[Cari 1.9TD] zdjęcie miski olejowej |
Autor |
Wiadomość |
Illuminato
Nowy Forumowicz Illuminato
Auto: Mitsubishi Carisma 99r. 1.9dT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-04-2019, 01:00 [Cari 1.9TD] zdjęcie miski olejowej
|
|
|
Witam!
Pytanie do osób które już się z tym problemem borykały.
Jak zdjąć miskę, a właściwie jak to zrobić żeby nie obudzić się w szpitalu po bliskim spotkaniu z silniczkiem?
Wiem że żeby się do winowajcy mojego wycieku dobrać muszę zdjąć "płozę" czy jak kto woli "element konstrukcyjny zawieszenia silnika". W każdym razie martwię się że odkręcenie dwóch łap silnika może się źle skończyć |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-04-2019, 07:01
|
|
|
Możesz podwiesić silnik, potrzebujesz dwóch kawałków deski o szerokości z 15cm, grubości ze 4 - 5cm i długości około 30cm oraz jednej podobnie grubej i szerokiej tylko dłuższej. krótkie kawałki stawiasz pionowo na krawędziach błotników tam gdzie opiera się zamknięta maska, tak aby położona na nich deska była mniej więcej nad uchwytami silnika. Przykręcasz tę dłuższą deskę wkrętami do krótszych i ewentualnie dajesz jakieś skosy niedaleko miejsc łączenia desek. Na czymś takim możesz spokojnie podwiesić silnik na jakimś łańcuchy który za parę groszy kupisz w każdym sklepie z artykułami metalowymi czy w markecie budowlanym. |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 04-04-2019, 14:12
|
|
|
O! Nie myślałem, że to tak skomplikowany manewr jest! U mnie zrobił się z uszczelki "plastik" i też potrzebna wymiana ale że aż tak, że silnik ma mi spaść na głowę... nie przypuszczałem |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-04-2019, 18:35
|
|
|
Po odkręceniu tej płozy pod silnikiem silnik i skrzynia biegów będą wisiały na poduszce przy rozrządzie i na skrzyni biegów. W żadnym przypadku nie spadnie Ci to na głowę. Możesz śmiało odkręcać i nie musisz podwieszać silnika i skrzyni biegów. Popatrz na silnik i skrzynię z góry i będziesz wiedział o co chodzi |
|
|
|
 |
|