|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Notatnik elektroniczny dla inżyniera |
Autor |
Wiadomość |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 02-02-2019, 23:03 Notatnik elektroniczny dla inżyniera
|
|
|
Witam.
Chciałem robić notatki w formie elektronicznej - trochę tekstu pisanego, trochę prostych szkiców, najlepiej rozpoznawanie wzorów matematycznych) np. w pracy podczas luźnego spotkania lub np. na łonie natury - sensownym rozwiązaniem wydaje się jakiś Tablet o przekątnej ekranu ok 10cali (coś ala Samsung Galaxy Note 10.1).
Niestety w gąszczu informacji nie potrafię znaleźć nic konkretnego.
Budżet jest stosunkowo skromny, bo nie chcę szaleć z tym sprzętem tylko robić proste notatki, ew. wysłać je sobie na mail w formie .png czy pdf ew. word no i ważne żeby urządzenie nie muliło. Najlepiej coś do 1000zł, ale jeżeli trzeba wydać więcej, to trzeba.
Chciałem trochę usprawnić sobie swoją własną pracę i raczej jestem zdecydowany na zakup - teoretycznie mogę to samo osiągnąć zwykłym notatnikiem i zdjęciem. Ale chciałem spróbować czegoś bardziej nowoczesnego i być może bardziej funkcjonalnego.
Może jest coś co powinien wiedzieć, a o czy nie napisałem - może jakieś różne technologie rysików, a może czyjeś osobiste doświadczenie, że zwyczajnie nie warto.
Dziękuję wszystkim z góry za pomoc. |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-02-2019, 21:27
|
|
|
Mam tablet Samsunga o którym wspominałeś. Czuć, że nie jest to urządzenie "najnowszej generacji".
Funkcje rysikowe działają bardzo dobrze.
Wygodne jest rysowanie po pdf itp.
Kolega ma Note 8 - smartfon. Działa o niebo lepiej.
Szczerze, jeśli nie miałeś doświadczenia fizycznego z użytkowaniem s-pen, polecam znane portale gdzie można używki w dobrych cenach wyrwać. Ja np zapłaciłem 400zł rok temu.
I teraz tablet siedzi w stacji dokującej i robi za ekran w wieży przy odsłuchu muzyki z sieci |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-02-2019, 22:25
|
|
|
Brodzins - dziękuję.
Sugerujesz, że lepiej kupić coś rocznego lub w miarę nowego - cieszyłbym się z w miarę dużego ekranu a Note 8 ma 6.3 cala.
Może lepiej dołożyć trochę i kupić np. Samsunga Galaxy Tab S3? Idzie go kupić już za 1800zł spokojnie.
Jako jeden z niewielu sprzętów ma dedykowany rysik.
No i może wogóle nabyć coś prostrszego jak:
SAMSUNG Galaxy Tab A 10.5
Czy muszę wtedy dokupić rysik i teoretycznie będzie wszystko podobnie działać jak w S3?
Rozumiem, że rozpoznawanie wzorów czy tworzenie prostych ilustracji to kwestia oprogramowania? |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2019, 17:12
|
|
|
Generalnie soft (android) napisany pod rysik s-pen ma inne opcje.
Np wystarczy wyjąć rysik i uruchamia się notatnik odreczny, lub parę innych opcji z menu do wyboru.
Serii A w ogóle nie brałbym pod uwagę.
Jak ma być jakość i wydajność - tylko S.
Co do zakupu sprzętu starszego czy nowego - jeśli jesteś w 100 % przekonany do tej technologii i funkcjonalności, doradze coś nowszego.
Jeśli to pierwszy kontakt - możesz kupić za 400zl Samsunga 10.1, z rysikiem wbudowanym. Gdy zacznie brakować wydajności i pojawi się pewność, że tego dokładnie potrzeba, można i 2500 zł przeznaczyć. |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-02-2019, 21:27
|
|
|
Brodzins. Chodzi mi po głowie ten S3. Nie wiem czy jestem przekonany do technologi - miałem kilka lat temu świetny 10 calowy Talbet Toshiba (1104 czy coś takiego) - byłem zachwycony, ale teraz moje oczekiwania są nieco inne (nie tylko szybki dostęp do internetu, ale głównie te notatki).
Czy możesz mi powiedzieć czy software jest darmowy na robienie tych rysunków (dostarczony ze sprzętem) i czy jest tam tłumacz wzorów - jak nie wiesz od razu, to zapytam niebawem w sklepie.
PS Kupuję w DE. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-02-2019, 22:39
|
|
|
Z tego co piszesz, z s3 będziesz zadowolony.
Software jestem inny, w sensie są pewne upgrady w stosunku do klasycznego androida.
Np tworzenie rysunków.
Nazwałbym to rozszerzeniem funkcjonalności. |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-03-2019, 19:48
|
|
|
Sprzęt kupiony. Jak dla mnie - rewelacja. Może kiedyś uda mi się temat rozszerzyć. Generalnie sprzęt działa szybko, nie potrzebuje dużo energii, jest bardzo responsywny i jeśli chodzi o notatki czy rysunki to działa naprawdę, naprawdę tak jak bym sobie tego życzył. Interfejs od już zainstalowanej bazowo appki nie jest bardzo intuicyjny, a być może to tylko kwestia czasu. Tak czy siak - rewelacja |
|
|
|
 |
|
|