Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe auto, problem z wycieraczką tył. i nie tylko
Autor Wiadomość
KarlosW 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.1 2008 lift
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-05-2019, 01:14   Nowe auto, problem z wycieraczką tył. i nie tylko

Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi Colt 1.1 2008 r. Auto super ale ma kilka problemów. Nie działa tylna wycieraczka, nie mam pojecia jak się za to zabrać, proszę o jakieś rady. Nie wiem czy zakładać nowy temat do innych pytań, jeśli tak proszę mnie poprawić :)
Kolejnym problemem jest prawy przedni kierunkowskaz często nie działa, a w kabinie zielona strzałka mruga znacznie szybciej od swojej sąsiadki. Kolejna sprawa to kluczyk, otrzymałem tylko jeden. Po konsultacji z panem od dorabiania kluczy dowiedziałem się ,że koszt to 350 zł ponieważ w środku jest jakiś układ do zaprogramowania ? Wydawało mi się ,że nie mam immobilizera ,więc nie wiem skąd aż taka cena, jest możliwość sprawdzenia czy auto taką opcje posiada ?
i na koniec na wyświetlaczu wyświetla się klucz troche mnie to martwi, nie wiem co to oznacza ?

Proszę o rady, pozdrawiam.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-05-2019, 10:48   

Co do wycieraczki to trzeba zacząć od sprawdzenia bezpiecznika i miejsca przejścia kabli z klapy do budy, gumowa harmonijka. Często tam kable ulegają złamaniu i stąd brak styku.
Co do kierunkowskazu to trzeba sprawdzić zarówki i poprawić kostki podłączeniowe.
Co do immobilisera to cena wynika z tego, że w kluczyku przeważnie zajmuje się tzw pestka czyli mikro układ, który łączy się z komputerem immobilisera i umożliwia odpalenie.
Niestety koszta dorobienia klucza, dobór pestki, zaprogramowanie tego może tyle kosztować.
Co do wyświetlanego klucza to oznacza problem z immobiliserem.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 13-05-2019, 16:08   

jeśli ten klucz wyświetla się tylko na sekundę i znika - to normalne

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-05-2019, 16:53   

KarlosW napisał/a:
w kabinie zielona strzałka mruga znacznie szybciej od swojej sąsiadki
jak jedna z żarówek przód lub tył się spali to właśnie jest wskaźnik, że trzeba ją wymienić
zmniejsza się opór układu i przerywacz mruga częściej
jeśli nie jest tak zawsze to może coś nie styka
nie jest to wykrywane jeśli spali się ta mała żarówka boczna, bo to tylko 5W a nie 20W

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 13-05-2019, 21:53   

Przerabiałem Twoje problemy na własnej "skórze", a mianowicie:

1/ jeśli chodzi o wycieraczkę - to winny był brak masy - wyczyszczenie styków pomogło,

2/ Na 100% winna jest jedna z żarówek,

3/ Też mam jeden kluczyk i jadę dorobić kolejny - jeden pan powiedział mi że za dorobienie kluczyka z kodem immobilizera zapłacił 240 PLN. / jest ogłoszenie na Allegro za 200 PLN/

[ Dodano: 14-05-2019, 19:49 ]
Byłem dzisiaj w Legnicy dorobić kluczyk. Z ciekawości spytałem o ceny. Pani odpowiedziała mi na te pytanie, a mianowicie od 150 do 220 zł. Cena zależy od typu immobilizera.

KarlosW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2019, 21:13   

Bardzo dziękuję za rady, dziś znalazłem chwilę w końcu na zajrzenie do auta, ostatnio miałem mało czasu akurat zmieniam pracę i tak wyszło. A więc , wycieraczka , rozkręciłem cały mechanizm początkowo wydawało się że to przez rdzę w środku wszystko wyczyściłem podłączyłem , wycieraczka jakby ruszyła na ok 1 cm i tylko słychać jakby cykanie przy kierownicy i przy mechanizmie w tylnej klapie , do tego nagrzewa się mocno silniczek i to tyle brak reakcji, ogólnie dziwne że nagrzewa sie bez względu czy jest włączona czy nie .Muszę chyba wymienić cały mechanizm. Kierunkowskaz póki co działa mój tato wpadł na pomysł aby blaszki w oprawce lekko podgiąc aby mocniej stykały się z żarówka i jakoś działa

Ps. Postaram się wstawić zdjęcie tego mechanizmu jakby ktoś miał na sprzedaż ale to w dziale szukam kupię :)

[ Dodano: 15-05-2019, 21:22 ]
tomusn napisał/a:
jeśli ten klucz wyświetla się tylko na sekundę i znika - to normalne

Świeci się cały czas właśnie ale to chyba jakaś informacja o zrobieniu serwisu czy coś takiego, z tego co wywnioskowałem , jeszcze to sprawdzę

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-05-2019, 05:30   

KarlosW napisał/a:
Świeci się cały czas właśnie ale to chyba jakaś informacja o zrobieniu serwisu czy coś takiego, z tego co wywnioskowałem , jeszcze to sprawdzę

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 16-05-2019, 14:08   

na tym zdjęciu jest już wszystko napisane, aż dziw, że auto jeździ...

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 16-05-2019, 20:52   

Będzie trzeba udać się do serwisu Mitsubishi :lol: .

KarlosW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-05-2019, 00:47   

i chyba tak zrobię serwis albo jakiś mechanik ,dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu