Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Świece dedykowane do LPG?
Autor Wiadomość
mani3kmzks 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4g18 1.6 98km 05'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-02-2019, 22:57   Świece dedykowane do LPG?

Witam,

Będąc ostatnio na przeglądzie u zaufanych gazowników u których robie od 8 lat wszystkie instalki/serwisuje auta zostaly mi polecone świece Czeskiej Firmy BRISK "Silver". Nie wiem czy to nowość ja na pewno 1 raz o tym usłyszałem niedawno-nie widzę też żeby padło na forum.

Elektroda ze srebra ma dobrze współgrać z LPG. Fabryczna przerwa akurat w świecy Brisk do mojego miśka to 0,9mm a więc wartość zbliżona do tej polecanej tu na forum 0,8( dodam tylko że świece na których jężdżę ngk mają fabrycznie (aż?) 1,1mm ale zamierzam to zmienić przy najbliższej okazji i zakupiłem do tego celu szczelinomierz ;)

Jako że poznałem się już troche na moim mitsu i wiem że nie pojedzie mi ani na świecy bosch irydowej za 120zł kpl(ciągłe wypadanie zapłonu-nie wiem jaka tam była przerwa-przełożyłem do VW i śmiga) ani na k20tt od denso tylko i wyłącznie na zwykłych Vline-ach za 4 dychy zastanawiam się czy ktoś uzytkował a może zamierza sprawdzić te BRISK.
Cena jak za zwykłe NGK jeśli drożej to niewiele. przynajmniej model do lancera.

Jestem ciekaw waszych opini.
Pochwalcie się na jakich świecach wy jeździcie i jak one się sprawują.

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 13-02-2019, 18:31   

Ja jeżdżę na bosch iridium i nie mam problemów.

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 26-03-2019, 19:52   

200 tyś. km w 4 lata na LPG ze świecami NGK V-LINE NR14 BKR6E-11 (36zł za 4 sztuki) zero problemów (4g18)

mani3kmzks 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2019, 19:57   

Zmniejszasz przerwe?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-03-2019, 22:48   

Zmniejszenie przerwy sprawi że cewki pożyją dłużej ja zawsze zmniejszam jak przerwa jest większa od 0,8mm. W obecnym aucie mam Beru dedykowane do tego silnika i jak na razie po około 10 tys km jak najbardziej ok.

mani3kmzks 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2019, 22:55   

No fabrycznie to 1.1 wiec....
Ciekaw jestem opinii balona

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-03-2019, 06:25   

Poprzednio miałem Carisme 1.6 i przeważnie miałem w niej świece Denso w których zmniejszałem przerwę i nigdy nie miałem problemów z cewkami. Zmniejszając przerwę jak mamy LPG ułatwiamy przeskok iskry w LPG które ma wyższą rezystancję. Przy standardowej przerwie cewka musi wygenerować wyższe napięcie zanim pojawi się iskra i to wyższe napięcie przyczynia się do szybszego przebicia izolacji cewki szczególnie w cewkach starszych w których już obudowa może mieć mikropęknięcia.
Jeśli masz nowe cewki dobrej jakości to pewnie nie odczujesz żadnej różnicy w pracy silnika ale bardzo często na starych cewkach na LPG problem z szarpaniem może występować gdzie na benzynie silnik chodzi idealnie.
Nie lubię obecnego trendu sugerującego nam aby zwalczać skutki a nie przyczyny :) więc profilaktycznie wolę zmniejszyć przerwę by cewki pożyły dłużej.

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 27-03-2019, 07:29   

Ja zastosowałem do outlandera turbo dedykowane świece zapłonowe do EVO, czyli IGR7Ag, mają one fabrycznie ustawioną przerwę 0,7mm i nie zmieniałem nic. Zrobiłem ponad 40.000km na LPG, dodatkowo na dużym doładowaniu po chiptuningu. Żadnych problemów nie mam z nimi. Za jakieś 10.000 tam zajrzę profilaktycznie. Cewki mam fabryczne od nowości. Przebieg auta 193000.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Odpowiedz do tematu