" (jakiś polski producent) i na górskich zaśnieżonych trasach spisywały się bardzo dobrze. Trzeba tylko dobrac odpowiedni rozmiar, przetestowac zakładanie przed wyjazdem i pilnowac w czasie jazdy aby nie przekraczac prędkości 40km/h.
Myślę, że nie ma co przepłacac za jakieś wypasione łańcuchy, i tak zakłada się je tylko w skrajnie ekstremalnych warunkach :wink:

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-11-2009, 16:46   Łańcuchy zimowe

Jakie polecacie na alufelgi 16" ?
czytałem, że najlepszy jest wzór w kształcie rombu.
Zaznaczam, że potrzebne są mi tylko na wyjazd na ferie zimowe - ale na tym elemencie podobno nie wolno za bardzo oszczędzać - zawsze najmniejsza naprawa będzie bardziej kosztowna niż łańcuchy.
Zastanawiam się nad Thule CS-10 KN95

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 12-11-2009, 18:06   

Hm... Moim zdaniem każde łańcuchy spełnią swoje zadanie, a jedynym kryterium przy wyborze moich poprzednich była łatwość zakładania. Do poprzedniego auta kupiłem KONIG i rzeczywiście była kolosalna różnica w stosunku do jakiś low-budget (miałem porównanie, bo pomagałem jakiemuś gościowi zakładać jego). W zeszłym roku wyjechaliśmy na narty bez łańcuchów i bardzo tego żałowałem, jak nie mogliśmy podjechać pod górę do pensjonatu... :mrgreen: Tylko że teraz jak będę kupował to kupię jakieś w miarę tanie, bo w moim przypadku średnia częstotliwość używania to raz na 3-4 lata...
A te THULE, to żeś chyba najdroższe wybrał... :mrgreen: :) Moim zdaniem nie ma sensu.

poziomka 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2009, 18:12   

Luk napisał/a:
Do poprzedniego auta kupiłem KONIG

to jest kopia łańcuchów KONIG Super Magic

Luk napisał/a:
A te THULE, to żeś chyba najdroższe wybrał...

są jeszcze po ponad 1200pln
Nie wszystkie łańcuchy nadają się do alufelg i to mnie też ogranicza

dziękuję

jmb7 
Forumowicz

Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
Wysłany: 12-11-2009, 22:29   

a myślałeś o AutoSock
http://www.autosock.no/
http://www.stylauto.pl/

może droższe od łańcuchów, ale wybrałem z 2 powodów:
1/ właśnie kwestia alufelg; na zimę mam osobne koła w rozmiarze 16 na alu;
2/ potrzebowałem czegoś co by pasowało do 2 rozmiarów opon w ramach 16 i nie mogłem tego 'pogodzić' przy łańcuchach;

tak poza tym małe. lekkie i łatwo założyć;

zakładałem 1 raz w marcu w okolicach Zakopanego; tam gdzie nie mogłem cofnąć pod górę na zimowych Nokianach, po założeniu tego pojechałem; nigdy nie jeździłem z łańcuchami, więc nie mam porównania;

podobno to co powoduje, że koło się ślizga, to nie lód, tylko warstwa wody, które się tworzy, a to ma to dobrze odprowadzać wodę; brzmi rozsądnie;

poza tym firma pochodzi z Norwegii, gdzie śniegu jest więcej niż u nas co dla mnie w tym przypadku było dobrą rekomendacją;

poziomka 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2009, 06:55   

jmb7 napisał/a:
a myślałeś o AutoSock

Tak myślałem - ale się doczytałem, że to nie zastępuje łańcuchów i tam gdzie są wymagane łańcuchy np Alpy - nie możesz tego stosować - ale podkreślam że tylko się doczytałem w internecie - nie wiem czy to prawda

dziekuję

jmb7 
Forumowicz

Auto: Lancer 2DiD,Grandis 2DiD
Wysłany: 14-11-2009, 16:22   

na stronie norweskiej jest info o Austrii, Włoszech i Niemczech, czyli zostaje z grubsza Szwajcaria i Francja, więc jeżeli to prawda to źle nie jest;

Can I use AutoSock on roads where snowchains are required?
AutoSock is approved after the new ÖNorm V5121 and can be used where snowchains are required in Austria, Italy and Germany.

trzeba by poszukać czegoś na temat tej normy

http://www.autosock.nu/ka...+%C3%B6norm.pdf

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 18-11-2009, 16:05   

Ja byłbym zainteresowany czymś takim, tylko nie jestem przekonany o skuteczności :
paski

Alpy czy inne miejsca, na których jest nakaz jazdy z łańcuchami mnie nie interesują, ciekawi mnie zaś to, czy te inne wynalazki poradzą sobie pod górkę na której mieszkają moi teściowie - bo to w zasadzi ejedyne miejsce, gdzie zakładałem do tej pory łańcuchy. Ponieważ ich montaż zawsze mnie wkurzał (jeszcze bardziej chyba tylko demontaż) - to rozważam takie paski. Ktokolwiek widział, ktokolwiek poznał?

domingo1971 
Nowy Forumowicz
Domingo

Auto: Lancer X 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 22-11-2009, 12:18   

Najważniejsze są: łatwość montażu i trwałość ogniw! oczywiście rozmiar łańcuchów musi byc dopasowany do koła. Stosuję łańcuchy w busach i osobówkach, i po krótkim treningu "na sucho" nie ma większych problemów z założeniem. I druga sprawa, widziałem co potrafi zrobić z nadkolem i zawieszeniem, zerwany łańcuch z marketu za 30 zeta. Masakra! Mój sąsiad do nowiutkiej mazdy 6 kupił takie coś, i koszt naprawy wyniósł go baaardzo dużo!

Kicek 
Forumowicz

Auto: Sportback Intense 1.8
Wysłany: 22-11-2009, 13:27   

Mnie osobiscie ten AutoSock bardzo podoba. Ale to tylko opinia na podstawie video:-) Leciutki, malo miejsca, mozna prac i czas montazu/demontazu
Ostatnio zmieniony przez mkm 23-11-2009, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 22-11-2009, 13:36   

mazin napisał/a:
potrzebuję łańcuchów tylko w jednym miejscu na odcinku ok. 700 metrów

Myślę, że dla Ciebie ten AutoSock byłby idealny. Ja potrzebuję czegoś na dłuższe jazdy (parę km) i obawiałbym się, że mi się ta tkanina "zaklei" i oblodzi... Ale nie wiem, trzeba by znaleźć jakieś obiektywne testy.
Ostatnio zmieniony przez mkm 23-11-2009, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

poziomka 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-11-2009, 10:55   

Kupiłem Thule CS-10 KN95 - wg mnie na alufelgi idealne - dobrze chronią przed porysowaniem felg - na sucho pasowałem do opon - expresowe zakładanie i jeszcze szybsze ściąganie - jednym słowem prostota zakładania - każdy da radę szybko je zamocować

Zocha 
Forumowicz

Auto: toyota corolla 1,3 '92
Wysłany: 02-12-2009, 08:30   

w zeszłym tygodniu mąż kupił Konig T2 magic 95, Użyjemy czy nie, ale mieć trzeba.Kiedyś Dolomitach w ciągu dnia padało i padało, zasypało tak z 60cm świeżym puchem i karabinieri pojawili sie momentalnie na drogach, stali sprawdzali i wlepiali mandaty, niestety głównie polakom (ło matko jak przeklinali-wysokość mandatu i własną głupotę).Tam jest obowiązek jazdy w łańcuchach w takiej sytuacji i nie ma zmiłuj.

Me-Tsu 
Forumowicz

Auto: Invite 1.5
Wysłany: 03-12-2009, 17:41   

Ja sie przymierzam do zakupu:
Weissenfels CLACK&GO UNIQA M32 - 90

Tansze niz Thule, a system mocowania (przynajmniej na filmiku propagandowym ze strony producenta) wyglada na wyjatkowo prosty (bez najazdu i dociagania).

Jesli ktos ma,to prosze o podzielenie sie opiniami :)

Odpowiedz do tematu