| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto?? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | BarMoto   Nowy Forumowicz

Auto: Colt VII
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 29-10-2018, 18:53   Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto?? |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, Jestem tu nowy, ponieważ dziewczyna planuje kupno autka, małe z małym silnikiem ale żwawym, 4 drzwi..

było VW Polo 1.4 75KM ale porażka.. wybór się ma pomiędzy Suzuki Splash a właśnie Mitsubishi Coltem 7-generacji...ja jestem bardziej za Coltem..
 i tu pytanie..

Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM?
 Jak się jeździ tym autem?
 jak sprawy techniczne? sprawia problemy? zależy mi na bezproblemowym eksploatowaniu.
 A jak kwestia rudej? lubi colta?

zaznaczam że chodzi mi o najnowszego VII generacji 2008-2011.

Proszę o porady.
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Sewer   Nowy Forumowicz
 Sewer

Auto: Misiu Colt VI

| 

|  Wysłany: 30-10-2018, 04:53   Re: Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto?? |   
 |  
               | 
 |  
               | Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM? Jak się jeździ tym autem?
 jak sprawy techniczne? sprawia problemy? zależy mi na bezproblemowym eksploatowaniu.

zaznaczam że chodzi mi o najnowszego VII generacji 2008-2011.

Proszę o porady.
  [/quote] 

========================================================
 Nie wiem jak w Miśku 1,3 ale ja mam 1,1 3D z 2009r od dwóch lat. (u mnie w domu zawsze królowały auta azjatyckie (Kia, Hyundai, Suzuki, Mitsu Lancer i teraz Colt). Cóż - marka Mitsu uchodzi w oczach mechaników za "nie-psujliwą". I faktycznie złego słowa na Lancera i Colta powiedzieć nie mogę. Mój 75KM - wstydu na światłach i drodze nie robi!
 Leje się, zmienia to co trzeba i połyka kilometry. Co do spalania - Miśki generalnie nie słyną z jazdy o kropelce. Lancer potrafił połknąć i 14l/100(w zimie) a mój jak się 3mam "podpowiadacza" zmiany biegów na szybkościomierzu - potrafi na trasie zejść do 5l/100. Ale w zimie to i 10l/100 łyknął. Dużo zależy od stylu jazdy i lekkiej lub ciężkiej nogi.
 <Poprzednik Daihatsu Cuore na trasie schodził do 4l/100 a w mieście nie przekraczał 6!>
 Dopiero po zakupie mojego - jak byłem w Katowicach w serwisie Mitsu na Paderewie dowiedziałem się,że Colty z silnikiem 1,3 są lepszym wyborem od strony technicznej od 1,1.
 Wyższa kultura pracy silnika (4 cylindry), mniejsze spalanie(!), i o dziwo podobno tańsze części i materiały eksploatacyjne. Choć do mojego dużo części (tańszych) podchodzi ze Smarta four x four.
 Generalnie marka Mitsu jest niedoceniana na naszym rynku. Jednak niezawodnością potrafi się odwdzięczyć bezproblemową eksploatacją o ile się o niego dba. Trzeba tylko mieć fachowca, który ogarnie to auto bo nie wszyscy chcą brać się za japońce.Co do rudej - jeżeli nie było jakiejś masakrycznej ingerencji blacharza w aucie - w moim (2009r) nie występuje. Ale do 2016r - nie widział polskich dróg a jak kupiłem to zakonserwowałem od spodu.
 A tak nie a propos - to mój jest na sprzedaż.:)
 |  
				| _________________ Szerokości!:)
 @ntonio
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 31-10-2018, 17:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jednak wchodze w grę tylko wersja 1.3 Panie drogi   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | tomusn   Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT

| 

|  Wysłany: 03-11-2018, 21:36 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Sewer napisał/a: |  	  | Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM? Jak się jeździ tym autem?
 | 
 Polecam

Spalanie w podpisie.

Dobrze.
 Niektórzy narzekają na układ kierowniczy, że kierownica słabo odbija i że trzeba ciągle kontrolować tor jazdy. Co oznacza poruszanie kierownicą 1mm w lewo, a za chwilę jedziesz w rów, 1 mm w prawo i jedziesz na środek. Warto przejechać się np poza miastem i zwrócić na to uwagę.
 Słaba widoczność za lewym przednim słupkiem, np przy skręcie, lub przy pasach - trzeba uważać.
 Duże lusterka boczne.

Z wymian to sprężyny tył i łączniki przód, no i hamulce tył.
 Olej ciągle 5W30, wymieniany co roku, ubytków nie zanotowano.

Mały bagażnik, ale można powiększyć składając fotele.

W kwestii rudej - mojego nie lubi.

Jeśli ostatnia generacja - przy szukaniu zwracaj uwagę na dodatki: 4 szyby el. opuszczane, halogeny przód i sterowanie w kierownicy. To będzie przyzwoita wersja.

Zapraszam też do mojego tematu:

| Kod: |  	  | https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=74869 | 
 Oraz do działu technicznego:

| Kod: |  	  | https://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=110 | 
 |  
				| _________________ Tomek
 Colt
  Colt  Colt   
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  

| 

|  Wysłany: 04-11-2018, 17:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki za wyczerpujący opis. to auto ma byc dla dziewczyny i ten słupek zasłaniający wszystko dyskwalifikuje chyba to auto. druga rzecz co mnie denerwuje to duża kwadratowa buda i ten niski profil opon...to wygląda komicznie wg mnie.. tam jest chyba 185 50 r15.. moim zdaniem opona zdecydowanie za niska....powinno tam być co najmniej profil 60. 
 fajna jest wersja 2 drzwiowa... ale jednak musi byc 4 drzwi.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mkm   Forumowicz

Auto: Colty

| 

|  Wysłany: 04-11-2018, 17:34 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | BarMoto napisał/a: |  	  | ten słupek zasłaniający wszystko dyskwalifikuje chyba to auto. | 
 Tym się nie sugeruj - to zmora "nowych" aut
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | tomusn   Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT

| 

|  Wysłany: 04-11-2018, 19:57 |   
 |  
               | 
 |  
               | Z tym słupkiem nie przesadzajmy - dużo zależy od wzrostu i pozycji kierowcy. Trzeba wiedzieć kiedy wyjrzeć. Opony 195/50R15 nie są złe, i wcale źle nie wyglądają na tej budzie
   |  
				| _________________ Tomek
 Colt
  Colt  Colt   
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |