Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa centralnego
Autor Wiadomość
paranoise 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2019, 15:15   Naprawa centralnego

Witam. Mam problem z Carismą 1.9 DID 2001 rok. Zamki z tyłu, (a czasem i z przodu) często nie reagują ani na kluczyk, ani na pilota, chociaż nie zawsze. Mechanik bez rozbierania powiedział, że niezbędna będzie wymiana siłowników i koszt wszytkiego to będzie chyba 600 zł, ale ja słyszałem, że to nie koniecznie musi być sprawa siłowników, ale jakiejś kostki no i miałem nadzieję, że w tym przypadku wszystko wyjdzie taniej. Dochodzi jeszcze problem bagażnika. Otworzę go oryginalnym kluczem, ale dorabianym już nie. Z tego co słyszałem, za większe pieniądze można klucz dorobić tak, żeby działał jak oryginalny, tylko gdzie mam szukać kogoś kto mi tak dorobi klucz? Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Tomek

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-05-2019, 16:56   

Aby sprawdzić co dokładnie stało się z zamkami trzeba by rozebrać każde drzwi i sprawdzić czy podczas zamykania czy otwierania napięcie dochodzi do każdego siłownika. Do sprawdzenia wystarczy żarówka od przedniego reflektora którą podpinamy do przewodów zasilających siłownik. Jak żarówka zaświeci podczas zamykania lub otwierania to wina siłowników. W poprzednim aucie, czyli Carismie z 2001r. miałem problem z siłownikiem bagażnika który czasem działała a czasem nie Okazało się że silnik siłownika zanieczyścił się w środku smarem z mechanizmu i wystarczyło go rozebrać i wyczyścić. jakby okazało się że to siłowniki to prawdopodobnie był by to podobny problem. Podejrzewam jednak że żadnemu mechanikowi nie będzie się chciało tak bawić bo to przeważnie wymieniacze więc jak chcesz tanio to raczej będziesz musiał zrobić to sam. Napisz jeszcze czemu nie chcesz używać oryginalnego klucza oraz czy wcześniej zamek centralny zamykał również klapę. Napisz też czy masz wersję sedan czy hatchback.

paranoise 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 D
Wysłany: 28-05-2019, 18:41   

Co do auta, to jest hatchback. A oryginalnego klucza nie chcę używać bo po prostu się boję, że go zgubię. Ciężko jest mi odpowiedzieć teraz, jak to było z bagażnikiem. Wydaje mi się, że od początku, jak kupiłem go od poprzedniego właściciela, to otwierałem bagażnik dorabianym kluczem i kiedyś przy wymianie opon nie mogłem dostać się do bagażnika. Ktoś z obsługi zwrócił mi uwagę, że to może byćprzez dorabiany klucz. Przez długi czas, nie wiedziałem co z tym zrobić, ale dzisiaj znalazłem gdzieś, że trzeba po prostu znaleźć salon gdzie dorobią klucz z immobilizerem i po prostu zapłacić więcej, tak więc będę szukał.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 28-05-2019, 22:14   

Immobiliser nie ma znaczenia przy otwieraniu auta czy bagażnika. Prawdopodobnie masz zasyfioną wkładkę przez co klucz nie działa jak powinien. Dodatkowo bagażnik powinien otwierać i zamykać centralny zamek a Ty tylko przyciskać przycisk na klapie jak otwarty jest centralny. Możliwe że padł siłownik lub przełamały się przewody w miejscu przejścia po między karoserią a klapą co jest częstym problemem w starszych autkach.

Odpowiedz do tematu