Kierownica nie odbija |
Autor |
Wiadomość |
Stemp
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2019, 17:54 Kierownica nie odbija
|
|
|
Witajcie
Pozwoliłem sobie napisać nowy temat, ponieważ nie mogę nic znaleźć w tym temacie
A mianowicie gdy skręcam kierownicą to nie odbija do pierwotnej pozycji. Z tego co się podowiadywałem niby przyczyną może być maglownica w najdroższym przypadku albo sworznie wachaczy zapieczone albo wyrobione.
Ktoś miał podobny problem z góry dzięki za podpowiedź |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-02-2019, 21:49
|
|
|
Jeśli zbieżność jest dobrze ustawiona to powodem będą zacierające się sworznie dolnych wahaczy (zapewne prostych poprzecznych). Jeśli tak jest to radzę je jak najszybciej wymienić. |
|
|
|
 |
przemek1602
Mitsumaniak
Auto: Galant VIII AVANCE 2.5 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 255 Skąd: ŚWIDNICA
|
Wysłany: 27-02-2019, 23:43
|
|
|
Banany odpowiadają za odbijanie - przy skręcie naciąga się tulejka. Prosty nic nie robi tylko się obraca. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-02-2019, 07:35
|
|
|
przemek1602, co co zasady masz rację, ale sobie wyobraź, że jest zatarty sworzeń wahacza prostego, który jest najbardziej obciążonym wahaczem z przodu. Będzie stawiał opór i nie pozwoli odbijać kierownicy po skręcie. Naprawiałem kilka Galantów z tym problemem i powodem były zatarte sworznie wahaczy prostych. Banany jak najbardziej OK. |
|
|
|
 |
Stemp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2019, 09:50
|
|
|
Dzięki wielkie za podpowiedź ostatnio miałem przykre wydarzenie bo mi się urwał Przedni dolny wahacz no i laweta. Najlepsze jest to że parę dni wcześniej byłem na przeglądzie okresowym i niby wszystko w porządku.
Od razu wymieniam dolny wahacz robię zbieżność i zobaczymy czy pomoże dodatkowo byłem po naprawie na diagnostyce i się okazuje że po wymianie dolnego wahacza jest luz na tylnym. dzięki wielkie ;* |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2019, 10:45
|
|
|
dokładnie tak jest - to cukierek banana się pręży i odpowiada za odbijanie kierownicy
niestety te cukierki w zamiennikach są słabe a banan jest jednym z pierwszych wahaczy, który pada i się go wymienia - na zamiennik oczywiście... |
|
|
|
 |
Stemp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2019, 16:07
|
|
|
No to trochę się pogubiłem teraz to co radzicie? Wymienić dolny wachacz (drugi jest wymieniony i po wymianie zrobił się luz na tylnym w sklepie poradził mi żebym tuleje na początek sprawdził ) czy działać z wymianą tylnych od razu. Dodam że na Dolnym wahacz u jest uszkodzona guma na sworzniu.
[ Dodano: 08-03-2019, 05:29 ]
I wszystko się wyjaśniło tak jak poradził Hugo po wymianie drugiego dolnego wahacza wszystko wróciło do normy, zrobiona zbieżność (która defacto była rozdupcona strasznie). Mechanik powiedział, że zaraz drugi by wachacz odleciał ledwo się sworzeń trzymał dzięki jeszcze raz za pomoc :* |
|
|
|
 |
|