Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Alternator
Autor Wiadomość
przemolex2 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9did
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-12-2019, 18:29   Alternator

Witam W sobotę zapaliła się kontrolka akumulatora, po chwili zaczęły przygaszać się zegary radio itp. Auto zostało wyłączone i odpalone świeciły bardzo słabo światła i dodatkowo zapalił się Abs razem z Aku, na pare minut naglę znów wszystko wróciło do normy. Po chwili znów te kontrolki i ciemnota w aucie i tak zostało auto zostało zostawione w Garażu. Po nocy W niedzielę próbuję odpalić space stara i klapa nie ma siły kręcić ale światła i radio kontrolki działają bardzo dobrze normalnie. Akumulator pokazuję napięcie z Multimetra 11.8 Spróbowaliśmy na kable podnisło się do 12.3 trochę dłużej zakręcił i potem klapa znów dodatkowo zapaliła się kontrolka oleju! I Teraz Tak czy to jest alternator? Regulator? I najważniejsze pytanie jak go wyciągnąć bo łatwego dostępu nie ma... Wszystkim dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi liczę na pomoc.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 08-12-2019, 18:45   

Naładuj akumulator prostownikiem lub podmień na inny i odpal, jak odpalisz to zmierz jakie jest napięcie na akumulatorze na pracującym silniku. Możesz profilaktycznie przeczyścić połączenia głównej masy, przewód masowy idzie od akumulatora gdzieś do karoserii oraz do silnika. Możesz tez zrobić na próbę nowe masy przewodami rozruchowymi podpinając jeden to minusa akumulatora i do karoserii i drugi tez do minusa akumulatora i do silnika.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 09-12-2019, 15:02   

przemolex2, ja mam wprawdzie benzynę ale po objawach regulator napięcia a szczególniej to szczotki.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2019, 22:47   

To na pewno jest regulator napięcia. Jak dałem swój do warsztatu to i łożyska alternatora były do zrobienia. Trzymaj aku naładowany, żeby się nie zniszczył.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-12-2019, 21:46   

Nie wiem jak w dizlu, ale w benzynowych silnikach są alternatory bosza i ten szmelc pada przy ok. 250 000 km.

AidsD 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-12-2019, 11:46   

Hugo, generalnie zgadza się bo mi padł przy 249 tyś z okładem :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-12-2019, 12:04   

Nie straszcie mnie bo ja też niedługo osiągnę taki przebieg 8) .
Czyli co, mam już szukać regulatora, czy zaryzykować używkę altka :wink: .

AidsD 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-12-2019, 10:50   

Bizi78 napisał/a:
mam już szukać regulatora, czy zaryzykować używkę altka

Oddasz do regeneracji swój. Chyba że kupisz używkę i oddasz do regengeneracji by być przygotowanym na taką ewentualność.

Odpowiedz do tematu