|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie głośniki - Helix czy JBL? |
Autor |
Wiadomość |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2007, 13:28 Jakie głośniki - Helix czy JBL?
|
|
|
Powoli przymierzam się do wymiany głośników w aucie, mam zamiar na przód dać 13 a w tylne boczki 16, teraz tak jak w temacie:
Helix, np.:
16: http://allegro.pl/item182...t_100_watt.html
13:
http://allegro.pl/item180...nowe_f_vat.html
JBL, np.:
16:
http://allegro.pl/item181...ia_i_wzmac.html
13:
http://allegro.pl/item183...sylka_0_zl.html
Cenowo to chyba lepiej Helix i do tego przymierzałbym się, pytanie czy kupując JBL będę miał znaczną różnice? Jeżeli nie to po co płacić więcej, prawda?
Zależy mi głównie na jakości dźwięku, cenie (ok 450zł) no i żeby nie padły po tygodniu użytkowania. W przyszłości (po wakacjach lub później) będę chciał kupić do tego jakiś wzmacniacz 4-kanałowy, a jeszcze w dalszych planach włożyć skrzynię bassową. Grunt, żeby w te wakacje na samym radio (PANASONIC CQ-C3303N 4x22 RMS) i na tych głóśnikach pojeździć.
Ewentualnie może zaproponujecie jakieś inne produkty jakościowo i cenowo zbliżone do tych Helix czy JBL. |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2007, 14:38
|
|
|
Ja tez jestem bliżej Helixów ale problem jest z nimi taki ze maja oddzielne tweetery i nie kazdy samochód bez szwanku na urodzie przyjmie cztery syczki.JBL sa wygodniejsze ale szczerze kupil bym te helixy. Zerknij na oferte Hertza, jeśli bys chcial współosiowe to sie spokojnie w 450 zmiescisz a jesli zestawy dwuglosnikowe to okolo 500 bys musial dac. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2007, 15:15
|
|
|
oddzielne syczki mocno mnie nie przerazaja, mozna ladnie je wkomponowac w tapicerke, zauwaz ze helixy maja zwrotnice w zestawie, natomiast JBL raczej nie, a to chyba plus dla helix pod wzgledem jakosci dzwieku (no chyba ze sie myle) |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2007, 15:56
|
|
|
Zdecydowanie wole słuchać oddzielnych syków puszczonych przez zwrotnicę.JBL tez ma zwrotnice tylko w postaci (przypuszczam) jednego kondensatora jak to wiekszośc tego typu współosiowców.poza tym Helixy wygładaja solidniej i (tu moje subiektywne zdanie) nie znosze tytanu w kopułkach co rowniez przemawia za Helixami |
|
|
|
 |
kikan
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-04-2007, 16:56
|
|
|
wybierz helix blue,ewentualnie powerbass bo z nich jestem zadowolony bardzo(mam odseparowany zestaw 16).
dwu lub trzydrozne glosniki na poziomie nog to glupie rozwiazanie,dlatego lepszy bedzie odseparowany zestaw z syczkiem wyzej.
jak masz opcje zeby wstawic w przod 16 to z tylu bym zrezygnowal(najwyzej subofer)
jeszcze do tych glosniczkow przydalby sie wzmacniacz |
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 19:08
|
|
|
moze i znawca nie jestem ale sam chce na przelomie kwietnia/maja zmienic przednie glosniki i biorac pod uwage stos przeczytanych postow na roznych forach internetowych to ludzie w takim przedziale cenowym podaja glosniki firmy PowerBass.. a dokladnie np.
http://essa.com.pl/oferta...id=179&pid=1096
niech sie jakis znawca wypowie |
|
|
|
 |
karolkk84 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 23:05
|
|
|
maniakowy napisał/a: | moze i znawca nie jestem ale sam chce na przelomie kwietnia/maja zmienic przednie glosniki i biorac pod uwage stos przeczytanych postow na roznych forach internetowych to ludzie w takim przedziale cenowym podaja glosniki firmy PowerBass.. a dokladnie np.
Miałem je kupować ale kilka osób stanowczo mi je odradziło ze wzgledu na kiepska jakosc wykonania nie wiem ile w tym prawdy nie zdązylem tego sprawdzic na sobie |
|
|
|
 |
kikan
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-04-2007, 23:59
|
|
|
ja mam dokladnie PowerBass S-6C i jestem zadowolony,jakbys sie na nie zdecydowal to dam Ci namiary gdzie kupisz je tanio i pewnie.
po wygluszeniu drzwi daja super bas jak na tak male glosniki i czysto graja.zdjecia tych glosnikow w moim samochodzie sa w poscie SMERFIK KIKANA
oczywiscie podlaczone je mam pod wzmacniacz i pozmienialem kable na grubsze |
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2007, 09:06
|
|
|
to ja bym poprosil o te namiary bo mam zamiar kupic:) |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 18:50
|
|
|
Za takie pieniążki warto również zainteresować się Dego... Bardzo sympatyczne i nie drażniące ucha głośniczki... Jeżeli chodzi o rozmieszczenie zestawu w Twoim aucie to zdecydowanie 16 na przód, a tył odpuść. Jeśli chcesz by dobrze grały to oczywiście tłumienie drzwi i wzmacniacz 4-kanały by się zdał...(2 kanały dla przodu i 2 kanały w mostku dla suba w przyszłości-jedyne dobre rozwiązanie dla optymalnego zestawu audio w tak małym autku...).
Aczkolwiek te PB też są przyjemne... |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2007, 02:26
|
|
|
dlaczego wszyscy mowia ze glosniki tylko na przod a na tyl tuba lub sub? czy jezeli wrzuce jeszcze dodatkowo glosniki na tyl to bedzie zle? gorsza jakosc? sub daje tylko bass, glosniki i syczki - srednie i wysokie tony, jezeli tak dam to na przodzie bede slyszal wyzsze dzwieki a na tylnej kanapie bardziej duba, nie lepiej jak dam 4 glosniki, wtedy wszedzie wyzsze tony i bass z bagaznika? czemu wszyscy sie upieraja przy 2 glosnikach i 1 sub? |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2007, 09:37
|
|
|
Temat był juz poruszany i to chyba troche OT, ale napisze w skrócie...Ktos kto nagrywa muzyke na płyty, tworzy ją itd, w zamyśle ma to że beda one odtwarzane w systemie stereo, czyli na 2 głośnikach + ewentualny subwoofer to sprawa podstawowa. Dlaczego z przodu....hmmm....a czy siedząc w domu, właczajac muzyke siadasz na krześle i obracasz się plecami do kolumn....?? a czy idac na koncert stajesz plecami do orkiestry / zespołu ?? Przykładów jest masa, głośniki monntujemy tylko z przodu bo takie jest założenie podstawowe słuchania muzyki, dzieki ukierunkowaniu głośników tworzymy scenę dzwiękową, i wszystkie nabiera ładu i składu, montujac kolejne głośniki NIE MA MOŻLIWOŚCI STWORZENIA SCENY i dzwięk to jedna wielka kaszana. Natomiast subwoofer z racji rozmiaru jest w bagażniku, jeśli jest dobry i ma dobrze dobracy wzmacniacz...i co najważniejsze jest "zgrany" z przodem, jest słyszalny na środku deski rozdzielczej, absolutnie nie w bagażniku.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2007, 11:19
|
|
|
idac za OT (sorry ale musze) a co z zestawami kina domowego lub do kompa 5+1 czyli 5 glosnikow (1 centralny, 2 przednie rogi, 2 tylne rogi) i 1 sub, w instrukcjach jest jak to rozstawiac itd. na koncertach nie raz spotykalem sie z glosnikami dookola ludzi (np. Astigmatik w Płocku) nie wsponimając już o dyskotekach (tych lepszych) i o kinach
kiedys nie bylo takich technologi i grajek z gitarka stawal przed ludzmi i brzdekal dopoki mu reka nie odpadla dzis technologia troche poszla do przodu i to ze stoimy przodem do orkiestry(deejay'a, piosenkarzy itd) to tylko po to zeby na nich popatrzec i zeby widzieli ze nam sie podoba, nie wyobrazam sobie koncertu gdzie ludzie odwroceni tylem do grajkow zachwycaja sie ich muzyka
w kinach tez siedzimy przodem do ekranu a glosniki sa dookola a nie przy ekranie
nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale ja przedstawilem tylko fakty |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2007, 15:45
|
|
|
Lena napisał/a: | a co z zestawami kina domowego lub do kompa 5+1 czyli 5 glosnikow (1 centralny, 2 przednie rogi, 2 tylne rogi) i 1 sub, w instrukcjach jest jak to rozstawiac itd. na koncertach nie raz spotykalem sie z glosnikami dookola ludzi (np. Astigmatik w Płocku) nie wsponimając już o dyskotekach (tych lepszych) i o kinach |
Zestaw multimedialny, ogladanie filmów itd itp to inna bajka, pytales o muzyke a jej nada słucha sie w systemie stereo i to sie długo nie zmieni. Dzwiek dookólny ktory mozesz ustawic sobie w wielu kinach itd i słuchac muzy to ustawienia wymuszone, chyba ze masz cos nagrane powiedzmy w Dolby Pro Logic lub innym systemie, ale to zupełnie inna bajka, nie mozesz mieszac dyskoteki gdzie ma byc głośno a nie jakościowo. kina Dolby Digital z normalnym stereo bo to zupełnie inne tematy.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2007, 17:48
|
|
|
Trociniarz napisał/a: | Zestaw multimedialny, ogladanie filmów itd itp to inna bajka, pytales o muzyke a jej nada słucha sie w systemie stereo i to sie długo nie zmieni. Dzwiek dookólny ktory mozesz ustawic sobie w wielu kinach itd i słuchac muzy to ustawienia wymuszone, chyba ze masz cos nagrane powiedzmy w Dolby Pro Logic lub innym systemie, ale to zupełnie inna bajka, nie mozesz mieszac dyskoteki gdzie ma byc głośno a nie jakościowo. kina Dolby Digital z normalnym stereo bo to zupełnie inne tematy. |
dokładnie
Lena przeczytaj ten przewodnik,
http://tuningforum.pl/vie...d9174193a55298b
jest krótki ale dowiesz sie czym się różni system poprawny akustycznie od typowego sprzetu multimedialnego, nie można porównywać muzyki do efektów kinowych, gdzie nie ma sceny a źródła dźwieku są zmienne
[ Dodano: 14-04-2007, 17:53 ]
maniakowy napisał/a: | moze i znawca nie jestem ale sam chce na przelomie kwietnia/maja zmienic przednie glosniki i biorac pod uwage stos przeczytanych postow na roznych forach internetowych to ludzie w takim przedziale cenowym podaja glosniki firmy PowerBass.. a dokladnie np.
w essa teraz jest wyprzedaż ES-6C za 380zł (wczesniej najwyższy model)
grają przyjemniej, dynamicznie i nie tak ostro górą jak L6C
[ Dodano: 14-04-2007, 17:57 ]
Lena napisał/a: | dlaczego wszyscy mowia ze glosniki tylko na przod a na tyl tuba lub sub? czy jezeli wrzuce jeszcze dodatkowo glosniki na tyl to bedzie zle? gorsza jakosc? sub daje tylko bass, glosniki i syczki - srednie i wysokie tony, jezeli tak dam to na przodzie bede slyszal wyzsze dzwieki a na tylnej kanapie bardziej duba, nie lepiej jak dam 4 glosniki, wtedy wszedzie wyzsze tony i bass z bagaznika? czemu wszyscy sie upieraja przy 2 glosnikach i 1 sub? |
mozesz mieć z przodu więcej niż jeden system odseparowany, ale nie montujesz głosników z tyłu, mozesz też mieć więcej niz 1 sub,
gdyby wszyscy przeczytali w przewodniku, gdzie jest uzasadnione dlaczego tak a nie naczej nie było by takich (bez obrazy) bezsensownych i w kółko powtarzajacych sie pytań |
|
|
|
 |
|
|