Przedni wentylator chłodnicy. Kiedy powinien się uruchamiać |
Autor |
Wiadomość |
pekar1
Forumowicz pekar
Auto: Pajero 2.8 td long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2009 Posty: 135 Skąd: Biała Rawska
|
Wysłany: 26-07-2019, 17:44 Przedni wentylator chłodnicy. Kiedy powinien się uruchamiać
|
|
|
Cześć
Mam pytanko techniczne dotyczące pracy przedniego wentylatora chłodnicy w Pajero II Classic 2800 td.
Czy ten wentylator pracuje wyłącznie przy pracującej klimatyzacji { tak jest w moim aucie} czy też powinien uruchamiać się - jako wspomaganie wentylatora tylnego/wiska - przy rposnącej temperaturze silnika ponad prawidłową.
Mam już kilkanaście lat moje auto i wydaje mi się, że ten przedni wentylator uruchamiał się i pracował własnie dodatkowo w takim przypadku...
Ale może tylko tak mi się wydaje ?
Czy ktoś ma wiedzę na 100 procent jak powinno być prawidłowo z działaniem tego wiatraka ? |
_________________ Bądż szczęśliwy i daj szczęscie innym |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 31-07-2019, 00:28 Re: Przedni wentylator chłodnicy. Kiedy powinien się urucham
|
|
|
pekar1 napisał/a: | Cześć
Mam pytanko techniczne dotyczące pracy przedniego wentylatora chłodnicy w Pajero II Classic 2800 td. |
Ale której chłodnicy?
W "automacie" long tych chłodnic jest kilka: wody, oleju silnika, oleju automatu, czynnika (dwie chłodnice), powietrza.
Cytat: | Czy ten wentylator pracuje wyłącznie przy pracującej klimatyzacji { tak jest w moim aucie} czy też powinien uruchamiać się - jako wspomaganie wentylatora tylnego/wiska - przy rposnącej temperaturze silnika ponad prawidłową. |
Wiskotyczny napęd ma chłodnica wody.
Wentylatory od obu chłodnic czynnika (skraplaczy) włączają się po włączeniu klimatyzacji.
Wentylator chłodnicy powietrza (intercooler) załącza się samoczynnie w zależności od temperatury.
Cytat: | Mam już kilkanaście lat moje auto i wydaje mi się, że ten przedni wentylator uruchamiał się i pracował własnie dodatkowo w takim przypadku... |
Qrde, który przedni wentylator?
Cytat: | Ale może tylko tak mi się wydaje ?
Czy ktoś ma wiedzę na 100 procent jak powinno być prawidłowo z działaniem tego wiatraka ? |
|
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
pekar1
Forumowicz pekar
|
Wysłany: 31-07-2019, 01:07
|
|
|
Już wyjaśniam..
Chodzi o wentylator dużej głównej chłodnicy wody/ płynu chłodniczego.
Z tyłu tej chłodnicy { patrząc od przodu auta } jest wisko a z przodu tej chłodnicy jest umieszczony wentylator.
Wisko chodzi cały czas a ten wentylator z przodu chłodnicy uruchamia mi się tylko przy uruchomionej klimatyzacji..
Pytanie jest takie czy ten wentylator chłodnicy z przodu nie powinien się uruchamiać również przy wzrastaniu temperatury { jeśli rośnie powyżej standardowej} - podobnie jak intercooler ?, a nie tylko podczas pracy klimatyzacji ?
?? |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 01-08-2019, 00:20
|
|
|
pekar1 napisał/a: | Już wyjaśniam..
Chodzi o wentylator dużej głównej chłodnicy wody/ płynu chłodniczego.
Z tyłu tej chłodnicy { patrząc od przodu auta } jest wisko a z przodu tej chłodnicy jest umieszczony wentylator.
Wisko chodzi cały czas a ten wentylator z przodu chłodnicy uruchamia mi się tylko przy uruchomionej klimatyzacji..
Pytanie jest takie czy ten wentylator chłodnicy z przodu nie powinien się uruchamiać również przy wzrastaniu temperatury { jeśli rośnie powyżej standardowej} - podobnie jak intercooler ?, a nie tylko podczas pracy klimatyzacji ?
?? |
Elektryk z przodu jest do górnego skraplacza klimatyzacji (albo do jedynego w wersji krótkiej). Włącza się tylko razem z klimą.
Gdybyś chciał, aby się uruchamiał także na gorącym silniku, to albo przekaźnik logiczny, albo dwie diody (układ logiczny OR) zasilające przekaźnik, gdzie jedna dioda ma napięcie z wentylatora intercoolera, a druga z wentylatora klimatyzacji.
Wtedy wentylator będzie się zawsze kręcił przy włączonej klimatyzacji oraz razem z wentylatorem intercoolera, bez względu na załączenie klimy. |
Adam. |
|
|
|
 |
pekar1
Forumowicz pekar
|
Wysłany: 01-08-2019, 00:31
|
|
|
Dzięki bardzo, tak zrobię jak piszesz.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
Piotr |
|
|
|
 |
bandegras
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 1993 Auto SWB
|
Wysłany: 02-08-2019, 22:17
|
|
|
Witam
Też mnie jakiś czas temu nurtowało to pytanie. Przeszukałem diagramy elektryczne i w sekcji odnośnie klimatyzacji znalazłem takie coś:
Wygląda na to że powinien się wentylator elektryczny uruchamiać gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 103 st i wyłączać gdy schłodzi się do 98 st (jeśli akurat klimatyzacja nie jest włączona).
Jednak nie jestem elektrykiem ani mechanikiem i nie wiem czy to dobrze rozumiem.
Sam również nie sprawdziłem tego bo boję się przegrzać motor uruchamiając auto bez wentylatora wiskozy.
Daj znać czy coś wymyśliłeś.
Może to coś pomoże:)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pekar1
Forumowicz pekar
|
Wysłany: 03-08-2019, 00:49
|
|
|
ok, obowiązkowo dam znać.
P.K. |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 03-08-2019, 12:27
|
|
|
bandegras napisał/a: | Witam
Też mnie jakiś czas temu nurtowało to pytanie. Przeszukałem diagramy elektryczne i w sekcji odnośnie klimatyzacji znalazłem takie coś:
[url=https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/923/PsosCu.jpg]Obrazek[/URL]
Wygląda na to że powinien się wentylator elektryczny uruchamiać gdy temperatura płynu chłodzącego przekroczy 103 st i wyłączać gdy schłodzi się do 98 st (jeśli akurat klimatyzacja nie jest włączona).
(...)
|
Zgadza się, histereza dla 4M40 ustawiona na 98/103 °C.
Ja dysponuję takim schematem:
Tu jest tylko podpięcie do przełącznika klimatyzacji. |
Adam. |
|
|
|
 |
pekar1
Forumowicz pekar
|
Wysłany: 03-08-2019, 12:44
|
|
|
No to jesteśmy w domu..
Bardzo dziękuję.
O wynikach usuwania problemu dam znać..
Piotr |
|
|
|
 |
bandegras
Forumowicz
Auto: Pajero 2.8 1993 Auto SWB
|
Wysłany: 03-08-2019, 17:39
|
|
|
Temat się trochę rozkręcił, więc poszperałem głębiej i żeby było ciekawiej to dodam jeszcze to:
Jeszcze inny czujnik bierze udział w imprezie ale temperatury są wyższe:)
Dla mnie to trochę za trudne ale może komuś pomoże. |
|
|
|
 |
|